» »

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo

CaqKa ::

kurc.. jaz sem ful malo prisotn na forumu ker ma punca zlomljeno nogo pa bergle... :) sej drugače bi te pošimfal. :D

glinik ::

Ja ja ti kr priznaj, da nimaš kaj za komentirat :D :D .Ha ha :D Pa lepo pazi na deklico!

Lp

barbarpapa1 ::

Glinik ni kaj šimfat, v osnovi vse štima....

Ojačevalci v glavnem uničujejo zvočnike, ko pridejo "čez" mejo svoje moči in zapadajeo v ti. clipping. To pa se prej zgodi pri pri švoh ojačevalcih, kot pri močnih. Drug pomebmben dejavnik je samo breme - zvočniki in sicer njihovo obnašanje impendance glede na frekvenco. Le-to načeloma ni stabilno in lahko včasih pade pod 2 ohma. Ko pa impendanca pade, "potegne" tak zvočnik bistveno več toka, kar spet lahko privede ojačevalec na mejo moči in s tem v clipping....To je tudi delna skrivnost NAD-ovega uspeha, ki ima napajalne sekcije skonstuirane tako, da lahko kratek čas "lifrajo" zelo velik tok brez nevarnosti "rezanja" signala (clipping).
To tudi potrjuje tezo, ki pravi, da je pri isti moči težji ojačevalec boljši. To dokaj dobro velja, če je razlika v teži skrita v napajalni sekciji. Kajti velik, predimenzioniran trafo s konjskimi gladilnimi kondenzatorji zagotavlja ravno to, da lahko "lifra dovolj štroma" v kritičnih trenutkih. Kot pravijo stari poznavalci "pri dobrih feršterkerjih napajanje špila"!

Pa še nekaj, nevarnost, da ojačevalec zapeljete v clipping, je največja pri glasbi z največjim dinamičnim razponom. To pa ni tista z najbolj divjim ritmom, temveč tista, ki ima veliko razliko v nivoju signala med najtišjim in najglasnejšim delom skladbe.

Samo moja dva stotina....

LP

Jože

glinik ::

barbarpapa1, kapo dol !

Saj to vse že eni vemo, cliping, napajanje itd... Je pa vseeno lepo da to tistim to znanje približaš, ki niso tako seznanjeni s takimi zadevami.

Če že NAD-a tako hvališ (imaš tudi prav), kaj boš pa pol rekel nad Gryphonom ? No ... Sem imel S100 - noro dela mašinca !

Lp

CaqKa ::

hmmm pomojem ima barbapapa1 več znanja o zvočnikih in tem kot vsi tukaj skupaj :)
tale podatek o tistih kondenzatorjih mi je sedaj pojasnil zakaj sploh obstajajo taki kondiji in zakaj jih prodajajo v hifi štacunah. tuljave so pač nepredvidljiva stvar.
barbapapa1 povej še kaj :) bomo vsi veseli če se lahko še kaj zraven naučimo.

glinik ::

Se strinjam CaqKa.

No, saj je že veliko starejši :D .Zato nestrpno čakam njegov odgovor :)

Lp

barbarpapa1 ::

Pozdrav fantje....

Nikakor se ne strinjam, da vem veliko več, kot ostali. Vedno obstaja nekdo, ki ve več...To moje znanje je ostanek "predpriprav" na nakup HiFi opreme, ko sem se še bolj aktivno ukvarjal s tem. Sem pa kar hitro nehal, ker mi je bilo jasno, da je lahko ta hobi zelo hitro luknja brez dna, kamor se da zbasati neomejeno količino $$$$. Moje znanje ne bi opisal, kot znanje, tmveč le, kot vedenje.

Zato povdarjam še enkrat, da glede na opremo, ki jo imam, nisem avdiofil, sem pa avdiofilsko usmerjen, kar se "softwarea" tiče, torej pri izboru nosilcev glasbe. Tukaj spet svetujem eno - poslušanje. Čeprav moram priznati, da kvalitetnih možnosti za to pri prodajalcih glasbenih nosilcev načeloma ni, saj smo omejeni na (nam neznane) CD transporte in slušalke.

Svoje vedenje sem črpal tudi iz slovenske Hi-Fi periodike ki je bila zelo kvalitetna, vendar je, kolikor vem, ni več. To sta bila predvsem njega dni Avdiofil in Hi-Fi journal. Skratka, vsakemu svetujem, da si najprej pridobi nekaj tovrstnih informacij, predno se spusti v vode Hi-Fi-ja.

Nazadnje, še enkrat lahko samo povdarim, kar sem že napisal. Ko kupujete Hi-Fi komponente, jih predvsem poslušajte, šele nato jih poglejte. In pa imena na škatlah niso važna! Hi-Fi kupujete predvsem zaradi užitkov pri poslušanju glasbe, ne pa zaradi postavljanja pred kolegi ,kaj imate doma (glede tega se najbrž krepko motim >:D ). Je pa res, da so možnosti kvalitetnega poslušanja komponent pri trgovcih praktično nične. V Mariboru je bilo to do neke mere možno, dokler je še delal Signal na Lentu, sedaj pa so ti časi mimo. Je pa v Ljubljani nekaj malega bolje, kar se tega tiče...

Še moja zadnja izkušnja, ki potrjuje prej omenjneno, ko sva z ženo končno rekla, da si bova kupila CD predvajalnik. Da ne bi bilo nepotrebnega letanja, sva najpre fiksirala "budžet", ki sva ga imela namen porabiti za to....Predhodno sva še preučila, kaj je za ta denar na voljo na trgu, prebrala nekaj testov in na koncu odšla v Signal. to pa zaradi tega, ker sva tukaj lahko stvari v miru preiskusila in poslušala. Na koncu se je izbor zožil na dva proizvajalca, Marantz in Onkyo. Pomembno je bilo, da sta obe napravi že bili "uigrani", saj sta za seboj imeli kakšen mesec obratovanja, tako, da smo jih pustili igrati kakšno uro, predno sva se lotila poslušanja. Pri tem smo skonfigurirali ostanek sistema, da je bil najbolj podoben temu, kar imava doma, edino prostor je predstavljal svojevrsten problem (vsaj 2x večji od najinega!), ki pa sva ga morala vzeti v zakup. Nato pa sva zadevo poslušala....v glavnem miže, s polno koncentracijo na glasbo...in domov je potem z nama šel Onkyo, ki je bil bistveno naravnejši pri visokih tonih, kot Marantz in je dihal nekako "pravilno", skratka nama se je zdel prava stvar...

O tem se da pisati brez konca in kraja...Ne pozabite, poslušate glasbo, Hi-Fi je samo "nujno zlo" pri tem....

Pa fajn poslušanje želim...

PS. Nisem imel namen hvaliti NAD-a, samo sem povedal, da so njegovi razvojniki vtaknili denar v pravi del naprave. O Gryphonu sem slišal same dobre reči, vendar je izven mojega dosega (je pa res, da cen nisem spremljal že nekaj let...).


LP

Jože

glinik ::

Oba veva, da Gryphon ne bo nikoli poceni - žal !

Dobro pa poznam človeka, ki je pisal za Hi-Fi journal :D .Pravi ded je ! (tudi on ima Gryphona - Tabu) Žal pa je res, da je audio igra brez meja :(

Če misliš, da si kaj pozabil omenit, samo piši ... :) . Ljudje bojo (bomo) z veseljem brali tvoja mnenja.Kar pogumno :) :D

PS. Bolše da poslušajo tebe, kot pa prodajalce in politike :D :D

Lp

Trancedeejay ::

HI-FI journal je izhajal v Corrado.
Mozno je kupit nekatere stevilke po zelo znizanih cenah. Ce koga zanima naj se mi javi.

Have a nice Day

Matt

Trancedeejay ::

Za vse,k ste prisotni pri tej temi vabim naslednji konec tedna da se udelezite HI-FI show-a(oz. mediashowa),kjer bo najvec razstavljalcev doslej. Vse bo v M-hotel-u v LJ,zacne se pa v petek in traja do nedelje. Vstopnina je 500 sit,ne bo vam zal,le svoj stolp boste tezje poslusali.

Lep dan se naprej

Matt

CaqKa ::

bom mel walkmen pa mp3je zravn :>

Trancedeejay ::

No vglavnem se splaca pridt....ce ne druzga do technotopovga stanta(demo room-a),kjer vam bom lohk tut kaksen katalog potalal:)

Lep dan se naprej

Matt

glinik ::

Kdaj je že hi-fi sejem?

Tam sem bil pred 2-3 leti.Po pravici povedano,sem več pričakoval :\. Pred petimi leti pa je bilo zelo korektno.Ubiq je imel JBL-je(horn+bas) in Audio Research + Electrocompaniet kombinacijo.Pa Corrado je imel Gryphona ... Skratka bilo je lepo,res lepo.Zadnja leta pa je sama beda.Predlani sem bil v Zagrebu na sejmu.Ni bilo slabo,škoda je bila samo v malih demo prostorih ki so jih imeli.Res škoda,žal je enaka situacija v Ljubljani.Velik demo prostor je žal svinsko drag,rezultati pa so takoj vidni ;(

Lp

Trancedeejay ::

HI-FI mediashov se zacne v petek in traja do nedelje,letos bo najvec razstavljalcev doslej....si lahko pogledas na www.hiendfi.com
Delam v petek in soboto,vstopnina je pa 500 flik....naj pridejo racunalnicarji.
Me prav zanima kaj bomo pri nas priklapljal:)
Lep dan se naprej

Matt

glinik ::

So velike šanse da se bom letošnjega hi-fi sejma udeležil :)

Me res zanima kaj bo novega.V soboto šibamo dol :D

Trancedeejay,škoda da ne delaš v soboto.

Lp

CaqKa ::

TDJ: Delam v petek in soboto,
glinik: Trancedeejay,škoda da ne delaš v soboto.

glinik a se ti lahko nasmehnem? :\

glinik ::

Zdaj vidite,kako je lahko človek zmešan,če preveš v šolo hodi :D

Hvala za pripombo :D

Lp

Smaug ::

Eno začetniško vprašanje: kako/kam priklopiš aktivni woofer v sistem stereo ojačevalnika in dveh zvočnikov?
True Multitasking = 3 PCs and a chair with wheels!

CaqKa ::

če ima ta tvoj ojačevalnik to možnost potem bo nekje zadal na konektorjih imel en majhen činč ob katerem bo napis "sub" ali pa "subwoofer" tam se priklopi to.
sicer pa je malo bolj zakomplicirano.

CaqKa ::

kaj kdo ve kako je bil naslov ali link do tiste teme ko smo se pogovarjali o razliki med stampanim in pečenim cdjem?
pa se je celo v temi en iz bigbanga oglasil ko je povedal da razlike med org cdjem predvajanim na komponentni in posnetim cdjem predvajanem na računalniku ni bilo razlike?

PrimozR ::

Kenwood HM-332, !x CD; kasetnik, 30W zvočniki (po kosu), leseni boxi, 45k. Velik bolši od sestringa Sharp-a, k je bil 60k, k ga je fotr kupu od sodelovca. Negova žena ga je dobila za nagrado pr križanki. Nad zvokom sm navdušen, zlo čist zvok. Prkloplen mam prek kabla na komp na integrirano 5.1 zvočno, poslušam pa Mp3 z WA 5.03 PRO in eaqualizerjem (zeloooooooo izboljša zvok). Tut v špilih je zvok dpber. Za moje pojme odličen mini-stolp.

glinik ::

Daj CaqKa, zdaj pa že nehaj bluzit neke bedarije ;(( !!!

Zakaj misliš , da jaz kupujem CD player??? Poldi112 ti je lepo napisal, da je med izvorom na rač. in izvorom CD VEKSLERJA razlika ogromna !!!!!!!

Zdaj pa se umiri malo. Jaz ti nisem nič kriv, da si trd kot kamen, po vrhu vsega pa še tolko bol trmast!

Malo poslušaj te ljudi, ki nekaj vedo o tem, ne pa da kar od nekega XY čuješ nekaj pa že to na veli zvon obešaš. Tisti, ki je pisal to , da je bil v Big Bangu in da razlike ni bilo, je po mojem napol gluh.

Isto ti je, če bi jaz pogovarjal z mojo matero kako dela laser ali bilokaj tehničnega!!!

Lahko je rečt "saj je vse isto" , težje je nekomu razlike dopovedat, še posebej pa tebi.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

pblaz ::

se strinjam s prejšnjim postom. da ni razlike med cd playerjem (komponento) ter cdjem v pcju lahko napiše samo nekdo, ki ima izredno kosmata ušesa

tudi jaz pravim, da je kupit mini/midi-stolp totalna budalaščina, ker ga enkrat stran fukneš. če kupiš dober ojačevalec pa maš zadevo 30, 40 let.

corrado ma na strani napisano:
blablablabla cenenih komponent, kjer lučke in gumbi na plastični sprednji stranici zakrivajo žalostne resnice, ko pride do reprodukcije zvoka in slike.

smo tudi že odpirali kakšen wannabe 2x390W. Jasno, plastika, nek nikakov transformator, pa zadeva ma seveda ojačevalec na čipu. greš gledat specifikacije za čip in seveda vidiš da je največ, kar lahko da od sebe 2x15w. Sploh pa, kako jim uspe vse te wate naračunat?

in pol neki taki specijalci, seveda, vidi moj fršterker (homemade končna stopnja po velleman k4020 vezju - 2x100w na 8 ohm (pravih, da se razume, mosfeti dva irfp9140 ter dva irfp140 na kanal) in mi pravi, kdaj si mislim kak hifi omislit ...... mislim bravo no, ker zdaj itak dobiš to že za 40k sit 5.1x700w sistem :D :D :D :D :D

jst pravim, wati niso nič, bolš 2x15w na elektronke, kakor pa 700w v D klasi

CaqKa ::

aha.. ko si elektronke omenil, potem takoj vemo da spadaš med hifijaše.. torej one ko so jim malo marketingarji uhe spolirali.

pblaz ::

marketingarji? uhe si sam pucam s ušesnimi palčkami :D

drugače pa rad poslušam na nečem, kar sem sam naredil.

icek ::

Torej ti vsak dan slisis malo drugacni zvok, saj se elektronkam neprestano spreminjajo specifikacije. :)
Na koliko casa pa jih menjavas?

Ne saj nic ne recem, ker se ne spoznam toliko na hifi zadeve. Ce si sam zadovoljen, potem je to najvec, kaj lahko imas. Si pa tudi eden redkih, ki si je upal doma sam kaj naret.
Rider of Theli
www.air-tv.net

pblaz ::

nikjer nisem napisal, da imam elektronke. kakor lahko prebereš, imam ojačevalec na mosfete. sem pa že poslušal na elektronkah.

icek ::

Ja, saj res. Se opravicujem. :)
Rider of Theli
www.air-tv.net

glinik ::

JAZ IMAM ELEKTRONKE!!!

Kaj zdaj, ima keri kaj proti? :D Home made po AUDIORESEARCH načrtu, 2X150W, nap. trafo 1kW, 35 kg!!!

icek: Bi bilo zanimivo tvojga itegrirca z mojimi lampami primerjat. Se morava kaj pomenit, ko se vidiva v šoli. :)

CaqKo pa bi morali dat na ignore na vse hi-fi teme.

Kaj se že reče, le čevljar naj čevlje sodi :D !

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

CaqKa ::

ne ni res.. če hočeš nekaj objektivno ocenit potem moreš stvar pogledat iz različnih zornih kotov.. ne pa samo kot v tem primeru iz audiofilskega...
čist tak btw... če ti pač slučajno pojem o objektivnosti ni reprezentativen.
o elektronkah pa je že icek povedal...

Trancedeejay ::

Ce kdo pravi da ni razlike v zvoku med CD playerjem in racunalniskim CD romom sem pripravljen kakdarki priklopit racunalnik na HI-FI. Lahko pokazem celo razliko med Onkyevim DVD playerjem in NAD CD playerjem - anytime. Tako da.....ze z Yamahinim CD playerjem se pozna,z boljsim pa se bolj.
Kdor je tako korajzen da nekaj trdi naj to tudi dokaze,jaz sem pripravljen takoj prikazati kaksna je razlika.
Have a nice Day

Matt

pblaz ::

no ja ..... ni ga čez longplayke

icek ::

glinik: ja k tebi se spravlam ze par let :)
nimam nic proti elektronkam in tudi ne trdim da je moj integrirc ne vem kaj....jaz sem takrat kupo kaj sem pac dobil za tisti dnar, ko sem ga imel....saj si bil poleg
povej na koliko casa menjavas lampe....ker kot sem rekel, se jim karakteristike spreminjajo iz minute v minuto in torej vsi tezki audiofili bi morali to slisat???
Rider of Theli
www.air-tv.net

Cosmo ::

Ce kdo pravi da ni razlike v zvoku med CD playerjem in racunalniskim CD romom sem pripravljen kakdarki priklopit racunalnik na HI-FI.


Kako zvočno kartico pa uporabljaš? Kako pelješ signal do nje? Preko cdrom audio kabla, ide kanala ali internega spdifa? Z odlično zvočno kartico (to ni sb live, nvidia soundstorm ipd) je razlika zanemarljiva.
I am Pentium of Borg. Division is futile. You will be approximated.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Cosmo ()

glinik ::

Kaj boste zdaj rekli, da dajejo eletronke vsako sekundo drugačen zvok? Jaz tudi nisem pristaš elektronk, samo pa vam lahko definitivno povem, da se ojačevalec komot kosa z integriranimi ojačevalci ranga 400-500k SIT (če ne z bolšimi)!

Trancedeejay: To bi pa res bila lepa gesta, da bi sprobal zadeve. Meni bi ćisto zadostovalo, da bi primerjal en CD player in računalnik (kot izvor zvoka). Saj je že o tem Poldi112 pisal, samo me še tvoje mnenje in predvsem ugotovitve zanimajo.

CaqKa: Žal boš moral priznat, da tukaj v tej temi ni mesto zate. Poznaš ogromno stvari, ki moram priznat se meni ni ti ne sanjajo, ampak ta tema res ni tvoje področje. Tako, da ti na lep način povem. Upam da ne zameriš, pa brez zamere.

pblaz: Longplayka ... če ti je všeč, zakaj ne? Igra pa ZELO ZELO prijetno, to se mora povedat. Mislim, da je čas teh medijev minil (vsaj za večino ljudi).

icek: Ti si čiso OK robo nabavil, tu se nimaš kaj po glavi tepst :). Res škoda, da nisi slišal prejšnjega sistema, ki je bil v naši hiši. Samo da jaz en CD player nabavim, pa te bom z veseljem povabil na testing. :)

Cosmo: Ni šans, da je razlika z zelo kvalitetno zvočno kartico zanemarljiva. Slučajno sem pred kratkim v neki reviji zasledil profi zvočne kartice. Na tistem testu se Audigy AN ni tako slabo obnesel, kot bi vsi pričakovali. Dvomim pa, da je dosti bolši od navadnega Audigiyja 2 ZS. Pa ti bom povedal zakaj sem 100% prepričan, da neka kvalitetna zvočna k. ne bi igrala. Poglej samo, kaj je vse v enem CD playerju. Na grobo gledano: konverter in napajalnik. Zdaj pa poglej napajalnik v računajniku, koliko stvari mora napajat. Tu je enostavno preveč moten vpletenih, zato pravim da ni šans da bi to bilo enako. Ljudje menjujejo napajanje v CD playerjih in s tem ZELO izbolšajo zvok. Sam si opazil, da je kablaža v samem računalniku vse drugo kot audio optimalna.

Jaz sem samo hotel mešat PC z audio. To ne gre skupaj. Voda in olje se tudi ne marata :D . So stvari, ki se ne mešajo. Ena od njih je prav to, o čemer govorimo.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

CaqKa ::

tracndeejay, glinik, cosmo:
Tu je enostavno preveč moten vpletenih, zato pravim da ni šans da bi to bilo enako. Ljudje menjujejo napajanje v CD playerjih in s tem ZELO izbolšajo zvok. Sam si opazil, da je kablaža v samem računalniku vse drugo kot audio optimalna.

žal si pozabil da se da zvok iz cdroma do zvočne spravit v digitalni obliki kar po ide kablu.. Motenj na tej poti NI. So šele v sami zvočni kartici, in nato naprej po kablu do ojačevalca.

glinik:
....saj si bil poleg
povej na koliko casa menjavas lampe....ker kot sem rekel, se jim karakteristike spreminjajo iz minute v minuto in torej vsi tezki audiofili bi morali to slisat???

ajde.. provokacija je letela že dvakrat ti pa še kr nič? malo smešn si glede na to kak hvališ svoja ušesca.

icek: čučej te je učil kaj ali pa planinšič?

tDJ: ja daj povej.. katero zvočno kartico?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Trancedeejay ::

Fantje probajte samo CD-rom kot izvor zvoka - jaz ne vem kaj ima kle zvocna kartica vmes. Ste ze kdaj slisali kako spila CD rom v avtu - kao poceni varianta. V nekateri muski zna spilat zanimivo - samo ob primerjavi pa potem slisis da to ni to. Za poslusanje kot iz navadnega stolpa je cisto ok, mogoce se boljsi kot kaksen X stolp.
Tako da, za sprobat je - se lahko zmenimo - ce ne dokazem svoje dam za pir. Lahko kdo tudi svoj racunalnik prinese.
Have a nice Day

Matt

kockish ::

Ce vse do kartice poteka digitalno in na kartici preskocis DAC, dobis na digitalnem izhodu enak zvok, kot bi ga dobil iz kateregakoli cd playerja. Pri poceni zvocnih tudi to ne velja (audigy afaik resampla na 48kHz).

Poleg tega ne vem, kako zadeve testirate. "Po obcutku" ne pomeni nic. Stejejo zgolj blind testi, kjer ni placebo efekta.

kockish ::

Da ne govorimo o primerjavi CD vs LP. En lep post iz cdfreaks.com:

This is a common misconception propagated by people who love the hollow, hissy sound of their LP's scratching along.
The fact is, CD audio records more information than the human ear can process. The sample rate and frequency range is beyond the capacity of the human ear's range. That means that any sound, noise, or music can be perfectly duplicated (as we hear it) by CDA.

Vinyl recordings are analog, and introduce artifacts and other noise. If you don't like how flat your CD sounds, it's because a) your speakers aren't reproducing the sound like the ones in the mixing studio or b) the record was mixed poorly or c) your turntable is hooked up to good speakers and the ones on your CD player blow. CDs play back exactly what's recorded onto them, so faults in the audio are usually from the studio, the listener, or the crappy musician.

The fact that we can compress out 80% of the signal into a 256kbps mp3 and not notice any decline in quality is a statement of how much overkill CD audio is. For stereo recordings, it has no flaws.

glinik ::

Daj Transdeejay stestiraj in pol poročaj. Jaz sem obupal. Zmagali ste. Vse je enako, najbolša zvočna na svetu je Creativov Live. Čestitke vsem tistim, ki ste mi odprli oči in mi dokazali in dodobra ARGUMENTIRALI, da je vse enako.

Elektronke, če so prave brezhibno delujejo kar en čas (tudi do nekaj let). To niso neke low cost stvari v tem ojačevalcu! To so Ruske Svetlane (pentode).

Le kaj sem si misli, da sem pisal "take bedarije" ??? Res ne vem kaj mi je bilo, najbrž sem bil koma pijan ali zadet!

Lp (od prerojenega)
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

kockish ::

Na hitro, preden grem spat:

Rekel sem, da se audigy ni dobra, kaj sele live. Si sploh prebral kaj sem napisal? Poleg tega zadev sploh nisi testiral tako kot je treba, z blind testi. Le tako se placebo efektu izognes. Ti pa samo poslusas in tvoja ucena usesa ti govorijo, da je nekaj boljse.
Vsaj konkretno bi napisal, s cim se ne strinjas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kockish ()

VS ::

Da ne govorimo o primerjavi CD vs LP. En lep post iz cdfreaks.com:
[Yadda Yadda, BS, BS...]


Kaj bi pa drugega clovek pricakoval od CD Freaks. Kot prvo avtor tega sestavka ocitno ni nikoli slisal kvalitetnega gramofona (hollow, hissy sound of their LP's scratching along), kot drugo, LP ima vecji razpon zvoka kot CD, zato dobra LP zveni bolje kot pa CD.

Vinyl vs CD: The big debate
How about a record player? A record or vinyl is similar to a CD in that it is also a spiral track. The vinyl is placed on the record player, and the needle in the groove. At the end of the needle a stylus picks up vibrations as the record revolves and these mechanical vibrations are converted into corresponding electrical signals by a device called a transducer. So what does this mean to the sound quality of CD vs Vinyl? Well, it's the distinction between digital and analogue. Vinyl uses a wider range of frequencies than CD does. Although the first counter argument to that statement would be to remind you that the human ear cannot hear the extra frequencies that vinyl uses, some suggest that perhaps it's not necessarily something you can hear, but rather something you can feel. One common conviction that has come out of the thousands of "CD vs Vinyl" debates is that vinyl has a warmer, fuller sound while CD has a digital, mechanical sound. With the advent of DVD-Audio and SACD (Sony's new format) this is changing. DVD -Audio uses 24bit recording, and a sampling rate of 96khz while CD's use 16bit/44khz to store sound information. With these new formats we can far more accurately represent an analog sound signal and capture the "warmth" I'm referring to.

http://www.mio.co.za/article.php?id=152
Saso
--
Povsem nekompetentna oseba.

glinik ::

lordkocka: S tem nisem na tebe ciljal, ko sem rekel da le Live najbolši. To sem rekel iz resignacije.

VS: Veš koliko testerjev je, ki blodijo po temi ... preveč.

LP bi jaz imel, samo kaj ko imaš s tem toliko dela. Čiščenje samih LP, veliko so kot mega krožniki, definitivno ti za enak denar ponuja CD player več, LP so glede na število predvajanj omejene, razširjenost samih LP je pač zelo majhna (ne moreš si jih kaj dosti izposojat, predvsem od kolegov), ...

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: glinik ()

kockish ::

VS: Toplejsi, bolj poln zvok? Preberi se enkrat moj quote.
If you don't like how flat your CD sounds, it's because a) your speakers aren't reproducing the sound like the ones in the mixing studio or b) the record was mixed poorly or c) your turntable is hooked up to good speakers and the ones on your CD player blow. CDs play back exactly what's recorded onto them, so faults in the audio are usually from the studio, the listener, or the crappy musician.


Predvsem pa dejstvo, da
The fact that we can compress out 80% of the signal into a 256kbps mp3 and not notice any decline in quality is a statement of how much overkill CD audio is.

Zadeva so testirali profesionalci, na dobri opremi. Te vase "topline" zal niso mogli razlociti.

Fantje, eno je vas obcutek pri zvoku, drugo pa je ali bi ta "boljsi" obcutek tudi razlocili. Za zacetek je tezko dobiti enakovredne posnetke in primerljive okoliscine pri testiranju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kockish ()

pblaz ::

pri cdjih:

snemanje (analogno) -> digitalno (peka na cd) -> predvajanje v analogno obliko (zato je tu pomemben predvajalnik; DA converter)

nere ::

lordkocka: LP se sliši boljše, bolj prijetno. nimam nekih "matematičnih" dokazov za to, tako pač je.

tudi glede mp3-jev: če poslušaš 10 sekund mp3 s 192kps je zelo verjetno da sploh ne boš opazil razlike med njim in audio cd-jem. ampak zgodi se da razliko opaziš po 10 minutah poslušanja, ko ti postane zvok mp3-ja (ne mislim nujno .mp3 ampak tudi audio cd narejen iz .mp3-jev) nekako nadležen napram originalnemu audio cd-ju.


glede kupovanja hi-fi/sistemov vse v enem:
od kar sem spoznal hi-fi komponente ne bi nikoli več kupil unih stvari "vse v enem", ampak npr. moji mami, ki itak 90% časa posluša lokalno radijsko postajo je +/- vseeno, oz. nasprotno: še raje ima neko bolj poceni, enostavno in majhno stvar kot pa kake komponente od 20 kil.
enim enostavno nekatere stvari niso pomembne...

kockish ::

nere: dokazano je, da se 256kbps CBR mp3 ne da razlociti od originala. Ob dobrem kodeku seveda. Drugo je, zal, placebo efekt.

pblaz: obstajajo oznake, kaksen je vir glasbe (DDD je idealen za cd-je, AAA pa za LP-je, drugo je smorn)

Dr_M ::

original cd pa mp3 se locita kot noc in dan, ze na povprecnih racunalniskih zvocnikih...
bolj tezko pa locis original in ogg npr...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kockish ::

Si za stavo, DR_M?

Zrihtaj wav (ali kak flac), dolg 1min. Po tvoji izbiri. Da bo posteno. Jaz ti nato uploadam komresiranega in original. Ti jih loci.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kockish ()

Dr_M ::

probi...z lame kodekom...razlika je.
sm velik pretestiru tega. od najvisje mozne kvalitete, do najnizje...vedno je precej slabse.
pa brez veze da gres stavit, ker itak ne bos dubu stave :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74073436 (5399) MaStr
»

[Hi-Fi] - O zvočnikih (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Zvok in slika
1501187591 (52734) Janac
»

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ... (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Zvok in slika
92562540 (29364) rs1975
»

Polariteta zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
769527 (8507) Trancedeejay
»

Hi-Fi sejem v Lj. (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
694585 (3521) cryptozaver

Več podobnih tem