» »

Splav

Splav

jype ::

BigWhale> Hja, tole kar si napisal je bedarija.

Ne pa ne! Vsak spermij, ki ne zaplodi jajceca, je en gorec vernik manj! Nedopustno je, da se z njimi (spermiji, ne verniki) tako razmetava!

Dr Evil ::

Človek nastane pri spočetju,torej takrat ko se moška in ženska spolna celica združita.Kaj se tega na fdv niste učili jype?

gkovac ::

BW a nisi začutil ironije je jypetovem postu? :D

upam, da je to res samo ironija.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

sumadinac ::

jype merkaj priblizuje se prvi maj in te lahko Dr Evil zazge na grmadi, kot nevernika in kot so to poceli stoletja, kar pa za njih ni umor.:D :D

Zarodek, če se ne motim je živo bitje in ne človek. In vsaka ženska naj bi imela pravico, da se odloči sama, če želi imeti otroka ali ne. Seveda če je pa brezmadežno spočet kot Jezus pol pa no coment naj se cerkev odloči. Mislim pa če bi takrat lahko naredili splav tudi Jezusa nebi bilo:)) :P

LP

sid_dabster ::

Jaz sem definitivno ZA splav. Ce bi moja punca zanosila zaradi malfunctiona na kontracepciji, bi ji ga svetoval.

Je pa tako. Ce bi politicni desnici uspelo prepovedati splav (kar se ne bo zgodilo - ustavni spor je le prehuda rec), bi ga zenske vseeno delale na skrivaj. Tako, kot so to pocele ze od pamtiveka. Doma, ce ne drugace, ob pomoci kaksnih upokojenih dohtarjev in sester, ki bi delali na crno, brez ustreznega instrumentarija in posledicno z veliko stopnjo tveganja. Garazna kirurgija bi zacvetela. Ali pa bi sle delat splav v tujino (kot npr. Irke, ki so registrirane kot katolicanke).

No, povej zdaj, Dr Evil, kaj je bolje? V primeru, da bi zenska umrla med taksnim garaznim posegom, ne bi imela na voljo niti duhovnika, da bi se mu izpovedala pred smrtjo ino se svojih grehov pokesala. Pravi krsceniki bi morali odpuscati, da?

In, ali ni bolje, da mati, ki bi otroka zanemarjala in katere tip bi ga spolno zlorabljal in pretepal (npr. narkici in ostali razni t.i. "socialni problemi"), raje splavi, kot pa da bi otrok umrl v mukah v tretjem letu starosti zaradi podhranjenosti?
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

Gaby ::

Sama sem na splav gledala dosti podobno kot vecina vas. Dokler nisem imela prvih UZ preiskav. V 5. tednu nosecnosti se ze lepo vidi utripanje srcka, ki sicer se ni pravo srce, pa vendar.. V 10. tednu pa zadeva izgleda ze pravi mali clovecek.

Napak, kjer bi otrok dejansko trpel ko se rodi je zelo malo. Nikoli ne smemo pozabiti, da je tudi oblik Downovega sindroma kar nekaj, oz. da se napake izrazijo razlicno. Znani so primeri, ko je otrok z DS obiskoval normalno solo.

Ljudje se po vecini odlocajo za splav iz lastnih egoisticnih vzgibov, ker je pac z prizadetim otrokom vec dela in ne zato, ker bi otrok trpel, to so samo razlogi, ki jih navajajo, da sebi olajsajo vest.

Najvec prizadetih otrok je prizadetih zaradi pomanjkanja kisika pri porodu, raznih mozganskih krvavitev.. Pri pomanjkanju kisika je skoda najvecja. Vecino genetskih napak pa itak narava sama "resi" s spontanim splavom.
Nature lover.

Vice ::

Gabi to je ravno toliko egoistično kot nekomu dati trplenje za celo življenje.

BigWhale ::

No, odvisno. Mariskdo, ki ima downa, ne trpi, nekateri pa.

Vice, torej, ko bos izgubil obe nogi in bos nosil podaljsek debelega crevesa in kateter v secevod, povej. Ti pride nekdo skrajsat trpljenje.

Seveda stvar vsekakor ni ista, je pa podobna. Vprasljivo je, komu lahko odvzamemo pravico do zivljenja. Torej, downow sindrom je ze ok, ce ga odpravimo. Kaj pa barvna slepota? Kako lahko nekoga prisilis v to, da nikoli ne bo razlikoval rdece in zelene barve?

Dr Evil ::

BigWhale.Vprašaj tiste ljudi,katere imajo od tebe naštete hibe,če bi radi zato umrli.

Zares dvomim,ker življenje je dosti več,kot si nekateri mislite.


sid_dabster.Tvoj primer je precej patetičen,saj upravičuješ eno napako zaradi druge,prej storjene.Kdo je pa rekel,da sploh mora storit splav?


Žensko telo tega ne prenese tako enostavno kot si nekateri mislite.Za vsak splav nosi telo ženske težke dolgotrajne posledice.

jype ::

BigWhale: primerjava ni na mestu. Zarodek se ne zaveda samega sebe in to da ubijes zarodek je priblizno isto kot ce ubijes komarja. Za zarodek in komarja se je spremenil svet, za svet okoli njiju pa se ni spremenilo prakticno nic.

Pa ja, jaz sem tudi za pravico do evtanazije, ceprav je pri tej treba bit bistveno bolj pazljiv zaradi bistveno kompleksnejsih psihicnih vzorcev, ki lahko pogojujejo in vzbudijo samounicevalne zelje. Ampak to je tema za kdaj drugic, ko bom nanjo pripravljen.

Tudi ce se zarodek zaveda samega sebe od prve delitve celic, je nesmiselno govoriti, da sta splav in umor eno in isto. Ocitno nista in ocitno se gremo moralisticno debato na temo ali je bolj sveto zivljenje ali zivotarjenje. Jaz mislim, da je bolje, da se rodijo samo otroci, ki imajo moznost biti srecni. Za to ne potrebujejo biti popolnoma zdravi, potrebujejo pa starse, ki si jih zelijo in jih bodo imeli radi (in pri tem se mi zdi cisto vseeno kaksno je stevilo in spol ljudi, ki igrajo sociolosko vlogo druzine).

jype ::

Ja, Dr Evil, splav je lahko nevarna rec, a to je vprasanje medicine, ne pa morale.

Vprasanje morale je, ali smo pripravljeni za otroka, ki se bo rodil, prevzeti odgovornost. Ce ne, potem je bolje, da se ne rodi.

Sam mislim, da ne bi bilo nic narobe, ce bi spodbujali zenske, ki si otrok ne zelijo, da jih vseeno rodijo in dajo v posvojitev, vsaj toliko casa, dokler pari, ki bi radi posvojili otroka, cakajo nanj leta in leta.

A to ocitno ni isto kot prepoved in stigmatiziranje tistih, ki se za splav odlocijo.

pirat ::

Bravo za Gaby.

Gaby ::

Vice, a mislis da je na nas, da sodimo, kdo sme ziveti in kdo ne? Tudi ce bi nevemkak trpela, bi si zelela ziveti in vsaj okusiti zivljenje kot taksno.Pa ceprav za kratek cas.. Bolezni, ki pa so tako hude, da otrok res trpi so pa zeeeeloooo redke in jih najpogosteje pred rojstvom itak ne odkrijejo.
Nature lover.

Vice ::

Ne bi ravno trdil da BWjeva primerjava ni na mestu. Kar sem omenil sem zato, ker sem se pri stavku od Gaby spomnil soseda, ki je pri svojih 15 letih shodil. Če kdaj katero rečeva ali naj mu ob njegovem jamranju, kako je life bad in obžalovanju, da se je sploh rodil, vlijem optimizem po Dr Evil metodi kako je life oh in sploh in da naj bo vesel ker mora 3x tedensko na izlet v kliničnega ali na pregled ali na dializo.

Vice, a mislis da je na nas, da sodimo, kdo sme ziveti in kdo ne?
Praviš da si proti splavu. Bi npr. mladoletni punci, ki zaradi posilstva zanosi in ki še ni telesno dovolj razvita svetovala naj ostane noseča, čeprav ji grozi, da ne bo sploh preživela poroda? Če ostane noseča po tvojem prepričanju pomeni, da si se odločila o usodi nosečnice katero življenje je ogroženo. Zakaj pišeš, da nimamo pravice odločanja, če si s svojo odločitvijo npr. vzela življenje nosečnici?

Pravico odločanja bi v primeru splava imel lahko samo tisti, ki dejansko tudi kaj naredi in pomaga ali psihično ali finančno, kakorkoli...., da bi se bodoče mamice, ki so prestrašene že zaradi nosečnosti in panične, počutile varno in podprto s strani družine in okolice in da lahko sploh vzpostavi nek zdrav odnos do sebe in svojega otroka.

Najlažje je obsojati in kazati s prstom na "Morilke otrok", eden največjih pa je tukaj cerkev.
Gaby nekdo, ki nasprotuje splavu in če ne nudi pomoči, , sploh nebi smel imeti niti promil pravice o odločanju.
Dokler pa splav lahko reši življenje ali reši BODOČIH muk in trplenja je dobrodošel, pri ostalih primerih največji del krivde nosi tisti, ki nasprotuje in nič ne naredi v to smer.

Gaby ::

Vice, ce je vprasanje prezivetje mame, je zgodba popolnoma drugacna. Jaz sem govorila o genetskih napakah. Noben ni rekel, da sem absolutno proti splavu, sem pa nacelno.. Itak mora vsaka, ki se v kaj takega poda tudi ziveti s tem. Nikakor nobenega ne obsojam, dalec od tega in nikoli ne ves kdaj se sam znajdes v taksni situaciji. Taksni splavi v stilu zelo nezazelenih nosecnosti se mi zdijo na nek nacin manj grozni, kot pa da si en par zeli otroka in ga potem, tega zazelenega splavi, ker obstaja sum na doloceno deformacijo. In tega je ogromno.. Pac teznja k popolnosti.. Govoris o MUKAH. A otrok z Downovim sindromom trpi? V vecini gre za zelo nasmejane, ljubece otroke..

Kar se pa cerkve tice. RKC se dostikrat zelo oddalji od tistega kar bi dejansko morala biti. Dejstvo je, da splava ne zagovarjajo, ker je splav v nasprotju z krscanstvom (Ne ubijaj.) Se pa premalo zavedajo tega, da smo VSI gresna bitja (tudi duhovniki!) in da ni na nas, da sodimo druge.Pa premalo se zavedajo, da s tem ko kazejo s prstom ze sodijo in da so zaradi tega na isti poziciji kot tista, ki je opravila splav (Ljubi svojega bljiznega kakor samega sebe).. Ampak to je ze druga debata. Moram biti previdna, da me Bigwhale ne zradira.. :D
Nature lover.

BigWhale ::

> BigWhale: primerjava ni na mestu. Zarodek se ne zaveda samega
> sebe in to da ubijes zarodek je priblizno isto kot ce ubijes
> komarja. Za zarodek in komarja se je spremenil svet, za svet
> okoli njiju pa se ni spremenilo prakticno nic.

No, jaz nisem govoril, da je splav umor. Sem se pa spraseval kaj je. Ali se zarodek zaveda samega sebe ali ne je vprasanje. Kdaj se pa zacne zavedati samega sebe? V trenutku, ko ob rojstvu prerezejo popkovino? Se ne? Pet minut kasneje? Mogoce ze v 28 tednu nosecnosti? Morda sele pri enem letu svojega zivljenja izven maternice? Mater, tole bi bilo idealno za kitajce, odvecno prebivalstvo ze takoj na zacetku kar stran spravijo. Ziher lahko to naredijo na kak zelo efficient nacin. Majo ze prakso s studenti... ;>

fork();

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

pablic ::

Jype:
>Zarodek se ne zaveda samega sebe in to da ubijes zarodek je priblizno isto kot ce ubijes >komarja. Za zarodek in komarja se je spremenil svet, za svet okoli njiju pa se ni >spremenilo prakticno nic.

Svet se prav nič ne spremeni če umreš ti. Pa tega ne zahtevam.

Pojdi do nosečnice(ni važno v katerem mesecu je) in ji povej da je njen otrok ki ga nosi vreden kot en komar. Poročaj o odgovorih.

Večni argument: otrok ima pravico da je zdrav in srečen.
Tudi jaz mislim tako, toda še večjo pravico ima da je živ! Otrok ki po rojstvu zboli za težko boleznijo (rak) ali ima težke poškodbe v prometni nesreči ni več zdrav, zato ga po mnenju nekaterih lahko eliminiramo.
Otrok zgubi starša, ali starš zgubi službo, ali oče postane alkoholik po rojstvu. Zopet otrok ne živi v idealnem okolju, vendar živi.
Če pa je ista situacija pred rojstvom nekateri zagovarjajo splav.

Večina splavov pa ni zaradi tega ker ima otrok kakšne znake za bolezen ali se mama odloči da otroka ne sprejme, ker je oče alkoholik, ampak zato ker se nekaterim otrok zdi finančno breme, potrata časa, ne več lepo telo (povešene prsi in strije), nekateri morajo celo postati odgovorni ...

Pa še o testih med nosečnostjo.
Pri nohalni svetlini med drugim določajo VERJETNOST da ima otrok Downov sindrom. Verjetnost 1/700 pomeni nadaljne raziskave. Kaj sedaj? Otrok ima verjetnost 1/700 da ima Downov sindrom ampak tudi 699/700 verjetnost da ga nima (bolnik z rakom ima recimo 1/4 verjetnosti da preživi in 3/4 da umre pa je vsak vesel te 1/4). Pri nadaljnih raziskavah(odvzem plodovnice) pa je možnost da plod umre, zaradi pregleda nekaj procentov. Za 1 promil verjetnosti da ima otrok Downov sindrom mati tvega nekaj procentov verjetnosti da umre.

Pa še nekaj.
Letno umre približno 30 miljonov otrok zaradi splava (http://www.worldometers.info/). Zame je to groza.
Te dni mineva 20 let od nesreče v Černobilu. Zame in mislim da za vse ostale tudi groza.
Ampak zaradi nesreče je (oziroma bo zaradi raka) umrlo 4000 ljudi (http://www.ursjv.gov.si/index.php?id=96... dediščina černobila). In to v eni generaciji, kar znese približno 100 ljudi na leto.
30 000 000 otrok, ki se ne morejo braniti proti 100 ljudem na letni ravni.
Kaj je hujše ocenite sami!

Tear_DR0P ::

Govoris o MUKAH. A otrok z Downovim sindromom trpi?

ko tle v celju gledam folk iz centra na golovcu, se zelo prijetni, in prijazni, ko mo nastopal za njih so blinajboljša publika - sam nikol, ampak res nikol se ne bi počutil dovolj močnega za delo z njimi - trpel bi neznosne muke
ko se sprehajam po cesti in vidim par z blažjo obliko Downa (doma sta v tem istem centru), mi pridejo solze v oči, mal je tolk srečnih parov, ko sm bral rože za algernona, sem jokal ko dež - noro srečni so da živijo, dosti bolj kot mi.

ampak ena izmed največjih mojih mor je ta, da bi imel otroka z downom - sicer se mi pri 24 zdi da še nisem dovolj zrel za otroka, ampak za otroka z downom pa ne vem če bom sploh kdaj dovolj zrel in dovolj sposoben - morš bit poseben starš da lahko takšnega otroka vzgajaš
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jype ::

pablic> Tudi jaz mislim tako, toda še večjo pravico ima da je živ!

To bi moral vprasati otroka. Jaz se samega sebe zavedam in moji starsi so si me zeleli. Ocitno pogoji za smiselno splavitev niso bili izpolnjeni, zato sem zdaj tukaj in vam solim pamet.

BigWhale> Ali se zarodek zaveda samega sebe ali ne je vprasanje. Kdaj se pa zacne zavedati samega sebe?

Preden ima zivcevje zagotovo ne, potem pa je tezko rect. Meni se zdi, da se nekaj casa po rojstvu otrok odkriva samega sebe, ne zdi se mi pa to zadosten razlog da bi ga evtanazirali, ce je zgolj napacne oblike. Pri receh, kjer ne moremo z veliko gotovostjo napovedati, kaj se bo z otrokom dogajalo, bi pac pustil otroka ziveti, ce je kdo zanj pripravljen skrbeti. Ce si starsi tega ne morejo privosciti, sem mnenja da je bolje, da se jim omogoci, da se odlocijo za splav, ce so ta korak pripravljeni storiti. Splava itak nikoli ne delas proti volji matere, jasno.

pablic> Pojdi do nosečnice(ni važno v katerem mesecu je) in ji povej da je njen otrok ki ga nosi vreden kot en komar. Poročaj o odgovorih.

Ce si otroka ne zeli in bi rada splavila, odgovor ze poznam.

pablic> Večina splavov pa ni zaradi tega ker ima otrok kakšne znake za bolezen ali se mama odloči da otroka ne sprejme, ker je oče alkoholik, ampak zato ker se nekaterim otrok zdi finančno breme, potrata časa, ne več lepo telo (povešene prsi in strije), nekateri morajo celo postati odgovorni ...

A res? Jaz sem pa mislil, da ti ljudje uporabljajo kontracepcijska sredstva in se za splav odlocijo samo, kadar ta sredstva odpovejo. Vsekakor pa je to njihova odlocitev.

Gaby> Dejstvo je, da splava ne zagovarjajo, ker je splav v nasprotju z krscanstvom (Ne ubijaj.)

Ne ubijaj velja tudi takrat, ko duhovnik pridiga vojakom, preden grejo ubijat. Pa jim vseeno pridiga. Argument krscanstva vsaj pri RKC nikakor ne zdrzi.

pablic ::

jype:
>To bi moral vprasati otroka. Jaz se samega sebe zavedam in moji starsi so si me zeleli. >Ocitno pogoji za smiselno splavitev niso bili izpolnjeni, zato sem zdaj tukaj in vam solim >pamet.

Pa naj ga vprašajo. Ko bo znal odgovoriti na to vprašanje naj pa ukrepaja. Če pa naredijo splav pa otrok sploh nima možnosti izbire!

jype:
>A res? Jaz sem pa mislil, da ti ljudje uporabljajo kontracepcijska sredstva in se za splav >odlocijo samo, kadar ta sredstva odpovejo. Vsekakor pa je to njihova odlocitev.

Ko odpovejo kontracepcijska sredstva obstajajo razlogi, ki sem jih naštel.

jype:
>Ce si otroka ne zeli in bi rada splavila, odgovor ze poznam.

Povej ji to tudi čez n - let ko bo hotela imeti otroka (pa ga mogoče ne bo mogla imeti).

Ali se otrok zaveda samega sebe ko je splav izvršen pa ne igra nobene vloge. Mnogi se samega sebe ne zavedajo zaradi drog, alkohola ali pa imajo izkrivljeno sliko o sebi pa to še ne pomeni da drugi odločajo o njegovi smrti ali življenju. Nekateri so v nezavesti (1 min, 1h, 1 dan ,1 teden, 1 mesec) pa tudi ne odločajo o tem drugi.

Gaby ::

Tear_DROP, ja se strinjam, da je tezko, ce imas otroka, ki ima doloceno telesno hibo, ampak ko si enkrat vrzen v kaj takega se enostavno soocis in prilagodis. Je pa tako.. A zato, ker mi nismo pripravljeni funkcionirat s taksnim otrokom je potrebno taksnega otroka ubiti? Pa smo spet tam, pri lastnem egoizmu.. Dobro je da o tem vsaj malo razmisljamo.

V razmislek. Ko je bila moja Ema v maternici, je imela hudo mozgansko krvavitev. V primeru, da bi nekomu bil ponujen splav, bi se morda odlocil in takega otroka nebi obdrzal ces, da bo otrok trpel, vegetiral. Takrat nismo vedeli, ce bo prezivela, kaj sele ce bo tetraplegik, gluha ipd.. Tole je moja Ema danes, 7 mesecev po tezki mozganski operaciji. http://www.lubica.net/Pics/Ema/?show=186 Nevrokirurg je mnenja, da bistvenih posledic sploh ne bo. Ema jih tudi ne kaze. Je pa res, da je imela veliko sreco.

Pablic, tole si dobro spisal!
Nature lover.

btree ::

jype ::

Ves cas mesate otroka in zarodek. Po vasi logiki je umor tudi uporaba kondoma, ker potencialnemu otroku sploh ne da na izbiro zivljenja.

Jaz grem lahko se korak dlje: kadarkoli zagledate nekoga ki je nasprotnega spola, ste umorili otroka, ce se niste takoj spolno zdruzili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

btree ::

Dokler ne pride do združitve, ne moremo govoriti o umoru, ker se sperma sama po sebi ne razvije v otroka.

jype ::

Saj v tem je vsa podlost! Nobene moznosti nima, da bi izkusil zivljenje!

Nedvomno pa so spolne celice zive tudi pred zdruzitvijo, kajne? Torej so potencialni pol-otroci.

btree ::

Se strinjam, na tem svetu je polno živih bitij. Od mikroorganizmov naprej. Kdo postavlja merila za umor, kaj je umor... v drugem postu. Neskončna tema.

sid_dabster ::

Dr Evil:

Kdo pravi, da zenska mora narediti splav?
Ponavadi se zenska sama odloci za splav. Zenska, ki zaradi tega ali onega razloga ne zeli biti mati. Tega dejstva tvoji oprani mozgani verjetno ne bodo mogli sprejeti, ampak ni vsaka zenska versko blazna. V bistvu jaz celo nobene ne poznam, ki bi bila taksen katoliski ekstremist kot ti in bi izvajala med ljudmi taksno "rekonkvisto". Poznam pa nekaj takih, ki so splav ze naredile, ker
a)so bile v srednji soli, brez sluzbe, kondom pa je pocil, ali
b)enostavno niso hotele biti matere.

Eno poznam, ki je splav naredila ze v osnovni soli (v osmem razredu).

Torej: zenske, ki se prostovoljno odlicijo za splav, OBSTAJAJO!
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

pablic ::

jype:
>Ves cas mesate otroka in zarodek. Po vasi logiki je umor tudi uporaba kondoma, ker >potencialnemu otroku sploh ne da na izbiro zivljenja.

Mislim da ti mešaš spolne celice in otroka. Nisem proti uporabi kondoma ker prepreči združitev spolnih celic. Ko pa se spolne celice združijo že imamo opravka z živim bitjem.
Ali so spolne celice žive ali ne lahko debatiramo v nedogled (niso se sposobne same reproducirati), vendar to ni tema te debate.

Jaz osebno ne ločim med zarodkom in otrokom v smislu eno je živo bitje drugo ne. Težko je reči da je otrok zarodek ko je sestavljen iz 10.000 celic ali mogoče 9.999 ali 10.001 (ima 1, 15,100 živčnih celic), takrat še nima pravice do življenja itd. Jasno pa je to živo bitje. Lahko sicer potegnemo neko mehko ločnico, tako kot med otrokom/mladostnikom/starostnikom, v vsakem primeru govorimo o živem bitju.

Ne pa iti v take skrajnosti da so vse nezdružene spolne celice pol-otroci in podobne neumnosti. Pa o podlosti.

Jype:
>Jaz grem lahko se korak dlje: kadarkoli zagledate nekoga ki je nasprotnega spola, ste >umorili otroka, ce se niste takoj spolno zdruzili.

No comment.

Kot zanimivost.
Letno se rodi okoli 80 mij otrok. 30 milj. pa se jih splavi.
Ali naj to podpira ali ne se bo odločil vsak sam.
Mislim da niso vsi zaradi zdravstvenih razlogov.

Kaj je umor?
Mislim da prekinitev življenja človeku neglede na njegovo starost to je!
Pa ne mi zdaj z mikroorganizmi, planktonom in njihovimi pravicami.

Pogostost splavov pove tudi dejstvo da žensko veliko ginekologij ob prvem pregledu ko ženska zve da je noseča vpraša: ali boste otroka obdržali ali ne?
Mislim to je tako kot da prideš na loterijo z listkom za glavni dobitek in ti gospa za šalterjem reče ali boste dobitek obdržali ali vrgli stran!

tomaz 06 ::

Naceloma sm proti, sam v nekaterih primerih pa se mi ne zdi res tak zlocin.
Ce bi to svetoval punci zdravnik zaradi kaksnih zdravstvenih tezav, bi ji stal ob strani in podpiral zdravnika. Splav se mi zdi primeren tudi ce so nosece punce premlade.

Daedalus ::

O glavnem dobitku bi se tud dalo razpravlat...:\

Mislim da prekinitev življenja človeku neglede na njegovo starost to je!

A zarodek je človek? A prototip je enako končnemu izdelku? Daj si razčisti pojme prvo in pol nakladaj. Zarodek je osnova za človeško bitje, ni pa človeško bitje.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

jype ::

pablic> Mislim da prekinitev življenja človeku neglede na njegovo starost to je!

Vsaj dejstvo, da poznamo detomor in ga obravnavamo drugace, tole rec diskvalificira.

pablic> Mislim to je tako kot da prideš na loterijo z listkom za glavni dobitek in ti gospa za šalterjem reče ali boste dobitek obdržali ali vrgli stran!

Ce je glavna nagrada to, da moras ti kot dobitnik placati 100 miljonov, zakaj pa ne bi tega vprasali?

Seveda sem banaliziral reci, ker ste tako vztrajni v svojem "splav = umor". Ocitno to ni umor, saj pri zarodku ne moremo govoriti o cloveku. Jasno da je neka meja, ki je ocitno tudi precej nedolocena, ampak popolnoma bedasto je obsojati umora tiste zenske, ki se odlocijo za splav.

sid_dabster ::

Se to. Npr. Onan je svoje "seme trosil po tleh". Za merila nekaterih grozljiva potrata. Stran je vrgel 500 000 000 spremijev.
Ce pa ne bi drkal in bi raje pofukal eno zensko, bi pa (v najboljsem primeru) "koristno" porabil 1 spermij, 499 999 999 pa bi jih ravno tako slo "down the drain".

Se pravi, po logiki nekaterih tukaj je tudi vsak seks umor, ceravno v svetem zakonu.

To se ne sklada. Res se ne. Tale religija je polna nekonsistentnosti...
Fallen beyond all grace deeper and deeper
The sound of her own blood dripping
Like sacred tears from a bleeding rose...( Embraced, Within)

btree ::

mogoče pa ravno zaradi tega religija izvorno priporoča celibat.

BigWhale ::

tomazzz,

Religija? Katera religija? Tole mal bluzis v tri dni. Morda kaka institucija cerkve.

----

Dedal,

> A zarodek je človek? A prototip je enako končnemu izdelku? Daj si
> razčisti pojme prvo in pol nakladaj. Zarodek je osnova za
> človeško bitje, ni pa človeško bitje.

No torej, kdaj ni vec zarodek in je clovesko bitje? Se kvalificira kot clovesko bitje, ce se porodi po normalni poti? No, se carski rez bomo tudi upostevali kot 'normalno' porodno pot.

Ja, precej splavov je taksnih kjer je otrok ze kar ziv, ko se rodi.

btree ::

mislim sem glede link, ki ga je sid_dabster posredoval, kjer je smatrano razlivanje semena kot grešno.

Daedalus ::

No torej, kdaj ni vec zarodek in je clovesko bitje? Se kvalificira kot clovesko bitje, ce se porodi po normalni poti? No, se carski rez bomo tudi upostevali kot 'normalno' porodno pot.

Na to vprašanje pa naj odgovorijo za to usposobljeni strokovnjaki. Razni IMHO posameznikov in/ali dušebrižnih institucij pač v tej debati nimajo kaj dosti za iskati...ker so zgolj neutemeljni IMHO (vključno z vsemi mojimi). Zakonodajalec pa se naj pol ustrezno odloči tako glede na ene in/ali druge, na podlagi podatkov, dejstev in splošne klime v družbi.

Ja, precej splavov je taksnih kjer je otrok ze kar ziv, ko se rodi.

Takih splavov (namernih) ne podpiram, to sem že zapisal. Prvih nekaj tednov, ko je zarodek še vedno v stanju prototipa, se mi zdi ok, ko se pa že enkrat razvije v "človeško" (narekovaji zato, ker ne poznamo stanja zavesti otroka) bitje, pa je po mojem skromnem in nepomembnem mnenju že prepozno. Zakaj? Ja, nekje moramo postavit jasno mejo, drugače nas lahko komot zanese v relativizacije in skrajnosti tipa evgenika. Kjer se pol zdi opravičljivo tudi "abortiranje" rojenih otrok, ker nam ne ustrezajo. To se je recimo dogajalo v naci Nemčiji.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

nevone ::

Gre zato, da splav ne more biti kriminalno dejanje. Ne gre zato, da bi si zagovorniki splava želeli čim več splavov. Gre samo za to, da je to dekriminalizirano.

To je podobno kot prostitucija. Ne moreš tega prepovedat, ker tudi če prepoveš, se bo še vedno dogajalo. Ali imamo sedaj, ko je prostitucija dekriminalizirana, kar splošen razvrat v državi? Nimamo.

Enako se z dekriminalizacijo splava ne bodo ljudje nič več in nič manj odločali za splav. Ker ni tako prijetna stvar, da bi si ga tako zelo želeli.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BluPhenix ::

No, samo da splav ni kriminaliziran ;)

In je dovoljen do 10 tedna.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Dr Evil ::

Zakaj pa moramo za splav plačevat vsi?Naj ga plačajo tisti,ki se z njim strinjajo.

nevone ::

>Zakaj pa moramo za splav plačevat vsi?

Jah, kako to finančno urediti, je drugo vprašanje. Ampak najprej mora biti splav dovoljen, sicer je vse drugo brezpredmetno.

Sem pa za to, da se del finančnih stroškov v primeru splava zaradi nezaželjenosti otroka, prenese na starše.

>Zakaj pa moramo za splav plačevat vsi? Naj ga plačajo tisti,ki se z njim strinjajo.

Zakaj pa moramo vsi plačevati invalidnino otrokom, ki se rodijo z napako? Zakaj pa moramo vsi plačevati rejnino rejnikom nezaželjenih otrok? Naj jo plačujejo tisti, ki so proti splavu, recimo, če že gledamo na stroške.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: nevone ()

Daedalus ::

Dr. Evil - plačujemo vsi, ker je država ena taka reč, da si ne more kr vsak zmišlevat, kaj bi plačeval, kaj pa ne. Ker v tem primeru bi vsak plačeval nič. A je to tak težko doumet? Če se ne strinjaš, pa podpri politično opcijo, ki je proti splavu. Al pa ustanovi svojo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

> Gre zato, da splav ne more biti kriminalno dejanje.

Saj ni. Ampak nic ne bi bilo narobe, ce bi oglobili tiste, ki se ga posluzujejo po lastni neumnosti. Mene tudi oglobijo, ce se vozim nepripet v avtu, pa s tem nikomur ne skodujem. Samo statistiki, ce se slucajno ubijem v prometni nesrece.

jype ::

BigWhale> Mene tudi oglobijo, ce se vozim nepripet v avtu, pa s tem nikomur ne skodujem.

To ni res. Vsaka smrt odraslega zaposlenega cloveka gospodarstvo stane ogromno.

Splav v primerjavi s tem ne stane skoraj nic, se pa strinjam, da je splav lahko vsaj delno samoplacniska zadeva, ce ga ni na strokovni podlagi predpisal zdravnik.

BigWhale ::

Kratkorocno gledano:

- smrt odraslega, manj pobranih davkov
- splav, cena posega

Dolgorocno:

- smrt odraslega, ena penzija manj
- splav, en delavec manj, manj pobranih davkov

mnja...

nevem no... :P

;-) ::

Daj gremo po tono drv pa si en SPLAV naredmo pa zklučmo z temo.:D

nevone ::

>Mene tudi oglobijo, ce se vozim nepripet v avtu, pa s tem nikomur ne skodujem.

Ja, samo te ne smatrajo za kriminalca. Kvečjemu rahlo nespametnega.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

nevone ::

>> Gre zato, da splav ne more biti kriminalno dejanje.

>Saj ni.

Jah, nekateri, in to kar pogosti med nasprotniki splava, so taki, da primerjajo ženske, ki se odločijo za splav z morilci.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Konlov ::

Ha, ha, ha.Na smeh mi gre, ko prebiram mnenja ljudi, ki so se pustili oziroma so bili prisiljeni (starši, okolica) se priključiti raznim sektam.

nevone ::

Citat iz linka:

But that doesn't stop religious fanatics from dumping their judgements and their anger on top of women who choose to exercise the right to control their bodies. It's the ultimate irony that people who claim to represent a loving God resort to scare tactics and fear to support their mistaken beliefs.

It's even worse when you consider that most women who have an abortion have just made the most difficult decision of their life. No one thinks abortion is a wonderful thing. No one tries to get pregnant just so they can terminate it. Even though it's not murder, it still eliminates a potential person, a potential daughter, a potential son. It's hard enough as it is. Women certainly don't need others telling them it's a murder.

It's not. On the contrary, abortion is an absolutely moral choice for any woman wishing to control her body.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BigWhale ::

> No one thinks abortion is a wonderful thing.

Ne, to najbrz res ne, ampak poznam pa kar nekaj takih, ki gredo po veckrat zapored na splav in pri vsem tem samo skomignejo z rameni.

> No one tries to get pregnant just so they can
> terminate it.

Prav tako najbrz ne. Ampak ze to, da pridejo do tiste tocke, ko lahko stvar preprecijo in tega ne storijo je naravnost bebavo.

Vsaka gre lahko na urgenco in rece: 'ups!'. In to vec kot 24 ur po zurki, tako da ima cel dan, da se strezni.

;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Splav bo plačljiv (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21616162 (12137) Mercier
»

Splav (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15112104 (9732) kuglvinkl

Več podobnih tem