» »

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg!

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg!

1
2
3 4 5

Zorro ::

...izbrisali iz registra stalnih prebivalcev, saj naj bi v ta register sodili samo državljani, ne pa tudi tujci.


Največja neumnost, ki sem jo kdaj slišal. Ta, ki je to napisal res nima pojma kaj je register stalnih prebivalcev.

V bistvu posebnega stalnega registra prebivalstva ni, je enoten centralni register, kjer se vodi stalno in začasno prebivanje.

Zakon o centralnem registru prebivalstva

3. člen
(kratka vsebina CRP)

CRP je osrednja zbirka podatkov:
– o državljanih, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Republiki Sloveniji in tujcih, ki imajo dovoljenje za stalno ali začasno prebivanje v Republiki Sloveniji,
– o državljanih, ki so stalno ali začasno, za več kot tri mesece, odsotni iz Republike Slovenije,
– o tujcih, ki v Republiki Sloveniji nimajo dovoljenja za stalno ali začasno prebivanje, imajo pa določene pravice ali obveznosti na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja, davkov, iz humanitarnih razlogov ali na drugem področju, če je tako določeno z zakonom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

poweroff ::

sparky: država mimo Ustavnega sodišča ne more iti. In ker poskuša, bo pač - upam - plačala v Strassbourgu.

BigW: "Ali so izbrisani lahko dobili drzavljanstvo in ga niso hoteli ali pa jim ga nihce ni nikoli niti ponudil, samo 'ven so jih zabrisali'?
Ce prvo, potem brez veze jokajo, ce drugo potem brez veze jokajo politiki.
"

Že tisočkrat povedano s strani Krivica - DRUGO.

Ko je čas za pridobitev državljanstva potekel, so po zakonu postali tujci. Državni organi so jih februarja 1992 izbrisali iz registra stalnih prebivalcev, saj naj bi v ta register sodili samo državljani, ne pa tudi tujci.
Oni bi morali ostati v registru kot tujci. Ker pa so jih izbrisali iz registra, so postali Izbrisani. Pač, lahko živiš v državi z državljanstvom ali brez njega. V slednjem primeru si tujec. Tujec ima pod določenimi pogoji pravico do dela, socialnega zavarovanja, itd. Če pa nisi nikjer zaveden teh pravic nimaš. To je bistvo problema.
sudo poweroff

perci ::

Mene zanima zakaj so izbrisani 15 let čakali, da so začeli uveljavljati svoje pravice? Pa zanima me tudi, če kdo ve zakaj zadeva ni že zastarala?

Monster ::

ja ... v evropsko unijo je blo treba priti ZA njih ne Z njimi :))))
Ka zaboga...

poweroff ::

perci - zadeva se vleče že več kot 15 let. Večina se je začela z zadevo ukvarjati takoj, ko je zanjo izvedela (ko so izvedeli, da so ostali brez pravic). Ampak z upravnimi enotami se ni dalo nič dogovoriti, zato so pač šli na sodišče. In glej ga zlomka - pridejo do Ustavnega sodišča in še vedno nič! Jebemti pa taka pravna država.

Kdo je torej kriv, da se zadeva vleče že 15 let?

Zastarati pa taka zadeva ne more, ker kršitve človekovih pravic ne zastarajo. Ti bi pa že lahko vedel. >:D :D (malov šali napisano).
sudo poweroff

Mati ::

perci - zadeva se vleče že več kot 15 let. Večina se je začela z zadevo ukvarjati takoj, ko je zanjo izvedela (ko so izvedeli, da so ostali brez pravic).


Takoj, ko so izvedeli. Po 5-10 letih, ko so se začeli vračati iz hrvaške, bosne, srbije...., ko so videli, da doli ni kruha za njih in, da pa bi raje sedaj živeli v prej popljuvani Sloveniji.

poweroff ::

LAŽ, LAŽ, LAŽ.

Resnica: Zgodbe izbrisanih:

Zgodba Mirjane Učakar, izbrisane Slovenke, rojene v Sloveniji

Mirjana Učakar se je rodila na Ptuju, očetu Hrvatu in mami Primorki. Republiško državljanstvo so ji v SFRJ samodejno določili po kraju, kjer je bil rojen oče. Čeprav rojena Slovenka, je zaradi izbrisa izgubila vse socialne pravice in kmalu še službo. Sredi vojne si je morala urediti hrvaško državljanstvo, pa čeprav je bila na Hrvaškem pred tem le trikrat v življenju. Delovno dovoljenje je dobila šele pred dvema letoma, državljanstvo pa si želi samo pod enim pogojem. "V vlogi sem zapisala, da preizkusa slovenskega jezika ne bom opravljala. Slovenščino sem imela v vseh šolah, iz slovenščine sem imela tudi izpite, ki sem jih opravila, in ker sem Slovenka, se mi zdi zahteva po preizkusu znanja slovenščine skrajno poniževalna."


Zgodba Gospe Kovač, izgnane od svojih otrok pod prisilo države, ponovno "poročene" z lastnim soprogom, Slovencem

Gospa Kovač je v Slovenijo prišla leta 1974 in se tu poročila. Ko so jo izbrisali iz registra stalnega prebivalstva in je izgubila vse pravice, se je po nasvetu kočevskega župana odpravila v Bosno, da bi z bosanskim potnim listom zaprosila za dovoljenje za bivanje, v Slovenijo pa se je zaradi birokratskih zapletov vrnila šele čez štirinajst dni. Doma sta jo čakala dva mladoletna otoka. Kočevski uradniki so ji zamolčali, da si lahko trajnejši vizum pridobi s prošnjo za združitev družine, leta 1994 pa so od njenega moža zahtevali izjavo, ali si svojo soprogo res želi za ženo.


Zgodba Nenada Kondića, ki so mu iz registra stalnega prebivalstva izbrisali kar vso družino

Petčlanska družina Nenada Kondića je iz Sanskega Mosta v Slovenijo prišla leta 1981. Ker so starši prepozno zaprosili za državljanstvo, Nenad je bil leta 1991 še mladoleten, so bili nezakonito izbrisani iz registra slanega prebivalstva. Izgubili so vse socialne pravice in zdravstveno zavarovanje, oče in mati sta izgubila službo, začeli so se prepiri in Nenadovi starši so se ločili. Največ težav je imela najmlajša Dragana, od katere je država po končani srednji šoli zahtevala, da se v štirinajstih dneh odseli od družine in zapusti ozemlje Slovenije. Dragana s slovenskim rojstnim listom je morala sredi vojne v Bosno, kjer je od države zahtevala papirje o nekaznovanosti, pa čeprav je tam prebivala vsega skupaj le mesec dni. Kljub temu ni dobila dovoljenja za začasno bivanje in je v Sloveniji nekaj let bivala ilegalno. Čeprav je bil Nenad v razredu med boljšimi učenci, nikoli ni prejemal štipendije. Zanjo ni mogel zaprositi, ker ni imel stalnega bivališča.


Zgodba Janka Šribarja, Slovenca, ki ga je država poskusila spremeniti v Hrvata

Janko Šribar se je leta 1943 rodil v Dragoševcih pri Metliki, vso mladost je preživel v Sloveniji, kasneje pa je dvajset let delal pri Mercedesu v Nemčiji. Leta 1978 si je kupil stanovanje v Izoli, leta 1989 pa se je v njem tudi stalno prijavil. Pred osamosvojitvijo je imel državljanstvo SFRJ, in čeprav je tako kot njegovi starši rojen Slovenec, je iz previdnosti pravočasno zaprosil za slovensko državljanstvo. Ker so njegovo prošnjo v upravni enoti vknjižili z zamudo, so mu, brez kakršnih koli dokazil, na podlagi domneve vknjižili hrvaško državljanstvo. Janko Šribar o tem ni bil obveščen, in ko so ga aprila 1994 policisti ustavili na meji, so mu odvzeli vse dokumente. Ker so ga izbrisali iz registra stalnega prebivalstva, s svojega računa najprej ni mogel dvigovati pokojnine, iz nemškega pokojninskega zavarovanja pa so mu poslali pismo, v katerem so zahtevali, da v dokument, s katerim vsako leto potrjuje, da je živ, vpiše tudi svoje državljanstvo in podatke iz osebnega dokumenta, sicer mu bodo pokojnino nehali izplačevati. Janko Šribar je počasi razprodajal svoje imetje, v tujini mu je medtem umrla sestra, a ni mogel niti na pogreb. Živel je sam, skoraj brez prijateljev. “V stanovanju sem pozimi zmrzoval, ker nisem imel gretja. Bil sem lačen in žejen. Le na Rdečem križu so mi tu in tam včasih dali nekaj hrane,” se teh mračnih dni spominja Janko Šribar. Po desetletju tožb in sodnih postopkov mu je država nezakonito odvzeto stalno prebivališče le priznala. Dobil je tudi slovensko državljanstvo.


Zgodba Saše Milenkovića, ki mu je izbris preprečil nadaljevanje šolanja

Saša Milenković, ki se je leta 1972 rodil v Prokuplju, je v Slovenijo prišel s petimi leti. Leta 1991 je končal zadnji letnik srednje šole, se odpravil na obisk k bratrancem v Srbijo in se nepričakovano znašel sredi spopadov med hrvaškimi in srbskimi enotami. V Slovenijo se je zaradi cestnih zapor vrnil šele februarja 1992, zamudil je rok za vložitev prošnje za državljanstvo in postal izbrisani. S staro osebno izkaznico se je poskušal vpisati na Fakulteto za šport, vendar ga brez potrdila o državljanstvu niso sprejeli. Na Mačkovi so mu preluknjali osebne dokumente, v Sloveniji pa je v "presledkih" bival z delovnim in bivalnim vizumom. Po desetih letih življenja, večkrat na robu revščine, so mu vrnili status stalnega prebivalca. Spomini na zadnjih deset let življenja v samostojni Sloveniji bodo zanj ostali za zmeraj mračni. “Le kdo mi bo vrnil deset let življenja? Pozabiti skušam, kje in kaj sem prestajal,” pravi Saša Milenković.


... itd.

Mati, prosim, če nehaš lagati.
sudo poweroff

kopernik ::

Ce prvo, potem brez veze jokajo, ce drugo potem brez veze jokajo politiki.


Nima nobene veze, ali je prvo ali drugo ali kaj tretjega. Zakaj že imamo sodišča v naši državi ? Očitno niti prejšnja niti ta oblast ne razumeta, da je bilo o zadevi razsojeno na najvišji možni instanci.

btw. a ni bil ravno Krivic tudi ustavni sodnik in posledično del ekipe, ki je konec devetdesetih kar precej zavlačevala z razsodbo v tej zadevi ?

perci ::

Zastarati pa taka zadeva ne more, ker kršitve človekovih pravic ne zastarajo. Ti bi pa že lahko vedel. >:D :D (malov šali napisano).


Matthai:
1. je ustavno (ali katerokoli drugo sodišče kdaj reklo, da je šlo za kršitev človekovih pravic?) - NE vem, sprašujem
2. kdo je rekel, da odškodninski zahtevek, ki izvira iz kršitev človekovih pravic ne zastara? Si kje to v OZ-u našel?
3. Vojni zločini ne zastarajo (vendar se tu spuščamo v kazensko vejo, ki je tule OT).
4. Verjetno zadeva ne zastara zato, ker škoda še vedno nastaja (škodni dogodek še ni dokončan).

Gavran ::

Ne že spet!
Stalno bivališče je POSLEDICA nekega statusa – če ta status izgubiš, izgubiš tudi pravico da stalnega bivališča. In kakšen je ta status? Vpis v register prebivalstva. In kdo je vpisan v ta register?

1.Državljani
2.Tujci z dovoljenjem za stalno bivanje
3.Tujci z dovoljenjem za začasno bivanje

(nočem podrobnosti, malo poenostavljeno za lažje razumevanje)

Če nimaš enega od naštetih statusov, nimaš pravice do stalnega bivališča, pa si lahko lastnik 10000000 stanovanj. Taka ureditev je uveljavljena v vseh civiliziranih državah. Državljanstvo ti avtomatsko pripade ob rojstvu, večinoma po kraju rojstva (ni pa nujno). Tako smo ob razpadu YU vsi rojeni v Sloveniji avtomatsko dobili slovensko državljanstvo. BTW, v starih rojstnih listih sta bili vpisani obe – državno in republiško državljanstvo in republiško državljanstvo je ob razpadu postalo osnova za dodelitev državljanstva. Državljan pa lahko postaneš tudi kasneje, vendar ni PRAVICA – država ki jo prosiš za sprejem v državljanstvo ti lahko prošnjo zavrne (kot lahko zavrne tudi prošnjo za stalno ali začasno bivanje).
Ali do the pravic prideš avtomatsko? NE! Razen državljanstva ob rojstvu, ki ti pripade avtomatsko, moraš za vse ostalo ZAPROSITI. Kot moraš zaprositi za izdajo osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega dovoljenja,... za izdajo kateregakoli dokumenta MORAŠ zaprositi.
Kaj se je zgodili s prebrisanci? Imeli so državljanstvo neke druge države, dovoljenja za bivanje pa do razpada niso potrebovali, ker so živeli v državi katere državljani so bili. Torej niso imeli pogojev da bi ostali vpisani v register stalnega prebivalstva. Država Slovenija je v izogib težavam VSEM državljanom bivše YU ponudila državljanstvo Republike Slovenije za ceno dveh kil krompirja – le na občino/upravno enoto je bilo potrebno stopiti in vložiti zahtevek (ter denar v vrednosti dveh kil krompirja). In 180.000 ljudem se je ponudba zdela poštena in so jo sprejeli, 18.000 pa jih je bilo “pametnih” . In na kakšni osnovi bi radi do nekih pravic, če sami niso bili pripravljeni urejati svojih dokumentov? Ali so mogoče pričakovali da jih bo Drnovšek na kolenih prosil naj ja sprejmejo ponujeno?

Zakaj državljanom Nemčije in drugih držav ni bilo potrebno urejati dokumentov? Ker so že imeli dovoljenje za bivanje, ki se je sicer glasilo na SFRJ pa tudi na ozemlje Republike Slovenije.

@ Matthai: Državljanstvo je bilo ponujeno VSEM! Pa ga niso hoteli! Res je le, da Republika Slovenija ni imela “mobilne pisarne za talanje državljanstev”, ki bi prišla k vsakemu posebej na dom in mu ponudila kavo s smetano in zlato uro za sprejem državljanstva. Ravno tako lahko postaneš tujec z dovoljenjem le na osnovi lastne prošnje – Republika Slovenija pa takšne prošnje od prebrisancev pač ni dobila.

Nikakor ne trdim, da se nekaterim ni zgodila krivica ( kot recimo primer Janka Šribarja). Posploševanje, da so vsi “bogi, bogi” pa nikakor ni na mestu.

kopernik ::

gavran, jaz razumem tvoje pomisleke in najbrž je tudi vse res, kar si povedal.

Ampak, mene skrajno moti to, da je sodišče nekaj razsodilo, daržava pa se poskuša na vse možne načine izmakniti. To je storila že pri večinskem volilnem sistemu (z ustavnim zakonom, če se prav spomnim) in to bi rada storila tudi v primeru izbrisanih.

Gavran ::

Ja, in tudi takrat smo imeli čudno razsodbo ustavnega sodišča.
Strinjam se s tem, da se mora odločitve sodišča upoštevati. Problem vidim (pa ne samo jaz) v dejstvu, da je ustavno sodišče spolitizirano, čeprav bi moralo biti neodvisno. Spolitiziranost se je pokazala pri čudni razsodbi po referendumu o večinskem volilnem sistemu (in takrat je za marsikoga ustavno sodišče izgubilo svojo kredibilnost) kot tudi v primeru prebrisanih, ko je z izdajo naloga vladi kako naj ukrepa (po mnenju nekaterih strokovnjakov) prekoračilo svoja pooblastila.

poweroff ::

Kaj se je zgodili s prebrisanci? Imeli so državljanstvo neke druge države, dovoljenja za bivanje pa do razpada niso potrebovali, ker so živeli v državi katere državljani so bili. Torej niso imeli pogojev da bi ostali vpisani v register stalnega prebivalstva.

SPET LAŽ.
"Izbrisani" - škandal brez primere:

V čem je bil februarja 1992 uporabljeni, lahko rečem kar umazani trik, kajti lepše besede to ne zasluži? Tem 30.000 državljanom drugih republik bivše SFRJ je takrat potekel rok za pridobitev državljanstva RS. Večina od njih ga ni dobila zato, ker ga niti zahtevali niso (eni zavedeni, drugi zavestno, tretji ... - ni važno!), nekateri pa tudi zato, ker so jim bile vložene zahteve zavrnjene (po moji oceni pretežno spet nezakonito). Eni zavedeni - kako? Različno: eni s protislovensko propagando, drugi s ponižujočim prikazovanjem, da morajo "prositi" za to, kar je bila po zakonu njihova pravica. V teoriji prava je jasno, da vlagaš "prošnjo" le takrat, kadar prosiš državo za milost oziroma za nekaj, kar ti ne pripada kot pravica - pri teh državljanstvih po znamenitem 40. členu pa je šlo za pravico! (Le "nevarnim za obrambo in javni red" bi smeli to pravico odreči, seveda šele po tem, ko bi to njihovo nevarnost ugotovili. Tega dela zgodbe tu ne navajam, ker je predolga in preveč sramotna - za državo. Kdaj drugič.) In ker so jih silili za pravico ponižno "prositi", so se nekateri tudi iz ponosa uprli.

Ko je čas za pridobitev državljanstva RS potekel, oni pa ga niso pridobili, so po zakonu postali "tujci". Beseda seveda grdo zveni za nekoga, ki je nekje že 30 let z družino živel kot domačin - ampak pravno-tehnično je bila korektna. Nedržavljan RS je pač tujec, ne gre drugače. Do tu, vse prav (razen seveda za tiste, ne tako redke, ki jim je bila "prošnja" za državljanstvo nezakonito zavrnjena). Tu pa sedaj sledi "umazani trik": namesto da bi jih samo prestavili iz evidence državljanov v evidenco tujcev, so jih hkrati izbrisali iz registra stalnih prebivalcev RS - s smešnim izgovorom, da so po nekih pravilnikih v ta register spadali samo državljani, ne tudi tujci! Naj bi pač takrat za njih vzpostavili poseben register "tujcev s stalnim prebivališčem", če ga morda še niso imeli - pa sam register gor ali dol, to prizadete prav malo zanima, bistvo je v tem, da z izgubo prejšnjega državljanstva SFRJ (ob razpadu države) nikakor niso "izgubili" tudi dotlej zakonito pridobljenega in ohranjenega stalnega prebivališča v RS! Ampak država jim ga je pa vseeno vzela! Brez kakršnekoli zakonske podlage - s tem, kar sam imenujem "umazan trik".

Da bo še huje in še bolj umazano - brez vsake odločbe, celo brez vsakega obvestila, da so jim to naredili! Pretežno preprosti, vsekakor pa pravno neuki ljudje so se znašli v eksistenčni stiski, zbegani, brez pravne pomoči. Če niti odločbe nisi dobil - zoper kaj in komu se sploh pritožiti, ko si za stvar končno zvedel? Šele leta 1994 je neka pobuda vendarle prišla do ustavnega sodišča - ta "vrh slovenskega pravnega znanja" pa z njo v štirih letih ni znal ali hotel narediti ničesar. Nasledniki naše znamenite prve zasedbe so "problem" hitro, že februarja 1999, in jasno rešili: izbris je bil nezakonit - stvar je treba popraviti. Julija 1999 državni zbor, seveda na predlog tistega, ki je sramoto sam zagrešil, to je notranjega ministrstva, sprejme poseben zakon, ki naj bi to stvar popravil.

ZDAJ SMO PA LETA 2006.

Poleg tega: VSE informacije o tej zadevi so na internetu. Samo v Googla je treba iti in vtipkati "izbrisani" in "krivic", lahko še "mladina". Ampak eni še kar vedno ponavljajo stare laži.

Zares upam in si želim, da bo taka nestrpna država hudo kaznovana v Strassbourgu za svoje početje. Da bodo odškodnine res milijonske (v evrih), ne tako kot pri sodnih zaostankih.

Žal mi je le, da bomo poleg slovenskih nacistov in krivcev za izbris odškodnine plačevali tudi strpni davkoplačevalci. Ampak očitno ne gre drugače.

perci: šlo je za kršitev enakosti pred zakonov, glede zastaranja pa nisem mislil na oškodninske zahtevke. Mimogrede - nekateri Izbrisani so že večkrat poudarili, da jih odškodnine ne zanimajo. Da bi radi le svoje pravice nazaj in da lahko normalno živijo dalje. Ampak ne. Očitno bo nestrpneže spametovala šele kazen.
sudo poweroff

poweroff ::

Spolitiziranost se je pokazala pri čudni razsodbi po referendumu o večinskem volilnem sistemu (in takrat je za marsikoga ustavno sodišče izgubilo svojo kredibilnost) kot tudi v primeru prebrisanih, ko je z izdajo naloga vladi kako naj ukrepa (po mnenju nekaterih strokovnjakov) prekoračilo svoja pooblastila.

Ja ja, sodišče je vedno spolitizirano v očeh tiste stranke, ki izgubi tožbo. Tako bluzenje lahko kar zaključimo. Sodstvo je ena izmed vej oblasti. Enako pomembna kot izvršilna oblast - vlada. Vlada NI najpomembnejša. Zato ga je treba spoštovati enako kot vlado. Kadar pa gre za njegova področja delovanja pa je edino sodstvo merodajno.

Glede prekoračitve pooblastil - pa kaj ti misliš, da so (ustavni) sodniki hpalci vlade???

Le počakajmo na mnenje mednarodnih pravnih strokovnjakov.

Mimogrede: mi lahko našteješ imena strokovnjakov, ki so mnenja, da je US prekoračilo svoja pooblastila? Ko bomo dobili račun iz Strassbourga bi namreč te strokovnjake rad vprašal če so pripravljeni plačati moj davkoplačevalski delež kazni.
sudo poweroff

mercutio ::

Matthai:
"Poleg tega: VSE informacije o tej zadevi so na internetu. Samo v Googla je treba iti in vtipkati "izbrisani" in "krivic", lahko še "mladina". Ampak eni še kar vedno ponavljajo stare laži.

Zares upam in si želim, da bo taka nestrpna država hudo kaznovana v Strassbourgu za svoje početje. Da bodo odškodnine res milijonske (v evrih), ne tako kot pri sodnih zaostankih.

Žal mi je le, da bomo poleg slovenskih nacistov in krivcev za izbris odškodnine plačevali tudi strpni davkoplačevalci. Ampak očitno ne gre drugače."

Tiste tvoje informacije na internetu so ena stran zgodbe - ki jih ti razlagaš kot edino resnične, vse druge pa kot lažne. V ozadju pa kot vedno ena in druga stran malo po svoje tolmači zakone in muti tako ali drugače.

In vzdrži se komentarjev in primerjav z nacisti, ker si že rahlo smešen.

Gavran ::

1. Članek v Mladini je pristranski in tendenciozen, zato ga ne moremo jemati kot verodostojen vir informacij. Razen tega je bil napisan DESET let po dogodkih - ja kaj so pa pri Mladini počeli DESET let?

"Večina od njih ga ni dobila zato, ker ga niti zahtevali niso (eni zavedeni, drugi zavestno, tretji ... - ni važno!)"

Če nečesa ne zahtevaš, tega tudi ne boš dobil. Kot vse pravice ki ti jih zagotavlja ustava, moraš tudi za uveljavljanje te pravice izkazati svojo voljo - vložiti ustrezen dokument na ustreznem mestu. Če tega ne storiš, se ne pritožuj. Če tibo laže razumeti ti dam primer: država ti daje pravico do poroke. Ali boš (kot očitno nekateri prebrisanci) za uveljavljanje te pravice čakal da ti "država" pripelje na dom nevesto in matičarja - ali pa boš sam stopil do upravne enote in sprožil ustrezne postopke??? Razen tega (samo kot primer) velja v kazenskem pravu določilo da nepoznavanje zakona nikogar ne ozvezuje krivde ob kršenju tega zakona. Če ne ravnaš po zakonu (pa če si ga poznal ali ne) krivda je izključno na tvoji strani.

"da morajo "prositi" za to, kar je bila po zakonu njihova pravica."

Po katerem zakonu je avtomatizem pravica??? Če bi država avtomatsko podeljevala državljanstva - ali ne bi s tem kršila njihove pravice do samostojne odločitve katero državljanstvo hočejo???

"teoriji prava je jasno, da vlagaš "prošnjo" le takrat, kadar prosiš državo za milost oziroma za nekaj, kar ti ne pripada kot pravica"

Bullshit. Državo moraš zaprositi za vsako stvar - od osebne, vozniške, pasoša, če spremeniš naslov si sam DOLŽAN to državi sporočiti,... AVTOMATIZMA NI!!! Če vozniške nočeš, ti je nihče ne bo vsiljeval. Enako je s statusom.

"Tu pa sedaj sledi "umazani trik": namesto da bi jih samo prestavili iz evidence državljanov v evidenco tujcev, so jih hkrati izbrisali iz registra stalnih prebivalcev RS"

Povsem jasno in zakonito - če nisi državljan in nimaš dovoljenja za stalno ali začasno bivanje, si pač ilegalec. Drugi statusi v civiliziranih državah NE OBSTAJAJO! V evidenci tujcev so pač tisti ki nimajo državljanstva a IMAJO dovoljenje za stalno ali začasno bivanje.

"Da bo še huje in še bolj umazano - brez vsake odločbe, celo brez vsakega obvestila, da so jim to naredili!"

A ko ti poteče pasoš ali vozniška dobiš domov odločbo da ne smeš čez mejo ali da ne smeš voziti? Se mi je zdelo.

"Poleg tega: VSE informacije o tej zadevi so na internetu. Samo v Googla je treba iti in vtipkati "izbrisani" in "krivic", lahko še "mladina". Ampak eni še kar vedno ponavljajo stare laži."

Morda bi bilo bolje če bi iskal kakšne manj pristranske vire kot je krivic in Mladina - mogoče bi lahko začel pri ustavi in sprejetih zakonih.

"šlo je za kršitev enakosti pred zakonov,"

Točno. Če bi država ravnala drugače, bi postavila v neenakopraven položaj 180.000 ljudi, ki so si dokumente lahko/znali/hoteli urediti. Pa težko verjamem, da bi bilo ravno teh 30.000 "Pretežno preprosti, vsekakor pa pravno neuki " 180.000 pa jih je bilo visokoizobraženih???

sparklyslo ::

Matthai:

Ampak res, Krivica omenjaš kot, da je on edina referenca. Ko je bil član US ni bilo od njega nič. Poleg popolnoma spolitizirane revije Mladina v katerih so navedli popolnoma skrajne primere napak pri morebitnem izbrisu. Neumno, kot da bi ti jaz navajal "dejstva" o iraški vojni, ki bi jih prebral na CNN. Povsem objektivno, mar ne ?
In ta označevanja z nacisti...

poweroff ::

mercutio - Tiste tvoje informacije na internetu so ena stran zgodbe - ki jih ti razlagaš kot edino resnične, vse druge pa kot lažne. V ozadju pa kot vedno ena in druga stran malo po svoje tolmači zakone in muti tako ali drugače.

OK, tisto je ena stran. In ni neprostranska, zato je ne boš poslušal. Ampak nepristransko zgodbo je povedalo Ustavno sodišče. Njih pa tudi ne boš poslušal. Zakaj?

Ker si TI pristranski.

Gavran - ja kaj so pa pri Mladini počeli DESET let?
Mladina je zasebno podjetje. Državni zbor pa je dolžan upoštevati Ustavno sodišče. Že 7 let se ne dogaja nič!

Če nečesa ne zahtevaš, tega tudi ne boš dobil.
Jaz nisem zahteval državljanstva. Pa sem ga vseeno dobil. Le od kje avtomaizem?

Če bi država avtomatsko podeljevala državljanstva - ali ne bi s tem kršila njihove pravice do samostojne odločitve katero državljanstvo hočejo???
A pol lahko tožim državo, ker mi je podelila slovensko državljanstvo? Jaz bi namreč raje ameriškega...

Povsem jasno in zakonito - če nisi državljan in nimaš dovoljenja za stalno ali začasno bivanje, si pač ilegalec. Drugi statusi v civiliziranih državah NE OBSTAJAJO! V evidenci tujcev so pač tisti ki nimajo državljanstva a IMAJO dovoljenje za stalno ali začasno bivanje.
Ne. Si tujec. In oni SO imeli dovoljenje za stalno ali začasno bivanje ter celo delovno dovoljenje.

Morda bi bilo bolje če bi iskal kakšne manj pristranske vire kot je krivic in Mladina - mogoče bi lahko začel pri ustavi in sprejetih zakonih.
Na njihovi podlagi je Ustavno sodišče presodilo, da je bil izbris nezakonit. Kaj bi še rad?

Ali pa misliš na zakone nacistične Nemčije? Na srečo ti pri nas niso več veljavni.

sparky: Ampak res, Krivica omenjaš kot, da je on edina referenca.
Krivic razlaga v čem je problem. Razlaga pa na podlagi dejstev in razsodb.

Kaj so pa tvoje reference? "zdi se mi...". To je bullshit.

Ko je bil član US ni bilo od njega nič.
In kako to veš?
Si mogoče ustavni pravnik, ai si bil rpisoten na razpravah US?

Poleg popolnoma spolitizirane revije Mladina v katerih so navedli popolnoma skrajne primere napak pri morebitnem izbrisu.
Ti primeri spodbijajo bolane trditve,d a so bili vsi špekulantje. Niso bili vsi. Morda še večina ne.

In ta označevanja z nacisti...Morda bi moral reči "ksenofobi". Sam kaj, ko je to spet ena "prekleta tujka". >:D
sudo poweroff

sparklyslo ::

Eh, če si tako razlagaš zadeve ni čudno :\

Iz SSKJ:

nacist -a m (i) nav. ekspr. pristaš nacionalsocializma:
nacističen -čna -o prid. (i) nanašajoč se na naciste ali nacizem: nacistična ideologija, propaganda; nacistično nasilje / nacistična organizacija, stranka / nacistična koncentracijska taborišča / nacistična Nemčija

ksenofobija -e ž (i) knjiž. sovraštvo, odpor do tujcev in tujega: članek obravnava ksenofobijo pri posameznih narodih

Ja povezovanje z nacizmom je res na mestu...
Ksenofob je po tej definiciji lahko marsikdo, ki je nastrojen proti drugim. Označevanje nekoga z nacizmom je potetakem tudi ksenofobija (sovraštvo). A se najdeš notri ?

poweroff ::

(neo)nacizem je politološki pojem. Predvsem temelji na ideji "krvi" in življenskega prostora", zato ne prenese tujcev. Ampak oglejmo si to ideologijo:

Key elements of the Nazi ideology
* National Socialist Program.
* Racism. - "južnjaki so manjvredni"
* Anti-Marxism, Anti-Communism, Anti-Bolshevism. "=desničarska ideologija"
* Homophobia. "napadi na geje in lezbijke"
* The rejection of democracy, with as a consequence the ending of the existence of political parties, labour unions, and free press. "poročanje o izbrisanih je pristransko, ustavno sodišče je pristransko,... rabimo enega močnega vodjo oz. predsednika vlade"
* Führerprinzip (Leader Principle) Belief in the leader (responsibility up the ranks, and authority down the ranks). "naš Vodja je rekel,da so Izbrisani prebrisani, mi pa to ponavljamo za njim"
* Strong show of local culture. "domačijstvo"
* Social Darwinism. "slovenci smo kao več vredni od južnjakov"
* Eugenics; sometimes included sterilization and euthanasia. "to ravno ne, bi jih pa izselili, kajne?"
* Limited Religious freedom (Point #24 in the 25 point plan). "rimokatilicizem za vse, pravoslavni in islamisti ven"
* Environmental protection. "južnjaki menda smrdijo"
* Rejection of the modern art movement and an embrace of classical art. "desničarstvo po novem podpira samo dvorne umetnike - neodvisna umetniška produkcija naj ne dobi javnega denarja, metelkovo porušit,..."
* Defense of Blood and Soil (German: "Blut und Boden" - represented by the red and black colors in the Nazi flag). "južnjaki niso naše krvi"
* "Lebensraumpolitik", "Lebensraum im Osten" (the creation of more living space for Germans in the east). "no, tukaj gre samo za lebensraum v Sloveniji"
* Related to Fascism. "desničarji se vedno povohajo" med sabo - obiski naši vladnih desničarjev v tujini, itd".

Takole na hitro in malo za hec, malo pa za res. Oh ja, v Sloveniji je kar precej nacistične ideologije.
sudo poweroff

Gavran ::

@Matthai:
"Jaz nisem zahteval državljanstva. Pa sem ga vseeno dobil. Le od kje avtomaizem?"

To je tudi EDINI primer avtomatizma. Človek pač MORA imeti državljanstvo (sicer bi imeli množico apatridov). Za vse ostalo moraš ZAPROSITI.

"A pol lahko tožim državo, ker mi je podelila slovensko državljanstvo? Jaz bi namreč raje ameriškega..."

Ne. Slovenija ti je podelila državljanstvo na osnovi veljavne zakonodaje. Ameriško državljanstvo bi lahko dobil na osnovi ameriške zakonodaje, če bi tvoja mamica nekaj dni PRED tvojim rojstvom odpotovala v ZDA in te rodila tam (pa mislim, da bi veljalo tudi rojstvo na ameriški ambasadi). Seveda pa imaš še vedno možnost priti do ameriškega državljanstva. Preberi njihovo zakonodajo s tega področja.

"Ne. Si tujec. In oni SO imeli dovoljenje za stalno ali začasno bivanje ter celo delovno dovoljenje."

Ne, niso ga imeli ker ga niso potrebovali. Če se preseliš v okviru države, rabiš samo javiti spremembo naslova bivanja - če bi se sedaj preselil iz Ljubljane v Maribor - ali misliš da bi moral zaprositi za kakšno dovoljenje? Enako je bilo zakrat v okviru meja takratne SFRJ - nobenih posebnih dovoljenj. So pa ta dovoljenja imeli državljani Nemčije in drugih držav izven ozemlja takratne SFRJ.

"Na njihovi podlagi je Ustavno sodišče presodilo, da je bil izbris nezakonit. Kaj bi še rad?"

Rad bi vedel, na osnovi katerega zakona bi bil njihov vpis v katerokoli evidenco ZAKONIT!

"Ali pa misliš na zakone nacistične Nemčije? Na srečo ti pri nas niso več veljavni."

Ko ti zmanjka argumentov (razen tistih iz Mladine pač zmerjaš vse ostale z nacisti. Žalostno.

"Ti primeri spodbijajo bolane trditve,d a so bili vsi špekulantje. Niso bili vsi. Morda še večina ne."

Tega nihče ne trdi. In kar se ksenofobije tiče - kako lepo je pozabiti na 180.000 ljudi iz drugih republik SFRJ, ki so si uredili dokumente, kajne???

Daedalus ::

Povsem jasno in zakonito - če nisi državljan in nimaš dovoljenja za stalno ali začasno bivanje, si pač ilegalec. Drugi statusi v civiliziranih državah NE OBSTAJAJO! V evidenci tujcev so pač tisti ki nimajo državljanstva a IMAJO dovoljenje za stalno ali začasno bivanje.

Niti ni tako jasno tole...drugače ne bi bilo težav, ali pač, Gavran? Praviš, da problema sploh ni?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gavran ::

Če vidiš v zakonodaji kakšno drugo ZAKONITO rešitev problema po veljavni zakonodaji leta 1992, jo napiši. Po moje (pa kot vidiš nisem edini s takim mnenjem) je takrat država delovala v skladu s takrat veljavno zakonodajo. In zelo podobno zakonodajo kar se tiče legalnosti bivanja in pogojev pozna vza civilizacija. Če države za dokumente ne zaprosiš, jih pač ne dobiš. In prebrisanci Republike Slovenije pač niso zaprosili za dovoljenja/državljanstvo v ustreznem roku.
Problem je nastal predvsem zaradi precejšnjega števila ljudi, ki jih je zadeva prizadela, če hočeš primerjavo, tudi zakonsko preganjanje p2p je vprašljivo zaradi števila ljudi ki jih stvar zadeva. Torej bolj politično kot pravno vprašanje.

Daedalus ::

Pravnega pofla ne poznam tako dobro, pa tud nisem pri volji se še enkrat igrat štetja Nemcev s prepričanimi, da bi šal zdaj pregledova zakonodajo in razlage le-te in obrazložitve, ipd. Mam pa eno zelo logično vprašanje:

Če je bilo vse tako lepo in ZAKONITO, kako da je pol nekomu s tožbami proti popolnoma zakoniti potezi države uspelo pririnit do sodišč EU? Well, razloži, če ni neke podlage za tožbo, kako to, da se le-ta dogaja?

Če vidiš v zakonodaji kakšno drugo ZAKONITO rešitev problema po veljavni zakonodaji leta 1992, jo napiši.

Pa še enkrat - a ni ravno "zakonitost" tegale dejanja močno vprašljiva?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

BigWhale ::

Ko se je slovenija osamosvojila, je najbrz sprejela zakon o tem, kaj bodo s tujci ki so tukaj in kako bodo lahko prisli do drzavljanstva, mar ne?

Kaj pa pise v tistem zakonu?

In ce pise v tistem zakonu, da tisti, ki so pac tujci so tujci in morajo zaprositi za drzavljanstvo, zakaj to ne bi bilo ustavno? Ustavno po cigavi ustavi? SFRJ ali RS? Najbrz po slovenski. Ali nasa ustava doloca, da moramo vsakomur dati drzavljanstvo?

perci ::

Če je bilo vse tako lepo in ZAKONITO, kako da je pol nekomu s tožbami proti popolnoma zakoniti potezi države uspelo pririnit do sodišč EU? Well, razloži, če ni neke podlage za tožbo, kako to, da se le-ta dogaja?

Evropsko sodišče je pač končna instanca za kršitve človekovih pravic. Pogoj, da "pririneš" do tja pa je samo to, da si izčrpal vsa druga pravna sredstva v matični državi.

Se pa zelo motiš, če misliš, da gre za tu sodišče EU. Evropsko sodišče za človekove pravice obstaja v okviru Sveta Evrope in nima popolnoma nobene veze z EU (razen tega, da so tudi vse članice EU članice Sveta Evrope).

Sodišče evropskih skupnosti zaenkrat nima pristojnosti, da bi odločalo o takih zadevah - morda z novo ustavo.

poweroff ::

To (o izčrpanju pravnih sredstev) je res, ampak pozabljaš, da so Izbrisani postopek na US DOBILI, odločba US pa NI BILA IZVRŠENA.
sudo poweroff

perci ::

Matthai: Ne moreš ti parlamenta prisiliti, da nekaj sprejme. Konec koncev parlament o stvareh glasuje in ne moreš ti poslanca prisilit kako naj glasuje. Zato je v takem primeru ustavno sodišče kot pozitivni zakonodajalec bolj nebogljeno. Sicer pa se da sprejet ustavni zakon (tako kot za volilni sistem), pa je problem rešen.

kopernik ::

Lahko pa prisiliš izvršno oblast, da nezakonitost odpravi (se pravi ponovno vpiše v register, v tem primeru) ?

poweroff ::

Hja, saj to je narobe. Namreč to je napad na delitev oblasti. Sodišče je enakopravna veja oblasti. Pri nas se pa vzpostavlja hierarhija, kot da je vlada alfa in omega, parlament še nekaj brca zraven, sodniki pa kot da so zgolj uradniki.

Niso, hudiča.
sudo poweroff

Vajenc ::

MOje mnjenje je, da številka 18.000 ni realna (npr. tisti, ki so začasno živeli v Social. RS in so med ali po vojni odšli v rodne kraje odpadejo). Resnično oškodovanih je morda 1/3 teh. In če bi imeli končno št. okoli 5.000 bi lahko lažje obravnavali vsak primer posamično (le to bi bilo pravično). Nekateri so bili dejansko oškodovani npr. prihranki na bankah, velika večina pa želi zgolj lahko zasluženi denar od države, kateri niso privoščili samostojnosti, kaj šele, da bi si želeli v tistem trenutku postati državljani SLO.

drejc ::

Sj je bilo do nekega datuma 94' (april semizdi) za vse izbeglice omogočena pridobitev državljanstva za 100mark oz đabe.

Bilo je po vseh medijih, govoril se je po vseh javnih in zasebnih prostorih na veliko, zdej se jih pa par pritožuje, ker jih niso pršli na dom prosit al kaj?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

poweroff ::

Drejc - lahko daš kakšen konkreten kredibilen vir, oz. utihneš če to ni res?
sudo poweroff

drejc ::

Se opravičujem...do 91 leta so imel čas. 92 so bli neregistrirani izbrisani.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: perci ()

Gavran ::

@Matthai: ampak tudi sodišče ne sme ukazovati vladi, če so enakopravni. Poslancem pa ustava zagotavlja da glasujejo po svoji volji in se nanje ne sme vršiti pritisk. Tudi ustavno sodišče ni edino zveličavno.

Edit: ustavno sodišče je zavrnilo zakon iz leta 1998 (če se ne motim), izbris pa je bil leta 1992.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Gavran ()

jype ::

Malo morgen ne sme.

Vlada se mora držati zakonov, če se jih ne, pa ji mora sodišče naložiti kazen. Če naša sodišča tega ne morejo, potem bodo pač to storila druga, kar bo veliko dražje, kdo bo pa stroške plačal, je pa menda jasno. Tudi jaz, čeprav ne vidim razloga, zakaj ne bi izbrisanim povrnili škode, ki jim jo je država povzročila.

Tudi če so se vsi šli loterijo je bil izbris očitno protizakonit in mora zanj nekdo odgovarjat.

poweroff ::

Ne, jype. Tvoj in moj delež bodo solidarno plačali drejc, sparky in ostali ki so pripomogli k temu, da nas bo zadeva sedaj stala veliko več.
sudo poweroff

drejc ::

Vlada se mora držati zakonov, če se jih ne, pa ji mora sodišče naložiti kazen


Tko kot se je držala sodbe ustavnega sodišča, ko je 96tega na referendumu zmagal večinski volilni sistem?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

itak37 ::

Ne vem, zakaj me to zagovarjanje izbrisa iz registra tako spominja na hrvasko zagovarjanje Gotovine. Pa na Srbe, ki tudi podobno scitijo Mladica in Karadzica.

Mi Slovenci pa ze nismo taki, da bi jih po krivici izbrisali. Problem je v Evropi, oni nas ne razumejo, ne poznajo dovolj okoliscin. Mi moramo samo vztrajat pri svojem, brez popuscanja. Na koncu se bo ze izkazalo, da smo imeli prav. Isto kot v Srbiji, ko jih cel svet ni razumel, da oni se samo branijo.

A ne opazite vzorca, politika zacne zagovarjat eno populisticno idejo (se ve, da v Slo ni tezko dobit podporo, ce si proti "bosancem", hm, proti komu je ze bil Hitler?), ki pa ni tako nedolzna. Vsi, ki se s tabo ne strinjajo, so pa takoj sovrazniki. Politika pa to podpihuje in izkorisca za svoje namene. Ve se, da ni zelo popularno zagovarjat izbrisanih, in da to ne vpliva dobro na rating strank.
A se vam zdi, da se v Sloveniji ne more zgodit kaksen Tudjman, Milosevic, Hitler? Ne, pr nas pa to ni mozno... Nemogoce.

Gavran ::

Še enkrat postavljam vprašanja:
1. Kateri zakon je kršila država z izbrisom leta 1992?

Dokler to ni jasno, nehajte govoriti o nezakonitem izbrisu.

2. V katero evidenco in po katerem zakonu, ki je veljal na dan izbrisa, bi država lahko vpisala tiste, ki niso zaprosili za državljanstvo ali dovoljenje za bivanje?

3. Ustavno sodišče je odločalo o zakonu, sprejetem precej (6?) let PO izbrisu. Ali smatrate, zagovorniki prebrisanih, da sprejetega zakona ni bilo potrebno upoštevati v času od sprejetja pa do odločbe ustavnega sodišča?

Stajerc ::

Itaq37 saj ne rečem samo z vonjimi zločinci in morilci to ni primerljivo. Žal.

Tisto je vendarle drugače.
Have a nice day.

Gavran ::

@itak37: če te to spominja na Gotovino, je to tvoj problem. Jaz trdim, da je bil izbris zakonit oziroma ni bilo mogoče prebrisancev vpisati v noben register/evidenco, ker za to ni bilo nobenih pogojev. Zagovarjam torej pravno državo, tudi po zakonih konec februarja 1992.

Stajerc ::

Mene zanima nekaj...

1.) A ti ko so šli na evropsko sodišče (ta skupina) a zagovarja svoje interese ali interese vseh izbrisanih?

2.) A se vsi izbrisani strinjajo s tem zakaj in po kaj so oni šli na evropsko sodišče?

3.) Kaj bo če zmagajo/izgubijo na evropskem sodišču za njih oziroma kaj bo za ostale tako imenovane izbrisane?

Če zmagajo a potem bo samo teh devet deležnih nadomestila? Če izgubijo a potem so izgubili vsi izbrisani?
Have a nice day.

drejc ::

Vsa možna sodišča lahko naložijo vladi kar hočejo...vladi tega ni potrebno izvršit. Ja?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

TESKAn ::

Vlada mora upoštevat zakone. Zakon pa razlagajo pravniki, sodniki. In če sodnik reče, da po zakonu mora vlada naredit to pa to, potem mora vlada ubogat. Čene se moremo pa vprašat, koliko je ta naša vlada legitimna, če ne upošteva zakonov.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

itak37 ::

@Gavran:
Jaz trdim, da je bil izbris zakonit oziroma ni bilo mogoče prebrisancev vpisati v noben register/evidenco, ker za to ni bilo nobenih pogojev.

Ja zakaj pa je potem ustavno sodisce dvakrat odlocilo, da je bil izbris nezakonit?

O izbrisanih je večkrat odločalo tudi ustavno sodišče. V zadnji odločbi aprila 2003 je spet odločilo, da je bil izbris leta 1992 v nasprotju z ustavo, in določilo, da je treba izbrisanim vrniti njihov status za nazaj in postavilo šestmesečni rok za zakonsko ureditev.
Klik

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: itak37 ()

sparklyslo ::

>>Če zmagajo a potem bo samo teh devet deležnih nadomestila? Če izgubijo a potem so izgubili vsi izbrisani?

Kot jaz razumem bo to sodišče odločilo, ali je ravnanje slovenskih oblasti v skladu z zakonodajo.

In če bo reklo da ni, potem bo zadevo potrebno obvezujoče rešiti. Na kakšen način, pa bo še vedno lahko odločala Slovenija, seveda le da bo v skladu z odločbo evropskega sodišča.

poweroff ::

Saj ni problema. Vladi ni treba narediti ničesar. Bo pa sodšče določilo visoko kazen. Ki se bo stopnjevala.

Pač, trde betice se pri dovolj veliki kazni le ustavijo. Večina njih.
sudo poweroff

Daedalus ::

Vsa možna sodišča lahko naložijo vladi kar hočejo...vladi tega ni potrebno izvršit. Ja?

Sicer se na ustavno pravo ne spoznam najboljše...sam tule bi si upal trditi, da temu ni tako. Je pa postopek ukrepanja proti vladi precej zajebana reč, ker jo lahko odstavijo samo tisti, ki so jo nastavli - parlament. Kjer pa ma vlada večino. In da dobi predsednik vlade nezaupnico - mora biti zajeb na ravni lepega tektonskega premika. Vse ostalo se pač malo zmuti pa potrguje z opozicijo pa je mir. To je pač posledica nedosledne delitve oblasti po našem državnem sistemu. In ja, Ustava je dostikrat nategnjena na suho, pri nas pa še sploh, ko je ustavno sodišče v percepciji povprečnega politička in ovce od volilca en pičk*n dim oziroma zbor lajačev brez neke moči. Me zanima, kake posledice bi mela ignoranca Supreme Court-a v ZDA s strani presidenteja. Verjetno bi letel, da bi se kr kadilo za njim.


Pa še eno vprašanje za drejca - kaka je legitimnost vlade, ki deluje nelegalno? Če vemo, da dostikrat tud legalne poteze niso legitimne?

Še enkrat postavljam vprašanja:
1. Kateri zakon je kršila država z izbrisom leta 1992?


Kateri členi katerega zakona dovoljujejo (eksplicitno) tak izbris? Kak je bil sam postopek? Vse čisto in nice?

No, pa da vidimo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sparklyslo ::

>>Pač, trde betice se pri dovolj veliki kazni le ustavijo. Večina njih.

Kakšni bojevniki iz metelkove se včasih vstavijo že pri litru rdečega. Vsaj za kakšen dan.
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36679465 (43550) PaX_MaN
»

Ustavnost referenduma (o izbrisanih, džamiji ...)

Oddelek: Problemi človeštva
357912 (7462) Poldi112
»

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
52129648 (19043) Zheegec
»

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1138718 (7199) Keyser Soze
»

Zakon o izbrisanih (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
46726491 (20696) majcenf

Več podobnih tem