» »

Splav

Splav

1 2
3
4

Vice ::

Nekatere fotke na zgornjih linkih so afaik fake.
A ti za Area 51, zelene možice in podobno še nisi slišal??

Cerkev je odločno proti splavu zato imajo duhovniki rajši majhne fantke.

Ch4N93 ::

Sem za to, da se ženska sama (oz. s partnerjem) odloči, kaj je v danem primeru bolje. Torej splav podpiram.

Zanimivo, kako nekateri pišejo, da je vsak človek odgovoren zase, da se lahko sam odloči. Pa vendar so starši odgovorni ne samo do 3 meseca starosti zarodka, pač pa tudi za otroka do 18. leta starosti.

Zanimivo je tudi nasprotovanje splavu s strani Cerkve. Pa vendar nam vedno govorijo (še posebej ob pogrebu ter na dan mrtvih), da nas po smrti čaka življenje pri Bogu. Torej pri splavu ni nič "škode" saj je otrok odšel k Bogu. Ali pa morda ni, ker še ni rojen, ter ga (še) ne moremo šteti za človeka? Torej tudi splava ne moreš smatrati za "umor".
Ni nam lahko...

nevone ::

Splav je umor. Ampak umorov je več vrst. In vse umore stlačiti pod isto streho je neumnost na kvadrat. Ne moreš splava enačiti z umorom, ki ga zagreši nekdo naklepno. Nobena ženska ne zanosi z namenom, da bo potem to bitje umorila.

Splav je (biološki) umor, ki pa je iz pravnega vidika uzakonjen kot nekriminalno dejanje. Na srečo mnogih.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

whatever ::

Ma dej, ne morš razturanje tistih par celic/sluzi enačit z umorom človeka no. Ker to še zdavnaj ni človek oziroma je na tako nizki razvojni stopnji še, da ga ne moreš diferencirat od zarodka npr. krokodila ali medveda. Čuti pa seveda nič, saj tisti kup celic še nima nikakršnega živčnega sistema. Če ubiješ npr. mačko ali psa ali zaradi mene komarja ali pajka, je to večji zločin kot če ubiješ človeški zarodek (pod pogojem seveda, da je ta še na zgoraj opisani razvojni stopnji). Že res, da je ipak človeški zarodek in ima potencial postati človek, ampak potencial postati človek imajo tudi npr. spermiji, ki jih vsake toliko nemarno spustim dol po školjki pa se zato ne sekiram kakšen zločin sem naredil.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

Stepni Volk ::

perci, BluePhenix



"Prstki" so približno od 51-tega dne naprej.

Še ostale povezave:
http://embryology.med.unsw.edu.au/
http://www.visembryo.com/baby/index.html
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

nevone ::

Sej se strinjam, da je beseda umor za splav neprimerna. Zato se tudi prekinitev nosečnosti imenuje splav in ne umor.

Ampak kdaj zarodek postane človek? Za moje pojme takoj po spočetju, saj se takrat začne njegova rast in razvoj.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

whatever ::

Za moje pojme pa točno takrat, ko se popolnoma izoblikujejo (v strukturnem in funkcionalnem smislu) možgani in živčni sistem. Takrat dobi namreč hardver za procesiranje informacij na človeški način in pomoje se takrat tudi dejansko začnejo informacije iz okolja procesirati na višjem nivoju- dobi neko obliko zavesti, seveda ne kompleksne v smislu da se začne zavedati samega sebe kot posameznika v družbi ali da začne sprejemati bolj kompleksne miselne procese in logične vzorce, ampak začne pa čutiti svojo okolico, poslušati zvoke, itd. To sem že razložil leta nazaj v eni drugi temi.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: whatever ()

nevone ::

Sej vse lepo in prav. Ampak zelo težko je določiti, kdaj se zgodijo razni preskoki pri razvoju človeka od njegovega spočetja dalje.

Ko bomo lahko natančno določili vse te razvojne stopnje, takrat verjetno splava ne bomo več potrebovali.

Zato se mi ne zdi smiselno postavljat neke ločnice, ki jih ne moremo dovolj jasno definirati.

Meni se zdi čisto uredu, da osebek pred rojstvom nima enakega statusa, kot ga ima po rojstvu. To nam omogoča nekaj manevrskega prostora, ki je včasih več kot dobrodošel.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BigWhale ::

Jure,

> Kje na popkovini se pa konča mama in začne "drug človek" ? Kaj pa naj mama naredi, če je zarodek ne uboga (v
> biološko-genetsko-medicinskem smislu)?

Popkovina je v bistvu del otroka in ne matere. Popkovina je vrascena v posteljico, ki je pritrjena na zensko. Posteljica je del mame. Preko posteljice in maternice gre kri do otroka, ki je v bistvu v parazitskem odnosu z mamo.

perci,

Fake slike? ;) Ah, ker si pravnik, ti oprostimo, no. ;) Malo za embriologijo pobrskaj... ;)



---

Se podvprasanje, kaj ce bi namesto splava zakonsko uredilo oddajo otroka v posvojitev. Ko zenska ugotovi, da je noseca in da je stvar nezazelena, takrat da otroka v posvojitev. Tako bo veliko vec tistih, ki ne morejo imeti otrok dejansko prislo do otrok. :)

jype ::

BigWhale> Popkovina je v bistvu del otroka in ne matere. Popkovina je vrascena v posteljico, ki je pritrjena na zensko. Posteljica je del mame. Preko posteljice in maternice gre kri do otroka, ki je v bistvu v parazitskem odnosu z mamo.

Torej inducirani splav ni umor. Mama samo ven vrže posteljico. Kaj se potem zgodi z otrokom pa ni več njen problem, al kako? Če se že gremo morbidne primerjave, se pejmo do konca.

BigWhale> Se podvprasanje, kaj ce bi namesto splava zakonsko uredilo oddajo otroka v posvojitev. Ko zenska ugotovi, da je noseca in da je stvar nezazelena, takrat da otroka v posvojitev. Tako bo veliko vec tistih, ki ne morejo imeti otrok dejansko prislo do otrok. :)

Če se mama (ki bo morala rodit) s tem strinja, jaz v tem ne vidim problema. Če pa noče rodit, je pa v to ne moreš kar prisilit, ane?

Stratus ::

Zanimiva tema, jaz zadevo vidim takole, vsi ki ste "zavedni člani RKC" ne morete ukazovati vsem ljudem na svetu kako naj živijo. Če se nekomu zdi splav sporen in nesprejemljiv naj ga ne dela, to velja samo za njega osebno. Splav je v določenih primerih edini izhod. Vsi ki zagovarjate da naj se otrok rodi in ga mati da v posvojitev, to je rešitev vendar ne vedno, v primerih ko je otrok rojen z neozdravljivo "napako" ga nihče ne bo vzel v posvojitev in če še mati nima socialnih in psiholoških možnosti za vzgojo takega otroka kaj bo s takim otrokom.
Potem kot so nekateri že povedali posilstvo, narkomanija, alkoholizem matere. Ti trije vzroki so sami po sebi dovolj za splav. Če komu ni jasno o čem govorim naj se odpelje enkrat na obisk v Center Dolfke Boštjančič v Dragi pri Igu (verjetno je tudi še kje kakšen podoben zavod). Na lastne oči se lahko prepričate o "kvaliteti" življenja takšnih otrok.
Kaj je moralno določa družba, in napredna družba po moje ne more ukazovati ženski kaj naj naredi s plodom v svoji maternici, če je izpolnjen eden od treh zgoraj navedenih pogojev ali če nosečnost povzroča smrtno nevarnost za življenje matere.
Stališče RKC pa ne sme biti merilo družbe, obstajajo tudi druge vere z drugačnim stališčem do življenja in nobena ne sme in ne more biti nad drugimi, vsaka vera lahko govori samo in zgolj za svoje pripadnike pa še to le če se ti strinjajo da nekdo drug upravlja z njihovimi življenji.
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

Stepni Volk ::

RKC naj namesto uveljavljanja prepovedi in podobnih poskusov nadziranja ljudi preko seksualnost raje poskrbi za ostale otroke, ki so že na tem svetu.
Seveda tu ne mislim na intimen način, kot si to dovoli približno 5% predstavnikov RKC - pedofilov.
V svojem razširjenem "kraljestvu" naj še kako živim, a podhranjenim in zanemarjenim otrokom omogoči človeku dostojno življenje. Potem naj predava o tem, da se mora vsako seme roditi.
In če smo že pri tem, zakaj rodovnice in rodovniki mečejo svoje seme v prazno?

(ne vedno uspešno >:D)
neobjavljeno.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

marsovcek ::

Še par mojih misli:
Splav je prekinitev nosečnosti, ko zarodek še ni zmožen samostojnega preživetja. Vzroki so številni, od medicinsko indiciranih (hude okvare ploda, nevarnost za zdravje matere,...) do osebne odločitve nosečnice. Vsekakor odločitev za nobeno žensko ni enostavna.
Dejstvo je, da so se splavi dogajali in se tudi bodo. Z morebitno prepovedjo se doseže povečanje števila nelegalno opravljenih posegov, ki predstavljajo večje tveganje za žensko.

Malo statistike:
- v SLO je število splavov v upadu, l. 2001 je bilo v Ljubljani narejenih 2095 splavov oz. 0,39 splavov/porod;
- ocenjuje se, da je v svetu na leto 26-31 milijonov legalnih ter 10-22 milijonov nelegalnih splavov;
- zaradi zapletov po ilegalnih splavih umre na svetu 150.000 žensk na leto;

Ustava RS v 55. členu govori: "Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno." Do 10. tedna nosečnosti se prekinitev napravi na zahtevo nosečnice (če je mladoletna, ne rabi soglasja staršev). Po 10. tednu pa "zahtevo" obravnava komisija.

Pa še to:
- posteljica je del ploda ;)
- tveganje za zmanjšano plodnost po splavu je zanemarljivo (da ne boste po krivem strašili :)

Kaličopko ::

stratus66 preber si raj mau bl pozorn prejšne poste...:|
A morš bit fen od RKC da podpiraš splav?;((

BigWhale ::

marsovcek,

My bad ja. Posteljica je del ploda in le-ta je vrascena v maternico. Parazitnost je pa se zmeraj tle. :) O umorih in kaj vem cem pa jaz nisem nikoli govoril.

---

Jure, jaz se niti ne grem nekih morbidnih primerjav ampak dejansko je stvar taka, kot sem jo opisal. Ce pa zenska noce roditi? Kaj pa vem, vsaka kazen bi morala biti vzgojna.

Being too stupid to have sex bi moralo biti kaznivo in porod je kr primerna kazen. Taka solomonska resitev. Otroka nima potem na grbi, se ne rabi nihce zgovarjat, da ne more skrbet za otroka, vsekakor pa nosi posledice svojega neodgovornega in neumnega dejanja. Na koncu pa se nek par, ki ni mogel imeti otrok dobi otroka v posvojitev.

win-win-win

:)

jype ::

Ma, porod ne more bit kazen no. Porod je nekaj veselega, čeravno bolečega.

Sicer pa, če je baba tak egoist, da se čist samo iz nečimrnosti odloči, da noče pamža, pol naj ji pa zaračunajo kazen. Se bo ziher od denarja težje poslovila, kot od otroka. Pa ne verjamem, da je takih v celi državi več kot prstov na roki izkušenega pirotehnika.

btree ::

ena stran proti splavu.

Kaličopko ::

tomažek ta stran je bla že dvakrat podana:|

btw je propagandna stran RKC tuki ne boš dobu objektivnih podatkov:\

Zgodovina sprememb…

volkec ::

Iz strani:

Pri posilstvu nastane nožnica tako kisla, da sperma koagulira. Torej uniči vse spermije. Pred materničnim vratom se naredi nekakšen čep.

Če ženska pravi, da je zanosila pri posilstvu(imela spolni odnos proti njeni volji) laže! Ženska pri posilstvu nikoli ne zanosi! Zanosi lahko pri grobem ali celo nasilnem seksu. Vendar ji taka oblika spolne združitve ugaja, ker drugače ne bi zanosila. Njeno telo bi spermije dobesedno uničilo. To je že pradavni kemični obrambni mehanizem. Na tak način se ženska brani, ko se ne more več fizično!

:D

Morfejus1 ::

Vprašanje splava ni vprašanje RKC ali ne RKC, ampak je vprašanje splošne človeške morale in etike. RKC je pač samo ena od organizacij, ki ima do splava svoje mnenje.

kekz ::

"da je zanosila pri posilstvu(imela spolni odnos proti njeni volji) laže!"

8-O Kakšnim pravljicam vi verjamete :O

jype ::

Ja. In človeška morala in etika (vsaj tistih, ki so o tem dobro razmislili) je, da mora vsak otrok imeti zagotovljeno čim bogatejše otroštvo.

Nezaželenih otrok mora torej biti čim manj, če se le da, naj ne bo nobenega.

mikko ::

OK , čis en offtopic.
A je splav zastonj , če se zgodi prvič in sta obe osebi polnoletni ? Koliko je sicer za plačat , če je plačljivo ?

btree ::

ne čim bogatejše otroštvo. Poznam kar nekaj folka, ki so imeli bogato otroštvo, pa so na koncu na horse-u pristal. Težko je predvideti usodo človeka.

Nejc Pintar ::

Ne bogato v materialnem smislu.
Lahko je biti prvi, če si edini!

marsovcek ::

@mikko: najmanj 85% cene krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Če ima ženska urejeno dodatno zavarovanje, nima stroškov. Polnoletnost nima veze, partner tudi ne :D

mikko ::

OK , hvala za odgovor :)
Nekaj sem slišal, da je to 60k sit :\
Eh pol sploh ni problema :D

BluPhenix ::

Ja, itak da ni, ženska verjetno tudi tako misli ...

Strašljivo kako nekateri dojemate te stvari.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

St@jler ::

da splav ne bo sredstvo za kontracepcijo se mi zdi
tole dobra alternativa za take primere.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St@jler ()

Kaličopko ::

zdele sm se spomnu KLIK>:D

koyotee ::

@jype pokaz mi boga pa ti vrjamem...
sicer pa ce clovk tut tok odgovornosti nima v glavi in da bi uporabil kondom ali kaksna druga kontracepcijska sredstva kadar si otroka ne želi, IMO nima da sexa.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

nevone ::

Men je pa ful bedno tole antisplavarstvo.

A gre vam res toliko zato, da vsi tisti nenačrtovani zarodki preživijo?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BigWhale ::

> A gre vam res toliko zato, da vsi tisti nenačrtovani zarodki preživijo?

Meni gre v bistvu zato, da se preprecuje nenacrtovane nosecnosti. Tako splavi ne bodo potrebni, vsaj ne tisti katerih razlog je neumnost.

Ker nenacrtovana nosecnost je neumnost.

Seveda sem ne sodijo posilstva in drugi marginalni primeri, ko pride do nenacrtovane nosecnosti.

kuglvinkl ::

Naj hočejo kar hočejo in se odločajo v skladu s svojimi pogledi. Zame edino šteje, da obstaja možnost. Vse ostalo, po želji, lastni pameti in tuji modrosti.

grex ::

Na Hrvaškem se pravkar aktivno debatira, kakšno sporočilo poslat otrokom v zvezi z masturbacijo - ali je to ok? ali je to nasilje nad sabo? ali bi morali o tem govorit?

Vsak, ki poda svoje mnenje, pa na veliko govori, kaj je najboljše za druge in pri splavu bi vsi ravno to radi dosegli. Povedati ženski, ki si splav želi, da je glupa, da ne ve, kaj bi rada, in da je zanjo najbolje, če se družba odloči.

Družba ima slabo vest, ker je očitno splav "in". Za to slabo vest pa naj plača ženska??!!?? No, če govorimo o "easy way out", je družba enako umazana, kot ženska, ki ji ravno to očitajo.

Če je moralnost tako moralna, naj splav eliminira v samem začetku, preden se sploh pojavi motivacija zanj.

Lahko pa greste živeti na Hrvaško in debatirati o masturbaciji. Hej,.. al pa kr v kakšno echt arabsko državo (zakaj ne do konca, če že greste).

Gr0unD Zer0 ::

uzakoniti zadevo, da zenska, ki hoče splavit, namesto tega da otroka v posvojitev je bullshit...

to je podobno, kot da bi te prisilili da daruješ kri. čeprav ti tega nočeš.
p.s. ne me sedaj obsojat da otroka enacim z par deci krvi, ker ga ne.

zdaj sem se spomnil še enega prispevka po tv, kjer so kazali dekle, ki se je rodilo brez nosu in oči...
osebno bi raje končal kot zarodek v epruvetki kot pa tako zivel...

kontracepcijsko sredstvo pa splav pač ni, za to so tabletke ter olaguma...
use it, FFS

BigWhale ::

> zdaj sem se spomnil še enega prispevka po tv, kjer so kazali dekle, ki se je rodilo brez nosu in oči.

In to ima veze s splavom, ker? :)

> osebno bi raje končal kot zarodek v epruvetki kot pa tako zivel...

No, saj pri splavu ne koncas v epruvetki ampak ponavadi v kaki Vichy kremici za obraz... ;>

SkIDiver ::

Jz podpiram. Vsaka ženska bi morala imat pravico, da se odloči kaj bo storila ter seveda, da je njena odločitev upoštevana.

jype ::

BigWhale> No, saj pri splavu ne koncas v epruvetki ampak ponavadi v kaki Vichy kremici za obraz... ;>

A worthy existence for the unborn :)

No, po moje brez privoljenja deklice, ki je splavila, zarodka ne smejo kar prodat.

BigWhale ::

Sej ga ne prodajo, sej samo placajo za odvoz smeti ;>

koyotee ::

Mogoče prvič zastonj, ali pa recimo 100ur prostovoljnega dela, vsakič naslednjič še 5k€ več.
lp
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: koyotee ()

Gr0unD Zer0 ::

če se ugotovijo motnje v razvoju otroka, bi jaz osebno preferilal splav le-tega(v podobnem primeru)

tisto z epruvetko pa je bilo misljeno metaforično...
:\
pikolovec:D

kuglvinkl ::

To ne moreš verjet. Ministrstvo za prokreacijo (MDDSZ) namreč razmišlja o naslednjem: Država bi krila stroške splava samo v primeru, če je ta po oceni zdravniške komisije nujen za zdravje nosečnice. V nasprotnem primeru pa bi se prekinitev nosečnosti izvedla na stroške nosečnice.

In to v okviru strategije za dvig rodnosti.

heh, revežem se obetajo otroci, če starši že za kruh nimajo.

Sicer pa, ta ideja mora slavno propasti, neslavno bo premalo.

Ljubi Bog.

aljazh ::

Ali je kdo prebral celoten pdf, ki je objavljen na spletni strani MDDSZ?

Sam sem dobil občutek kot da bi ga v celoti napisali na Ciril-Metodovem trgu 4.

d0rK ::

Nevermind...Stupid, stupid me.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: d0rK ()

koyotee ::

Podpiram predlog ministra za družino, delo in socialne zadeve. Če folk tut za kondome nima nej imo ne sexa. Kdo pa misli, da bo sexal, naredil "nepričakovanega" otroka in mu bojo davkoplačevalci plačevali splave?
lp
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

kuglvinkl ::

Sam sem dobil občutek kot da bi ga v celoti napisali na Ciril-Metodovem trgu 4.

Sej s tem ni nič narobe, samo potem naj dajo zadevo na preverbo še na Poljanski nasip 2, s pravico do redakcije.

koyotee

To se že sedaj počne, otrok božji. Lahko da se motim, ampak tu ne bo šlo za prihranke (bi me tut šokiral, če bi imel takšne evidence, da bi se dalo potegnit natančno cifro ven).

Če folk tut za kondome nima nej imo ne sexa

Ta izjava je blazna in vredna toplega, no, zakurjenega 16. stoletja. + ker očitno nimaš stalne partnerice, tut ne poznaš sistema tabletk. Jest recimo se samo bledo spomnim, kako je s kondomom.

koyotee ::

No sej sploh ni vazno katera kontracepcija je uporabljena, glavno da je in da pol 15 letnice ne jokajo naokol d so zanosile...
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

aljazh ::

Sam sem dobil občutek kot da bi ga v celoti napisali na Ciril-Metodovem trgu 4.

Sej s tem ni nič narobe, samo potem naj dajo zadevo na preverbo še na Poljanski nasip 2, s pravico do redakcije.


Saj nisem rekel, da je kaj narobe. Le retorika me bolj spominja na Ciril-Metodov trg kakor pa na Gregorčičevo ali Kotnikovo ;)

Edit: manjši popravek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

_marko ::

->In še enkrat, fetus ni človek.

Imaš ogromno pogledov na to. In veliko teh se razlikuje med sabo. Tudi časovno je potrebno definirat pogled na fetus? 8 celični zagotovo ni človek.
Za najpomembnejšega pa še ne vemo - torej ali je fetus sentient. IMO ni.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Splav bo plačljiv (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21616160 (12135) Mercier
»

Splav (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26421334 (17218) jype

Več podobnih tem