» »

COM 1 in PIC programator ne gresta skupaj!?

COM 1 in PIC programator ne gresta skupaj!?

|Luka| ::

Skratka, naredil sem pic programator po shemah ki so na tem naslovu. Preveril sem vse voltaže na čipih in točkah za katere vem kakšne so a mi programator ne deluje. Napajanje je ok saj imam cca 18V in trafo cca 10-15W. Uporabljam tudi software iz strani in še vedno ne deluje. Pregledal sem vezje za kratke stike ipd a nič. Zanima pa me če WindowsXP pustijo kar tako programom pisati po com portu ali so zato potrebni kaki triki oz. posebni gonilniki, saj sumim sam OS, da zadeva ne deluje pravilno.

LP Luka

radiator ::

K 149 deluje pod XP-ji. Ker sem jaz delal nekaj z njim. Se ne spomnim kateri soft sem uporabljal.
Drugače pa če je soft slabo sprogramiran se zgodi da pod XP ne deluje (dela samo v 98 in 95 kateri pustijo direkten dostop do hw) samo potem dobiš error.
Kaj je jutri že bilo?

|Luka| ::

Uporabljam najnovejši soft DIYPACK25a, in ne zazna boarda...

LP

madviper ::

Če sej prav spomnim, si moral met za v WinXP posebne gonilnike, da si lahko dostopal direktno do COM-prta. Ne me držat za besedo, ampak sem skro 100% ziher, da je bla ta fora, vsaj pri Bascomu.

To so posebaj "driver-i" in mislim, da jih je potrebno uporablat pri večini takšnih programov, ki delujejo preko COM-porta.
I'd like to do something crazy!

Highlag ::

Sam uporabljam Picstart plus od microchipa. Priključen na serijski port. Program, ki uporabljam je MPLAB in lepo sodelujeta brez posebnih nastavitev ali dodatnih programov.

Lahko na kakšen način pogledaš če ti serijski port sploh deluje? Je v biosu vključen?
Never trust a computer you can't throw out a window

ql000 ::

Si si naložil drajverje od FTDI-ja? Ta programator uporablja čip FT232BM, ki pretvori USB v RS232, ob priklopu naprave v winse pa se ustvari VCP (Virtual Com Port). Drajverje najdeš na: FTDI

|Luka| ::

COM je vključen v BIOSu - tudi v upravitelju naprav je viden, tako da to naj ne bi bil problem. Kar se FTDIja tiče pa mislim da so to driverji za USB ja pa uporabljam samo serijsko komunikacijo.

LP

ql000 ::

Po mojih izkušnjah, ga pri teh zadevah serje bootloader. Poizkusi poiskat kako starejšo verzijo. Kar se pa tiče COM vrat pa poiskusi izklopit FIFO buferje. Nekateri programatorji zahtevajo, da imaš fifo buferje izklopljene (sam ne me vprašat zakaj:8)!).

|Luka| ::

Izklopil FIFO bufferje in ni nič boljše. A je možno da obstaja kakšen "klon" MAX232 čipa, ki se ne razume z softwaremo v PICu, ki je sporgramiran v samem vezju?

BogyX ::

Kot je že radiator reko sma midva programirala z tem programatorjem - verzija brez USB dela vezja in DYI K149 MicroPro Programmer programom. Vse je šlo brez težav in iz prve.

Sem pa tisto vezavo dobil na enem slovenskem forumu za elektroniko (http://www.elektro-n.com ali http://www2.maxi.si/phpBB2/index.php) in je malo spremenjena vezava - pač že v osnovi brez dela za USB.

Malo poglej po tistih dveh forumih - pic programator k149 in moreš najt vezavo ki meni dela.

Lp
Bogdan

radiator ::

Pa da ne pozabimo ta K149 ne podpira debuginga kar je zelo tečno!
Kaj je jutri že bilo?

|Luka| ::

OK. Bom pogledal še po pcbju samem, če slučajno kje kaj fali...mukotrpno delo a kaj čmo...bom poročal če kaj najdem.

LP Luka

zcetrt ::

Sam imam sicer k150, a sem imel obilico težav z usposabljanjem, ker nisem vedel, kater software je na picu v programatorju.

Predlagam ti B&B electronics com test (program, ki ti kaže, kako dela com port, na max232 stakneš izhodni in vhodni pin in vidiš, če dobivaš nazaj, kar si poslal) in seveda je dobro vedeti, kaj je na picu (če sploh kaj:)).

Sicer nisem pretirano na tekočem, a moj software je DIYk150. Poizkusi z še z drugim softwerom. Sam sem imel in še imam malo morje DiyPack-ov (21,22,22a,25...) in dela mi v140904. Poizkusil sem jih pa veliko in bil že precej jezen.

Čem sem govoril bedarije, se opravičujem...
4.

radiator ::

Papreveri kakšnega max-a imaš. Da imaš prave kondenzatorje okoli njega.
Kaj je jutri že bilo?

|Luka| ::

Vezje sem sčekiral po dolgem in širokem z ohm-metrom, še enkrat sem preveril napetosti na reglerjih in na čipih in vse je OK.
Tale MAX pa tud mene matra. V datasheetu sicer piše da naj bili kondenzatorji 1uF, samo nekje sem bral, da je včasih za delovanje potebno 10uF.
Naj jih zamenjam, al je vse skupi za odpis?

LP

radiator ::

Velikost kondenzatorjev je odvisna of tega kakšnega MAX232-a imaš.
MAX232 1uF
MAX232A 0.1uF

Iz MAX-a dobiš kaj dol ko v com podatke pošiljaš?
Kaj je jutri že bilo?

|Luka| ::

Imam celo 2 čipa. Eden je MAX232N, drugi pa je HIN232Cp (neko kitajsko sr***e). In ne dela ne z enim ne z drugim.

LP

|Luka| ::

Tole mi vrže ven serial port monitor: Dump

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

zcetrt ::

A misliš da MAX je hand made in West Germany ;)

Glej, daj pejt sem pa poberi zo stvar, ki je zastonj in boš videl blinkenlights, če je vse v redu. Stakni pa izhodni pin maxa (ki gre proti picu) in vhodni pin (ki gre iz pica v maxa). Če bo žmrkalo in se nazaj izpisovalo, max dela in ne bo več dvomov.
4.

|Luka| ::

Hehe zcetrt, vem da ni hand etched in w-germany, samo lahko da je slab klon - možno, ne vem...

Snel program in zaštartal zadevo: glej ga zlomka, nič ne dobim nazaj samo 00 ob vklopu. Ni mi pa jasno kako bi lahko prišlo do napake na rx/tx delu vezja?

Preveril sem še kabel z loop-back-plug in dela bp.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: |Luka| ()

zcetrt ::

Šel sem še sam poizkusiti na mojem programatorju. 11 in 12 pina sta maxova pina namenjena picu, 13 in 14 pa vhodna pina iz com porta.

Kot si povedal, če stakneš pina 13 in 14, dobiš informacijo nazaj (v B%B com test-u pod options označiš repeat in DTR in RTS). Če stakneš pina 11 in 12 pa nič? Če tako, potem najprej preveri priključitev kondenzatorjev in kapacitivnosti le-teh. Poglej točno, katerega maxa imaš ter preveri vrednosti kondenzatorjev v datasheetu (je tabelica modelov in pripadajočih kondenzatorjev). Seveda je vezava tudi važna.

Še opozorilo za vsak slučaj: Pri polarizacijskih kondenzatorjih je polariteta pomembna (+ in -).
4.

|Luka| ::

@zcetrt
Bil sem pri kolegu ki mi je izdelal programator, ker mi zadeva pač ni delala. Pa je precej ugotovil da se on-borad pic ne zbudi ker sem imel napačne keramične kondenzatorje (namesto 33pF so bili 330pF) - zadevo je priključil na svoj računalnik in je takoj štartala. BP. Pridem domov - NIČ. Torej kje iskati vzork še ne vem...

LP Luka

Azrael ::

Ti COM port sploh dela ? Si mogoče poskusil nanj priklopiti še kaj drugega (miško, modem, loopback tester)?

Enostaven test.

Malo boljši je program Checkit, ki pa žal ni zastonj.

Jaz sem nekoč imel tak problem, ko mi na neki kišti na COM portih ni delalo nič, čeprav je OS zaznal port. Vzrok je bil, da je odpadlo -12V napajanje matične plošče (AT plošča)

Edit

Še povezava, kako mora biti spojen loopback konektor, za testiranje COM porta.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

|Luka| ::

Sem rešil zadevo po mukah in preverjanjih.
1) keramični kondenzatorji ki skrbijo za kvar so bili namesto 22pF kar 220pF (v štacuni so se zmotil jst pa tud nism pogledal)
2) kabel ni straight-thru ampak je na enis strani zamenjan vrstni red (1-5, 2-4, 3-3,...)
tko da zdej dela kot je treba

Pa hvala vseeno za trud

LP

BluPhenix ::

8-O pa sej to je logično, da mora biti cabel crossover in ne straight. Očitno tako logično, da nihče ni pomislil na takšno napako.

No, samo da si rešil. Problem je bil sicer očitno v kablu (kond. niti nimajo toliko veze, razen če niso pri xtal.)
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

radiator ::

Oe.. Meni ni to tak logično da mora bit null mudem kabel ker je to naprava, ji se priklopi na COM ne pa naprava, ki bi imela COM pa bi se dalo tudi kaj druga gor obesit. Upam da me razumete :)

No pa vsaj vseeno glavno da dela. Je pa res da si(smo) skoraj rodil zraven :)
Kaj je jutri že bilo?

|Luka| ::

Modri-vstali-iz-pepela-ptič :D
V navodilh piše celo da mora biti kabel straight-thru in je to še posej poudarjeno. Kondenzatorji pa so bili ob xtalu in se ni zbudil

LP

BluPhenix ::

Sej sem napisal da če so kond ob xtal da zna biti problem.

Glede RS232 kabla. Malo kje, da se ne uporablja crossover. Recimo tam, kjer so že fizično zamenjani pini na PCBju. Drugače je pa težnja, da so pini vedno enako razporejeni torej rabiš skoraj vedno crossover. Glede navodil, ni prvič, da piše narobe.

radiator, ja jaz razumem kaj hpčeš povedati ampak mi je čudno. Tako, če lahko PC komunicira z mikrokontrolerjem preko rs232 je potem res tako neumno narejeno, da ne more mikrokontroler komunicirati z nečim drugim preko rs232? To mi je zelo čudno, apak tudi take zadeve lahko res obstajajo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PIC programator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
255798 (643) MadMax
»

DS18B20, meritve v mraziščih (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
828424 (6939) TESKAn
»

programiranje procesorja (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
50535075 (24476) icek
»

programiranje hardwarea

Oddelek: Programiranje
111197 (1050) Red_Mamba
»

DIY data cable za ericssona A1018s

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101101 (990) gorjanc

Več podobnih tem