» »

Splav bo plačljiv

Splav bo plačljiv

1
2
3 4 5

suntrace1 ::

Sem pa tudi trdil, da nobena zascita ni 100%. Ne tablete, ne maternicni vlozek ampak to so resnicno marginalni primeri. Je pa kondom 100%, ce ga znas uporabljat. Ce slucajno poci gres pa na urgenco, takoj po tem, ko je pocil in je problem resen.

Kondom je 100% ? Dej ne ga srat - očitno jih ne uporabljaš ali pa zelo malo (5 na leto?) V letu redne in normale uporabe, mi je v letu dni počil 3x in ga preprosto ne uporabljam več - za nosečnost celo nisva vedela, ker je bila luknja neopazna! in uporabljava samo še tabletke.

Sem preprican, da izmed nekaj tisoc splavov, ki jih pri nas opravijo letno lahko taksne prestejes na prste ene roke, mogoce dveh. :)

Tvoje prepričanje je tvoje lastno. Če si ginekolog, kar verjetno nisi, potem bi še razumel in morda zaupal taki izjavi, tako pa lahko mirno rečem da je to nekaj najbolj bebavega, šovinističnega in zaostalega, kar je napisano v tej temi!

Odprava nezazelene nosecnosti zaradi neumnosti, bi morala biti placljiva.

Obdavčimo neumnost? Ta izjava je tako paradoksalna, da je neverjetno. Najbolj smešno je, da si s to izjavo natikaš sam sebi zanko okoli vratu BW

Že v reportaži pove gospa, da je upad splavov v Sloveniji in da edina parava metoda je OZAVEŠČANJE!!! in ne pregon žensk, ki poleg tega odpira možnost pojava črnega trga s splavi! Nobena ženska (razen prostitutk) ne dela splava kar tako - da narediš kaj takega je treba imeti ogromno poguma in posledice so za psiho ženske res uničujoče. Kdor tega ni dal čez, ne ve, kaj pomeni in klobasa take buče, tipa BW in pirata - kaj čmo, sej primitivizem je ponavadi posledica nepoznavanja jedra problema.

Kar pa se tiče SDS in pogroma proti ženskam ki delajo splave, jim pa čestitat za vračanje v srednji vek - važno da smo namenili miljarde za oklepna vozila, in še to iz Finske, ki ne služijo ničemur, kot uničevanju življenj, obrambi Slovenije pa bore malo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: suntrace1 ()

Keyser Soze ::

No ja, pa naj začnejo računat za splav.

Bomo pač spremenili zakonodajo in upam, da tudi ustavo in ne bomo več socialna država. Tako me bo bolil brigal za vse socialne probleme, ki bodo tavali po ulicah, ker se je mati preveč rada nastavljala, za splav pa ni imela.

Samo enega terenca bo treba kupit pa en tak hud bullbar, da bomo odrivali te nesreče pamže, ki bodo prosjačili po ulicah. Saj slej kot prej pocrkajo od lakote če jih ne futraš. Pa še eno predelovalnico bio odpadkov bomo naredili -> nova delovna mesta.
OM, F, G!

@nny ::

V primerjavi z vsem vikom in krikom, ki se je dvignil proti (pričakovano), se tukaj z Drobničem kar strinjam. Seveda pričakujem, da ne bo ostalo samo pri tem ukrepu, ampak bodo sledili tudi ostali na področju stanovanjske politike, vrtcev itd.
Če se ga po neumnosti nasekaš, sedeš v avto, povzročiš prometno nesrečo, so posledice jasne. Razbit avto, plačevanje višje zavarovalnine kar nekaj let, sodnik za prekrške, zdravljenje, če se sam poškoduješ, pa še kakšna odškodnina ostalim udeležencem... Čemu ne bi zaračunali tudi posledic neodgovornega seksa?
Mimogrede, vprašanje moškim osebkom Slo-techa - kje je pa vaš čut za delitev odgovornosti? Saj se ženske menda ne oplodimo same?>:D

Dr Evil ::

Keyser Soze

V Sloveniji se neplodni pari tepejo za te pamže. Za to bodi brez skrbi. Sicer pa je ta poteza bolj namenjena preventivi, kot kurativi natalitete. Ampak, saj vemo da te bolj zanima tuljenje proti vladajoči opciji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Dr Evil ()

volkec ::

suntrace1 ::

Čestitamo gospodična za neželjenega otroka - imate dve opciji, pridite z očetom pred komisijo in dokažite, da ste upravičeni do zastonj splava ,seveda morate prinesti počeni kondom s seboj in ga pred komisijo napihniti, pravica do zasebnosti seveda tukaj nima nobenega pomena, sicer pa vas bomo nagradili s poceni družbenim stanovanj, zastonj vrtcem in atraktivnim delovnim mestom, primernim vaši izobrazbi....

anny, pošlji naslov svizcu iz Alp, da ti pošlje čokolado, ker si tako lep in...lep.

Dr. Evil:

Hmmm, le zakaj darujeva s punco paket Majči Belič vsake toliko časa, ki kar poka po šivih od otrok, če je to res, hmmmm :\

Dr Evil ::

Govora je o nehotenih novorojenčkih ne pa samohranilki, doh.:\

suntrace1 ::

Malči Belič otroci mater samohranilk?! Doh yourself.

Sicep pa imaš prav, na tržišču otrok so zaželjeni dojenčki in ne otroci, med 4 in 18 letom. Trgovina z ljudmi pač ni moje področje, se opravičujem.

Dr Evil ::

Ne poznam Malči belči, zato sem špekuliral, da je govora o samohranilki.

Tist drugi odstavek je pa tvoj domet, ja.

svit ::

Zato pa si toliko bolj prepričljivo "zabil"(užalil) nasprotnika v debati. Če ne znaš niti v Google napisati Malči Belič, nato klikniti na prvi link, ki bi ti povedal osnovne informacije, kako potem lahko pričakuješ, da bodo imele tvoje besede sploh kakšen učinek.

Sicer pa, če nimaš pojma o zadevi, bodi tiho in ne pametuj v prazno.
Ni ideje

CWIZO ::

Je kdo prebral tisti dokument?
Jaz sem na hitro malo pogledal.
Ste vedeli da je vzrok za majhno rodnost previsoka izobraženost žensk in težnja ljudi, da imajo prosti čas in se zabavajo?

Ni kaj fašiste imamo na oblasti.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

taurennn ::

...klempasti uhi, sloki nosovi, premale joske, prevelike joske, preveliki vampi, debele riti, nosecnost niso bolezni... za popravila je jasno treba placat...

Dr Evil ::

CWIZO.Do nedavnega smo imeli dejanske komuniste na oblasti. V nasprotju z njimi je vsak fašist. Ampak le za komi-loverje.

jype ::

Zlobnež, zdaj mi pa povej, kaj je fašizem (se mi zdi, da ne veš) in mi potem povej, da je izobraženost žensk vzrok za nizko rodnost.

Na oblasti smo imeli tudi fašiste, bilo bi lepo, če jih ne bi imeli več. Pa jih imamo še vedno.

Dr Evil ::

OK, zdaj sem pogooglal za MALCI BELIC. V bistu ima ta dom še veliko manj veze s splavom kot mati samohranilka. Preberi to SVIT. Seveda če razumeš.


The Malči Belič Youth Care Center is a Slovenian non-profit center, that assists youth and their families who are experiencing the consequences of homelessness, conflict, and disenfranchisement. By assisting them in developing their personality, we enable our youth to realize their potential and become productive members of our community. The primary goal of the Center’s programs is to provide positive alternatives for our youth, ensure their safety and maximize their potential to make good use of available opportunities.

Ta dom ni dom sirot bebo. Torej drži moja trditev, da v Sloveniji sirot, vsaj majhnih! ni.

Dr Evil ::

jype. Saj bi ti povedal, ampak iz izkušenj iz debat s tabo vem, da nima smisla.

jype ::

Dr Evil> Ta dom ni dom sirot bebo. Torej drži moja trditev, da v Sloveniji sirot, vsaj majhnih! ni.

Razen tebe, se razume. Uboga sirota.

Dr Evil ::

Joj kako duhovit ad hominem. Ko bi vsaj kdo drug razen tebe razumel tvoj zelo ekskluziven humor.:\ :D

Barakuda1 ::

Plačljivost nima nobene zveze z dopustnostjo. Gre le za vprašanje ali je to poseg, ki ima zaradi svojega vpliva na zdravje in kvaliteto življenja ljudi tak pomen, da ima prednost pred mnogimi posegi in zdravili, ki so trenutno plačljivi (npr. screening za raka na črevesju, trohormonski testi in amnioskopija za mlajše nosečnice, podrobni pregledi (ultrazvok, obremenitveni testi ipd) za "blažje" srčne bolnike, cepljenje proti meningitisu in hepatitisu...).

Odgovor na vprašanje je jasen: NE. Splavi, katerih vzrok je neodgovornost pri spolnih odnish niso poseg, ki mora imeti prednost pred stvarmi, ki rešujejo življenja. Če ga kdo hoče delati je to njegova lastna etična odločitev (in prav je tako), a naj si ga sam plača. Če gre za zdravstvene razloge ali posledice kaznivih dejanj, pa bodo splavi še vedno brezplačni.

......

Vse kar je resnega v zvezi s to temo je strnjeno v zgornjih dveh odstvkih.

Če avtor dovoli, se sopodpišem.

BigWhale ::

User,

Ce si clovek ogroza zdravje po lastni neumnosti je stvar malo drugacna, za nosecnost ne mores ravno trditi, da si z njo ogrozas zdravje. Ceprav se tudi to zgodi, vsekakor. Ampak v vecini primerov ne, ker drugace nas ne bi bilo ze sest milijard+, se ti ne zdi?

Kdaj naj ne bo splav placljiv? Takrat, ko so za to opravicljivi medicinski razlogi ali pa, ko je zraven policijski zapisnik o prijavljenem posilstvu. S tem slednjim posiljeni zenski pomagas se za nadaljne, ko posiljevalca posljejo sedet, zenska ne bo vec trpela posilstev.

----
cwizo,

Ne, spet si me premalo citiral in stvari jemljes iz kontexta. Tabletke so pa kar zanesljiva zadeva, tam nekje 99,9% so zanesljive.

Kaj bi naredil s tistimi, ki so kljub kontracepciji spoceli otroka? Tabletke so na recept, maternicni vlozki tudi, tudi diafragme. Vse to se pred potencialnim splavom lahko preveri. Za kondom je pa pac the day after pill.

---
suntrace,

Seveda je kondom 100% zanesljiv, ce ti ga ne raznese. Lej ga trota. Ce ga znas uporabljat torej ce ga gor nataknes pred koitusom in ce celega ven potegnes.

Neopazna luknja? Kako pa potem sploh ves, da je bila luknja? Pa saj zadevo ven potegnes in pogledas ce je kaj not?! Vsaj jaz to nardim, pa ce bi bila kje kaka luknja, bi tudi kaj ven curljalo.

BigWhale ::

Tole kar je Barakuda sedaj poudaril nas je vecina prej spregledala. Na zalost.

frudi ::

...ali pa, ko je zraven policijski zapisnik o prijavljenem posilstvu.

čista neumnost... večina posilstev ostane neprijavljenih.
in prosim vsaj za trenutek premisli, preden napišeš, da bodo žrtve sedaj pač imele še en razlog več za prijavo posilstva :\. ja, dajmo jim še naprtit plačevanje za splav, če slučajno želijo dogodek obdržat zase.

aja, pozabljam, da živimo v svobodomiselni in odprti družbi, ki ne stigmatizira žrtev posilstva; se ta svobodomiselnost lepo vidi na tem forumu...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

BigWhale ::

To, da posilstvo ostane neprijavljeno je narobe! Pa ne glede na vse dusevne posledice, ki bi jih nosila zrtev ob 'izpostaviti'. Narobe zato, ker posiljevalec se naprej posiljuje, ponavadi taisto zrtev in verjetno se kaksno drugo.

Ampak to je ze druga debata.

Preprosto povedano, ce si na splavu zaradi tega, ker ti je uspelo ujagat tisti procent oziroma desetinko procenta, ki ga ne pokrijejo tabletke potem je to nesreca.

Vse drugo je neumnost. Ali je morda kaj drugega? Pa, ne bi tega zavijal v neke celofanaste zadeve in se skliceval na nepoducenost in kaj jaz vem kaj se vse.

Seveda so ostali medicinsko opraviceni primeri in posilstva izkljuceni. Da ne bo spet kdo tega ven vlekel.

user386 ::

Ce si clovek ogroza zdravje po lastni neumnosti je stvar malo drugacna, za nosecnost ne mores ravno trditi, da si z njo ogrozas zdravje. Ceprav se tudi to zgodi, vsekakor. Ampak v vecini primerov ne, ker drugace nas ne bi bilo ze sest milijard+, se ti ne zdi?
Površno kolega. Pomisli, če bi vse storitve, ki se izvajajo s financiranjem iz zdravstvene blagajne in niso namenjene odpravi neposredne ogroženosti zdravja posameznika, bile plačljive, bi bilo dovolj denarja tudi za vse tiste, ki jih je avtor EdinegaSmiselnegaPosta™ tukaj navedel kot pomembnejše. (Čeprav sem povedal, da je ta logika gnila, se vam očitno zdi bolj smiselno napravit splav plačljiv kot pa "higher-priority" plačljive storitve brezplačne - da bi ta "solid" argument lahko izpuhtel). Ampak saj razumem še nekako državo (vlado), dekonstrukcija mehanizmov, ki so na mestu zaradi zagotavljanja socialne varnosti, je ena high-priority naloga (big savings!!). Da ste take podle načrte pripravljeni zagovarjati je pa žalostno. Da je "ogrožanje zdravja" in "neumnost" tisti kriterij, ne pa pomislek na posledice za novo človeško življenje, kateremu le to ni bilo namenjeno, vaše vodilo pri odločanju, kaj bi moralo biti dostopno vsakomur in kaj je "nadstandard". Ker ima vsak običajen kovanec grb in cifro je tudi ta problem možno gledat z dveh osnovnih perspektiv. Če poskusim z vašo (govorim BW in še komu inteligentnemu, troli/fanatiki izvzeti), lahko branim položaj samo v teoriji, kjer vse deluje kot mora. Pa če trenutno pozabimo na argument o pravici do splava. Enkrat sem že povedal, da je upravičenost do storitve, kdaj je torej nekdo le "bil neumen" nemogoče ugotavljat s 100% zanesljivostjo in vedno boste nekemu % žensk storili krivico. Posilstev, če se še tako trudite, si to želite ali pridigate, kako je to narobe, ne bodo nikoli (vsaj v bližnji prihodnosti ne) prijavile vse zlorabljene. To je iluzija. BW bo tvegal teh par primerov na leto, ker bi rad oglobil tiste nespametne. No, BW, samo v razmislek; predstavljaj si, da te en smrdljiv prasec orenk nategne, tako orenk, da potrebuješ zdravniško pomoč. ko doktor konča, ti izstavi še račun in pove, da ti ni treba plačat, če mu prineseš policijski zapisnik. seveda oddirjaš na najbližjo policijsko postajo in detajlno opišeš, kaj se ti je zgodilo. s pildkom v roki potem pomahaš doktorju pred nosom in mu pustiš kopijo svojega doživetja za arhiv. sosledje dogodkov pri ženskah sicer ni enako, mislim pa, da veš, kaj želim povedat. in se opravičujem za pretiravanje in grafičnost, mora bit "so the image sinks in" ;)

CWIZO ::

Evil: fašist je fašist in nima veze s tem kakšnega prepričanja si. Zadeve, ki pišejo v tistem dokumentu so fašistične narave in pika.

BW: nič nisem iz konteksta jemal. Samo napisal sem tisto kar si ti rekel. In če so 99,99% zanesljive? Še vseeno je možnost da zanosiš.
A sedaj naj pa ženska jemlje tabletke, v vagino naj si da diafragmo pa še moški naj da kondom gor. Pol je pa čist vseeno če ne seksaš.

Glede posilstev. Nisem sicer preveril če je to res, ampak če bi bila ženska posiljena in bi hotela delati splav, bi si isto morala plačati splav.


No pa še en scenarij. Imamo neko 13, 14 letnico. Pač ne ve kaj dela in jo en napumpa. Njeni starši so revni in si splava ne morejo privoščiti.
A je to zdej način za večanje rodnosti? Da bodo 13 pa 14 letnice mele froce za katere niso ne one ne njeni starši skrbeti. Bravo. Sej to je čist tipično za našo državo. Razmišljati znajo samo do prvega ovinka in za en mesec vnaprej. Kaj bo pa pol jih pa boli kurac.

Drugače sem jest čist za da je splav plačljiv. Samo naj bo to ena normalna cena (nevem 10, 20k) pa naj bo mal več primerov pod katerimi naj bi bila zadeva brezplačna (če je ženska pod 18 recimo bi moglo biti avtomatsko zastonj).

Pa še neki. Najprej nej zrihtajo ostale pogoje. Tako da si bo vsakdo lahko normalno privoščil otroka potem naj pa take ukrepe sprejemajo.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Barakuda1 ::

Drugače sem jest čist za da je splav plačljiv. Samo naj bo to ena normalna cena (nevem 10, 20k)


Ta pripomba je tudi meni povsem smiselna in legitimna

frudi ::

BW, seveda je to druga debata in zato ne bi rad 'smetil' teme z njo; ampak žrtve posilstva ste tolikokrat omenjali kot izjeme za plačevanje splava, da je povsem primerno toliko zavit s poti, da razložimo, zakaj je to neumnost...
kaj naj ženska stori, če ne prijavi posilstva in čez par tednov ugotovi, da je noseča? prijava sedaj je nemogoča, dokazov o posilstvu ni več; seveda se da ugotovit identiteto očeta, ampak ta bo trdil, da ni šlo za posilstvo ampak za prostovolen odnos. ženska v tej točki torej nima ravno rožnate izbire - ali vloži prijavo za posilstvo pred več tedni, ki je nihče ne bo resno jemal, ali donosi otroka, ali pa plača za splav. se pravi smo na koncu kaznovali njo, žrtev... absurd brez primere.

drug resen problem je naslednji - ali je po vašem za splav s popustom dovolj policijski zapisnik ali obsodba sodišča? druga možnost odpade, vsaj za 'odobritev' zastonj splava, ker sodni mlini mlejejo prepočasi. ostane torej prva...
kaj boste torej naredili s primeri, kjer si ženska, ko ugotovi da je noseča, posilstvo enostavno izmisli? kako jih boš dovolj hitro ločil od dejanskih žrtev iz prejšnjega odstavka, ki posilstva niso prijavile, dokler niso ugotovile, da so noseče? in sem prepričan, da se bo za 100k sit verjetno našlo kar nekaj primerov lažnih prijav posilstva...
a boš po odločitvi sodišča, če oprosti obtoženca za posilstvo, za nazaj ženski poslal položnico za splav? in spet kaznoval tiste, ki so res bile posiljene in jih je sodni sistem pustil na cedilu...

Preprosto povedano, ce si na splavu zaradi tega, ker ti je uspelo ujagat tisti procent oziroma desetinko procenta, ki ga ne pokrijejo tabletke potem je to nesreca.

mimo tega tudi ne morem... hudo precenjuješ učinkovitost zaščite. pri vsakem posameznem odnosu so možnosti za zanositev res majhne (desetinke procentov do par procentov za tabletke in kondome), ampak čez leto ali dve odnosov se te majhne možnosti naberejo. par linkov, ki jih najdeš na prvi strani googlanja o učinkovitosti različnih metod - click, click, click. lahko pa si najdeš še poljubno število drugih strani s podobnimi podatki...
številke se na straneh nekoliko razlikujejo, ampak so vendarle precej podobne. failure rate po letu uporabe za kondome je recimo kar 10-15%, za različne oblike hormonske kontracepcije pa od 1-10%. a se ti še vedno zdi, da so vsi tisti pari, ki nepričakovano zanosijo, 'too stupid to have sex'?
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

WarpedGone ::

Glede posilstev. Nisem sicer preveril če je to res, ampak če bi bila ženska posiljena in bi hotela delati splav, bi si isto morala plačati splav.


kaj blejaš če še sam sebi ne verjameš?
Zbogom in hvala za vse ribe

CWIZO ::

Mami je to slišala na poročilih.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

user386 ::

Kot prvo, medijem ni nič več za verjet. Sposobni so popolnoma izkrivit dejstva za višji rating.

Kot drugo pa se mi zdi slednji kompromis zelo sprejemljiv:
Samo naj bo to ena normalna cena (nevem 10, 20k) pa naj bo mal več primerov pod katerimi naj bi bila zadeva brezplačna (če je ženska pod 18 recimo bi moglo biti avtomatsko zastonj).
Je tudi BW s tem zadovoljen?

Ampak še enkrat, naj se prosim ne prodaja takihle predlogov pod "strategija za dvig rodnosti".

Še komentar glede tistega o nosečnicah, ki bi zaradi stroška splava vlagale lažne prijave posilstev. To je bulls***. Ko oddaš prijavo kaznivega dejanja s podpisom potrjuješ, da si seznanjen s posledicami krive ovadbe. Če ti to lahko dokažejo si tudi v hudem zosu in ne gre le za to, da bi jim naknadno poslali račun, ker je prijava lažna, ampak bi jih lepo "po*ebali", tokrat zares. Spet nekdo, ki ima ženske za butaste.

frudi ::

Ko oddaš prijavo kaznivega dejanja s podpisom potrjuješ, da si seznanjen s posledicami krive ovadbe. Če ti to lahko dokažejo si tudi v hudem zosu in ne gre le za to, da bi jim naknadno poslali račun, ker je prijava lažna, ampak bi jih lepo "po*ebali", tokrat zares. Spet nekdo, ki ima ženske za butaste.

ne butaste, ampak določene so dovolj preračunljive. posilstvo je na sploh relativno težko dokazljivo, še težje je pa dokazat, da je prijava izmišljena. in nikakor ne pravim, da bi to bil množičen pojav, ampak primeri bi se zagotovo pojavili... komot si predstavljam žensko, ki ima krajše razmerje s tipom (ali pa one night stand), čez par tednov ugotovi, da je noseča in ker ji ni za plačevat za lastne napake, pokaže s prstom nanj.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

BigWhale ::

Se enkrat, jasno in glasno za vse.

CWIZO:
> "failure rate po letu uporabe za kondome je recimo kar
> 10-15%"

TO NI failure rate! To je procent nosecnosti. Failure rate ima kondom 2%! Poglej clanek na wikipedii. Tudi ce je kondom naredil 'general failure' imas se vedno moznost, da to popravis! Ste dovolj brihtni, da to dojamete?

Ni se konec, citat iz wikija:

“Actual effectiveness is the proportion of couples who intended that method as their sole form of birth control and do not become pregnant; it includes couples who sometimes use the method incorrectly, or sometimes not at all.”

Bodite pozorni na zadnjih nekaj besed za podpicjem. Studije, ki so ugotavljale efektivnost kondomov niso upostevale tega, da ljudje kondomov ne znajo uporabljati in da jih vcasih sploh ne uporabljajo. Te ljudi so steli kar v 'so uporabljali kondom' rubriko.

In te slednje se lahko komot uvrsti v rubriko too stupid to have sex.

In isto je pri kontracpecijskih tabletkah in drugih oblikah kontracepcije. Tabletko marsikatera zenska kdaj pa kdaj pozabi vzeti, potem kak dan vzame dve, ker je prejsnji dan pozabila in tako naprej. Takrat jim zanesljivost pada in tega pri meritvah ucinkovitosti tudi niso upostevali.

Pozabila vzeti tabletko? Zdaj najbolje, da jemlje se Bilobil za povecanje koncentracije skupaj s tabletkami, da ja ne bo pozabila.

Zadeva je tako zelo enostavna, da bolj ne bi mogla biti. Ce ne znas uporabljati kondomov, ce imas zensko, ki pozablja na tabletke, ce ti kondomi pokajo in ne gres po the-day after pill, ce se kdaj pa kdaj spozabis in ne gres po the-day after pill, potem raje ne sexaj, ce noces nezazelenih nosecnosti. Drugace pa placaj splav.

Kaj hudica je tu tako spornega in zakaj bi to bilo tako cudno?

CWIZO ::

Oh ja BW:
kot prvo tisto glede kondomov jaz nisem napisal.
kot tretje: kondom lahko 100% pravilno natakneš pa še vseeno lahko poči.
kot četrto: z vsakim postom poveš drugačno zgodbo.

motiti se je človeško. Ti bi pa bejbi ki en dan pozabi tabletko priporočil naj raj sploh ne misli na sex:\

In podobno kot s kondomi, tudi če tabletke lepo jemlješ tako kot se zagre obstaja verjetnost zanositve. Kaj ti tukaj ni jasno?

Ostale scenarije pa sploh ne komentiraš, si ugotovil da bedarije govoriš okoli?
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

KandazaR ::

Jaz se pa strinjam z izjavo nekega ginekologa, ki je predlagal da bi bil splav 1x ali pa 2x zastonj vsi naslednji pa bi bili plačljivi.
Sicer pa je tudi praznjenje želodca zaradi prevelikega zaužitja alkohola samo 1x zastonj.

user386 ::

Če sta že zašla na kontracepcijo;

Tablete, ki vse po vrsti kot je meni znano delujejo na podlagi hormonov, so za mnoge ženske zaradi zdravstvenih implikacij nezaželjene. Pa naj gre tu za kontraindikacije, stranske učinke ali le prepričanje, da bodo z jemanjem povečale svoje možnosti za rakavo obolenje. Ta strah ni iz trte izvit in skeptičnost do oralnih kontracepcijskih sredstev po mojem mnenju ni napačna. Zakaj? Ker to ni fizična ovira za združitev jajčeca in spermija, ampak je v esenci to zdravilo v smislu, da ima prek hormonov vpliv na celotno telo in ta vpliv NI dovolj raziskan oz. je ravno toliko znan, da vemo, da je potencialno nevaren. Morda pretiravam, navsezadnje tabletko jemlje milijone zdravih žensk po svetu. Milijone jih tudi kadi, aktivno ali pasivno in uživa slabo hrano, idr... Škodljivih vplivov na človeško telo s strani biokemičnih strupov je danes v svetu že dovolj veliko. Če lahko en ali dva faktorja odstranimo, bomo morda kasneje zboleli. Dovolj je, da je v nas DDT, težke kovine in da na vsake toliko zaužijemo malo teflona ali benzojske kisline in se sprehajamo mimo močnega EM polja. Če obstajajo alternative, ni potrebno, da se igramo še s hormoni. Vsekakor svojemu dekletu ne bi nikoli priporočil tablet, pravzaprav bi želel, da jih ne jemlje. moje skromno akoravno zelo konzervativno mnenje

Pri metodah s fizično bariero, glede na to, da se pogovarjamo o preprečevanju nosečnosti in ne spolno prenosljivih boleznih, se lahko s kombinacijo dveh (npr. kondom in diafragma ali kondom in maternični vložek) hudo poveča zanesljivost delovanja kontracepcije. Ta je danes tudi dovolj dostopna in po mojem mnenju veliko manj invazivna od tablet.

Nekateri se bodo seveda vedno požvižgali na to in se zanašali na varne dneve, "umik" ali kakšno drugo ljudsko modrost.

kuglvinkl ::

Tudi tukaj smo se pogovarjali o tem.

BigWhale ::

Matr, danes samo se o kontracepciji pisem in o nekih procentih... Tkole:

Izhajal bom iz clanka o kondomu na Wikipedii, kjer navajajo, da je failure rate kondomov 2%, procent nosecnosti pa nekje med 10%-18% uporabnikov (tipicna uporaba, ne perfektna).

Failure kondoma je luknja. Ok? Naprej bom pa povzel po mojih ze pridigah na mojem blogu, ker se mi res ne da se enkrat pisarit. ;)

2% failure rate je 2% odpovedanih kondomov. Kje so podatki koliko teh odpovedi rezultira v nosecnosti? So kje? Ce so naj mi jih nekdo najde. Je to 100% nosecnosti. Zelo mocno dvomim. Zelo mocno dvomim, da se taka stevilka dvigne nad 50%. Ampak to je cisto druga pesem, ki ima svoje kitice, ki sedaj v bistvu niti niso pomembne.

Kaj se zgodi, ce ti odpove kondom? To opazis in gres na urgenco po tabletko. Ce tega ne storis, si ravnal precej nespametno, ne bom uporabil besede neumno, bo se kdo uzaljen. Se do sedaj strinjamo? Ne? Ce ne, naj mi nekdo razlozi kje sem ga pobiksal. Zakaj ni nespametno, da po odpovedanem kondomu, NE gres po pomoc?

Ok, ne opazis, da je kondom odpovedal, zakaj ne opazis? Ker ne ves kako zgleda sperma? Ker ne ves kje bi ta gooey stuff moral ostati? Ker pozabis? Ker vrzes kondom stran, brez da bi vsaj bezno pogledal, ce se je kaj not ujelo?

Spet vprasanje, kaj je dobrega na tem, da ne pogledas kaj dejansko je v kondomu in ce je se kje kaj mimo.

Aha, zaplezal sem se, ze vidim. Imas izliv v precej minimalnih kolicinah, tako minimalnih, da komaj ‘zapaca’ notranjost lovilnega predela kondoma in se stvar ne loci od notranjega lubrikanta. Ja, potem imas pa res problem. Jaz bi svetoval drugo obliko kontracepcije in hkrati bi si upal trditi, da so to marginalci. Taksni, katerih kolicina sperme je tako minimalna, da je ne opazis, ce kondom poci.

Torej, lahko pripisemo zanositev ob mehanski poskodbi kondoma, po domace luknji kondoma se cemu drugemu kot nespametnemu ravnanju? Pa ne mi sedaj s teorijami o tem, kako si na jadranju sredi morja in tudi slucajno v dveh dneh ne mores priti do neke urgence kjer bi ti dali postkoitualno tabletko. Ce se ti to zgodi, hm, probaj spiranje z morsko vodo. Je kar antisepticna. ;>

Naj mi nekdo spodbija tole, zakaj ni nespametno, da ne gres po pomoc, ce ti je crknil kondom?
----
Sedaj pridemo do stevilke 10%-18% nosecnosti pri uporabi kondoma. Stevilka je osupljivo visoka ampak, ce se vprasas, kako so to stevilko dobili je v bistvu povsem ok stevilka.

Kje je problem? Problem je v tem, da pri izdelavi te statistike ne morejo izlociti nosecnosti, ki so nastale zaradi nepravilne uporabe kondoma (referenca je wiki clanek o kondomu). Zanasajo se na ‘osebno oceno’ (tako kot kreme proti gubicam) parov, ki so sodelovali v anketah in ‘raziskavah’. Torej, eno leto so uporabljali kondome, lahko jih tudi niso in nihce ne ve ali so jih uporabljali prav ali ne. Zato je ta stevilka precej ohlapna in v praksi pove samo to, da je kar velik procent ljudi, ki ne zna uporabljati kondomov. To in nic drugega.

Ce se motim, naj mi potem nekdo pokaze studijo, ki je dokazala, da se je kak spermij pregrizel skozi kondom, ki je bil pravilno uporabljen in mu ni potekel rok trajanja.

Ce mi nekdo najde ‘ Ford & Firestone’ problem pri kondomih, bom zelo vesel.

Povejte mi, kje sem se zmotil in kje so moja stalisca napacna. Res, me zanima.

Zelo podobno, ce ne kar isto analogijo bi lahko potegnil za vse oblike kontracepcije. Maternicni vlozek je verjetno izvzet, ker se ga v bistvu ‘ne uporablja’ v taksnem pravem pomenu besede. Lahko ga pa ginekolog narobe namesti, tega pa nisem nikoli zanikal.

Aja, se en link, da boste bolj srecni. Kondomi so tukajle navedeni kot 98% efektivni ob perfect use. Se pravi, smo faktor nespametnosti izlocili. Ostal je samo failure faktor, katerega pa, kot sem ze povedal, se da uspesno resiti (ce nisi ravno na jadrnici, brez motorja in v popolnem brezvetrju sredi jadrana), ce uporabis zdravo pamet.

Tabletke so pristale na 99.7% ob perfect use, kar je prilicno visoko.

Kaj storiti s tistimi 0.3 procenta? Tistim pa lahko ginekolog napise potrdilo, da so jemale tabletke.

Se enkrat bom povedal, da sem govoril v glavnem o kondomih in tabletkah a vendar, prav vse to velja za vecino ostalih kontracepcijskih sredstev. Ne vem sicer kako pogosto uporabljena so katera ampak je verjetno lestvica priblizno taka: 1. tablete, 2. kondom, 3. maternicni vlozki.

'Ajde, vadi ga Mujo', ni kontracepcijsko sredstvo, tako kot namakanje jajc v mrzli vodi ne. ;)

----

Mi je pa vsec ideja o prvem splavu zastonj, vsi naslednji so pa placljivi. To sploh ni slaba ideja.

Vendar bi drug splav moral biti zaracunan dvojno, ker ce je prislo do drugega, potem bi morali zaracunati ze prvega. ;>

Mehmed ::

Tabletke so na recept, kondomi stanejo jurja trije komadi, splav je pa pac malo drazja oblika kontracepcije. Edino prav!


Neumnost. Kontracepcija je uporaba različnih načinov za preprečitev spočetja, splav pa način prekinitve nosečnosti. Splav ne more biti nikakršna oblika kontracepcije, saj lahko nastopi šele po zanositvi, katero bi kot kontracepcija moral sam preprečevati. Ok?

Zares ne vidim potrebe, da "veselje" posameznikov plačujemo vsi.

Nezaželeni nosečnosti težko rečemo veselje, narekovaji gor ali dol.

Roko na srce: KAKŠNA JE RAZLIKA MED OTROKOM rojenim v "predvidenem roku" in otrokom rojenim "dan prej". In kakšen je ta otrok "dan prej"? In še en "DAN PREJ"?
Dejansko gre pri splavu za legaliziran umor.

Otrok rojen dan prej ima dobre šanse da preživi. Tudi dan pred tem. Če ga potegneš na plano devet mesecev prej nima nikakršnih.
Če greš s to logiko dovolj dni nazaj, do takrat ko je imel otrok še repek recimo, prideš do spoznanja, da je vsako drkanje legalen genocid.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mehmed ()

BigWhale ::

Mehmed,

Seveda to vsi dobro vemo, zato je kontracepcija tukaj misljeno v narekovajih.

frudi ::

BW, če bi še malo bolj podrobno prebral wikipedio, bi ugotovil, da tistih 2% perfect use failure rate dejansko predstavlja število nosečnosti, ne število počenih kondomov. kako boš pa drugače ugotavljal učinkovitost metode - a res misliš, da bo 100+ parov po vsakem odnosu šlo pregledovat kondome za luknjami?
in to, da boš kot moški tukaj pametoval, kako so ženske neumne, če kak dan pozabijo vzet tabletko, je pa skrajno arogantno. ti torej vidiš razliko med perfect in actual failure rate za hormonske tabletke (10 do 50 in večkratna razlika) in takoj pomisliš - ženske neumne, ne znajo se enih enostavnih navodil držat; dajmo jim nabit 100k sit kazni za neumnost...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

miko 55 ::

še ena tem k gre v kur+c ;(

CWIZO ::

Mah brez veze.
BW se tisti pravi debati izogiba s klasificiranjem nekih nepomembnih zadev, kot so kaj pomeni failure rate za kondome.
kaj če bi raje argumentiral tisto kar je res bistvo te teme? Večino odgovorov spregledaš. Iz tistih, ki jih pa ne se pa osredotočiš na en stavek in pol to drkaš v nedogled.

Prej si govoril kaj je sporno in kaj ne. Men je sporno samo to da si ti moderator.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

bili_39 ::

Mehmed,

Seveda to vsi dobro vemo, zato je kontracepcija tukaj misljeno v narekovajih


Ne, očitno jih mnogo tukaj ne vidi pravega problema.

Problem v tj emi ni kontracepcija, ampak strategija večanja rodnosti z omejevanjem pravic žensk do splava.

Pravica do prekinitve neželene nosečnosti je ena temeljnih pravic, ki so si jo ženske v borbi za enakopravnost zelo težko priborile. Borba za ukiniev te pravice traja v konzervativnih družbah neprestano. In ta Drobničeva strategija je samo prvi korak v to smer.

Je pa vlada zelo dobro potegnila potezo. Zelo dobro. Ne moreš kaj, da ji ne bi vsaj malo nasedel.

Barakuda1 ::

Pravica do prekinitve neželene nosečnosti je ena temeljnih pravic, ki so si jo ženske v borbi za enakopravnost zelo težko priborile.


Se povsem strinjam.

Vendar je potrebno vendarle vedeti, da s plačljivostjo te storitve, ta pravica ni v ničemer ne kršena ne omejna.

V Ustavi imamo med drugim tudi pravico

.............
51. člen

(pravica do zdravstvenega varstva)



Vsakdo ima pravico do zdravstvenega varstva pod pogoji, ki jih določa zakon.

Zakon določa pravice do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev.

Nikogar ni mogoče prisiliti k zdravljenju, razen v primerih, ki jih določa zakon.

............................

To pa še ne pomeni, da so vse te pravice brezplačne. Nasprotno, večina storitev se plača.

Jasno je, da so tudi te pravice različno dostopne glede na finančni potencial posamznika in da so brezplačne le omejene storitve.

Lahko sicer povsem legitimno diskutiramo o tem, ali je postavljena cena storitve prekinitve nosečnosti primerna ali ne. Povsem nesmiselna pa je diskusija, ali so pravice žensk (glede prekinitve nosečnosti) s tem kršene. Odgovor je preprost NISO.

Je pa tudi zame kretenska razlga tista, ki gre v smeri, da naj bi bil to regulativ povečanja rodnosti. Bolano, ni kaj.

frudi ::

v ustavi je tudi 55. člen, ampak o njem bo še precej debate, kaj točno se smatra z 'zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine'.

55. člen
(svobodno odločanje o rojstvih otrok)

Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno.
Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.


če je odločanje o rosjtvu otrok svobodno, naj bo ta svoboda absolutna; ne pa da velja samo za tiste, ki si jo lahko privoščijo...
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Barakuda1 ::

če je odločanje o rosjtvu otrok svobodno, naj bo ta svoboda absolutna; ne pa da velja samo za tiste, ki si jo lahko privoščijo...


Seveda imaš pravico tako razmišljati.

A je tvoje razmišljanje pravilno ali ne, je pa že druga stvar.

bili_39 ::

Ne samo, da ima frudi pravico tako razmišljati, v kontekstu, kot se te pravice omejujejo:

Je pa tudi zame kretenska razlga tista, ki gre v smeri, da naj bi bil to regulativ povečanja rodnosti. Bolano, ni kaj.


Za povečanje rodnosti obstaja boljša finta: (/irony on) naj bodo tabletke plačljive (/all off)

Prekinitev nezaželene nosečnosti je travmatska zadeva. (Ne mislit, da je komurkoli za to, da bi se število takih zadev večalo.)
Punce imajo v določenih primerih samo to - edino možnost, ki lahko prepreči kakšen samomor ali pa uničeno življenje. In takrat se ne sme razmišljat o 10 ali 100 jurjih. Da sploh pridejo do zdravnika. To je takrat važno.

suntrace1 ::

Slovenija je socialna država, kar je zapisano v ustavi. In je omejena pravica - če bi bilo plačljivo šolstvo, ne bi nikomur kršil pravic šolanja, če le ta ima denar in je rojen v pravi družini, kar pa je popolen lalpsus, saj imajo potem pravice samo tisti z denarjem.

Sem strogo proti takim posegom v socialne pravice - če že hočejo plačljiv splav, naj bo ta plačljiv po recimo drugem zastonj splavu, vse ostalo pa je primitivizem najhujše sorte, saj segregira ljudi na revne in bogate.

Barakuda1 ::

v ustavi je tudi 55. člen, ampak o njem bo še precej debate, kaj točno se smatra z 'zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine'.


Zadeva lahko sicer zaide malce off (upam da ne), zato le na kratko

.........
55. člen
(svobodno odločanje o rojstvih otrok)

Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno.
Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.

..........

Dolčba, ki se glasi

Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno.


V prvi vrsti zagotavlja (predvsem ženski), da je nima nihče pravice siliti niti v to naj otroka ima, niti, da ga ne sme imeti.
(znani so primeri v svetu, kjer so dane prepovedi rojevanja, ali se vsaj teži k mtemu, da bi bilo rojstvo več kot enega otroka zelo oteženo)

V Sloveniji je povdarek predvsem na zagotavljanju in zagotavljanju razmer, da bi se otroci rojevali in ne obratno, kar je lepo vidno iz teksta določbe zgoraj citiranega člena, ki se glasi

Država zagotavlja možnosti
....in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.

Kljub vsemu pa je ženski dana možnost, da se odloči, da otrok ne bo imela (tudi če zanosi)

S tem ko je ta želja spoštovana, pa čeprav v določenih primerih proti plačilu, nikakor ustavna določba ni kršena.

Kdor misli drugače, naj poda resen (ne političen in emocionalen) odgovor, pa bomo diskutirali dalje.

Sicer pa sem že v prejšnjem postu navedel, da tudi druge zdravstvene storive niso absolutno enako dostopne vsem, pač pa v veliki meri zavisijo od gmotne zmožnosti posameznika.

Nekateri pa bi (očitno) radi spet zavrteli kolo zgodovine nazaj (v čas komunizma - vsi smo enaki) Ampak nismo.

Barakuda1 ::

če bi bilo plačljivo šolstvo, ne bi nikomur kršil pravic šolanja, če le ta ima denar in je rojen v pravi družini, kar pa je popolen lalpsus


Daj, ne trapaj neumnosti.

Osnovno šolstvo je obvezno, zato je tudi brezplčano (če odmislim vse učbenike itd). Ampak v načelu je.

Vse ostalo naprej, lahko izobraževalna ustanova zahteva plačilo in ustavna določba ne bo v ničemer kršena.

A je to res tako težko razumeti, al kaj.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Splav (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26421337 (17221) jype
»

Splav (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15112106 (9734) kuglvinkl

Več podobnih tem