» »

Fenomen binauralnih tonov

Fenomen binauralnih tonov

1
2
3

NavadniNimda ::

Nimda, fajn tole ja, moram sprobat.

Moram poiskat kje mam celo zbirko tega, da naložim nekam. En od testnih mi je bil še ekstra všeč, sem naredu gor/dol varianto, te spusti do nizke frekvence, ko ti začne ornk dogajat, potem pa dvig na višjo frekvenco za kako minutko, toliko da se malo predramiš in si zapomniš feeling pa spet nazaj dol

Sej res, za tiste, ki vam misli šibajo na druge stvari med učenjem. Narest enga dolgega s spustom iz 14Hz na 10Hz in tam pustit, se glava umiri in se da super učit, nižje od 10Hz skor ni treba.

Great are mysteries of the mind ... (switched from Hypno account)
Drži, tam je alfa stanje, kot je že nekdo omenil, ropotulja je umirjena in se zlahka osredotoča. Prisebnost je največja, takrat se človek lahko uči, ali počne karkoli drugega, kar ga veseli (umsko delo je mišljeno). Če greš nižje, pa se že začne dogajat - tja se hodi z vprašanji, od koder se potem vračaš naloudan z odgovori in epizodami izjemne kreativnosti.

Od naštetih je najboljša firma Centerpointe ( www.centerpointe.com), ki ima zelo lepo uvodno zadevo, kjer je isto binauralni nosilec, ki te pelje dol do 4 HZ, s tem da je zraven dež in kristalne krogle. Čisti užitek, s tem da zadeva deluje big time. Kdor se prijavi za njihov demo, dobi CD (zastonj), kjer je prvih 20 minut njihovega uvodnega CDja (ki sicer košta ene 180 dolarjev). Treba probat.:|

Zgodovina sprememb…

MarkV ::

A ta centerpointe ima samo 1 produkt (1CD)? Tale free demo si bom pa naročil:D

Drugače pa jaz poznam hemi-sync, njihovo serijo gateway experience, ki je res super! Oni imajo pa celo vrsto produktov, od glasbenih cdjev, do cdjev za učenje, meditacijo, lucidne sanje, skratka vse kar si želiš. Gateway experience pa je nekakšen povzetek vsega na 18 cdjih, stane pa 499$;(( Drago drago...

lymph ::

Ne vem, če bi se strinjal s trditvijo, da moraš imeti misli omejevati in paziti, da ti ne "pobegnejo". Tole mi deluje kot nekakšen psevdo znanstveni bullshit :)
"Belief is immune to counter example."

MarkV ::

Ne ne narobe si razumel:) To nima nobene veze z binauralnimi toni. Tak trans lahko dosežemo tudi brez njih (meditacija), ampak binauralni toni nam pri tem lahko pomagajo, to sem hotel povedati.

norcuron ::

Evo, kot sem obljubil.

So noter dobri napotki, tudi o tem koliko časa "držiš" al pa vlečeš eno frekvenco, ko greš dol v nižje ali se dviguješ nazaj, ker možgani tut ne nardijo takoj preskoka, ampak rabijo en določen čas za synch, zato se pa reče brainwave synchronization.

Klikjot!
Great are mysteries of the mind ... or not?

lymph ::

MarkV, za dosego transa/hipnoze ne rabiš nič omejevati misli. To sem mislil.
"Belief is immune to counter example."

MarkV ::

Ne gre se za omejevanje misli temveč za sodelovanje in sproščeno sprejemanje hipnoze/binauralnih tonov/avtosugestije, karkoli že.

To pa dosežemo tako da nam ne misli letijo sem pa tja kot zmešane, ter da pozabimo na posvetne probleme.

Še tako dober hipnotizer ne bo v trans spravil človeka ki se na vso silo z vso svojo mentalno močjo trudi biti pri polni zavesti.

Vsekakor skrbi/strah/misli na druge stvari zmanjšajo učinek in možnost vpliva na možgane.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MarkV ()

lymph ::

MarkV med hipnozo si v polni zavesti. In tudi tisti, ki jim misli bežijo, jo lahko brez problema dosežejo. Fora hipnoze je obhod CF in ni važno s čim se zavest ukvarja.
"Belief is immune to counter example."

norcuron ::

V threadu o hipnozi smo podrobno obdelali critical faculty bypass in "uglašenost" med hipnotizerjem in med tistim, ki želi doseči samo stanje, kjer smo povedali tudi da ni fora upiranje ponujenim sugestijam/dokazovanje "moči uma" med obema udeležencema in podobno, ampak ravno obratno, doseči t.i. rapport (medosebno povezanost in zaupanje).
Great are mysteries of the mind ... or not?

MarkV ::

No saj se strinjamo, samo skupnega jezika ne najdemo:)

Ko smo že pri hipnozi, zelo zelo zanimivo bi bilo poskusiti kombinacijo hipnoze in binauralnih posnetkov. Vem da nekaj študij in dela je že bilo opravljeno na to temo, vendar sem o tem nepoučen. Če kdo ve kaj več...

ripmork ::

zelo zanimiva tema;)

sam občasno prakticiram meditacijo že lep čas, in vem kako super občutki so ko imaš nekako "blank mind" , po dobri meditaciji (ki jo niti ni lahko doseči, kajti treba se je res "odklopit" )se človek res počuti umirjenega kot kak kitajski kung-fu mojster in srečnega kot otrok ki je dobil najljubšo igračo:D

Za tole pa prvič slišim...moram pa sprobat definitivno.
Imam fejst probleme s koncentracijo in učenjem, tak da bi me tole lahko eventualno rešilo zdajle ko gagam pred izpiti.8-)

gzibret ::

> sam občasno prakticiram meditacijo že lep čas, in vem kako super občutki so ko imaš nekako "blank mind"

Hmmm, ni tole malo paradox? Samo sprašujem se?

Bistvo meditacije ni doseganje dobrih občutkov in "blank minda". Za dobro meditacijo rabiš železno koncentracijo, da usmeriš svoj um na točko, objekt oz. polje, o katerem meditiraš in da ta fokus koncentracije tam tudi obdržiš. To drugo sicer malo offtopic.
Vse je za neki dobr!

MarkV ::

gzibret: malo napačno predstavo imaš o meditaciji. Najvišja stopnja meditacije je, ko posameznik kontrolira sisteme, ki jih sicer kontrolira podzavest (srčni utrip, bolečina, itd...)

Stopnja pod to je stanje v katerem ne misliš na nič in se omejiš le na osnovne življenjske funkcije. (podobno stanje globokemu spancu, nekakšna hibernacija, le da v polni stopnji zavesti)

To zgoraj so mojstri:) Vsakodnevna meditacija za laike in ljudi ki bi se radi sprostili, pa se res osredotoči na določen predmet (ali pa dihanje, bolečino v neki točki telesa, razne občutke...). Ta faza je namenjena raziskovanju lastnega telesa/uma in je le stopnička, najlažja stopnja, nekakšen prvi razred.

Thomas ::

Tile mojstri so zafnani in strapani. Meditacija (vsaj v takem obsegu) je en bull.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MarkV ::

Thomas potem pa pojasni, kako lahko mojstri meditacije 2x več časa zdržijo brez vode in hrane kot povprečen človek, če ne upočasnijo svojih življenjskih funkcij?

In kako lahko nadzirajo srčni utrip, kar je bilo dokazano celo z meritvami EKG?

Citiram wikipedio:

For example, in an early study in 1972, transcendental meditation was shown to affect the human metabolism by lowering the biochemical byproducts of stress, such as lactate, decreasing heart rate and blood pressure and inducing favorable brain waves. (Scientific American 226: 84-90 (1972)).

Thomas ::

Scientific American iz 1972 naredi name tak vtis, kot kakšen Nixonov govor iz tistega časa.

Old bull pač.

Raje ti daj kakšno novejšo raziskavo, ki bi povedala karkoli navdušujočega o tej takoimenovani "meditaciji".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MarkV ::

Tukaj je ena čisto nova študija.

In a study reported in the June 12 issue of the Archives of Internal Medicine, researchers report that the practice of transcendental meditation can significantly decrease insulin resistance, lower blood pressure and decrease heart rate variability.

"It's possible to use the mind-body connection to tap into the body's own inner intelligence to bring about changes in physiology to reverse the risk of diabetes and heart disease," said Dr. Robert Schneider, director of the Institute for Natural Medicine and Prevention at the Maharishi University of Management in Maharishi Vedic City, Iowa. Schneider is also a co-author of the book Total Heart Health.


Obvezno si poglej tole (študije ki so potrdile vplive meditacije na fizično telo) Klik

Še bi lahko iskal pa nimam volje.

Zdaj pa nazaj na temo - binauralne tone, za trenutek pustimo meditacijo, čeprav sta to sorodni temi.

Thomas ::

Mahariši inštitut?!

Noro ej!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

MarkV ::

Ja. na žalost so priznani in veliki inštituti preponosni da bi opravljali take študije. Taka tematika jim smrdi že na daleč (zelo so podobni tebi thomas).

Bi vsaj naredili študijo ki bi dokazala da je meditacija bull potem? Ne, tudi to jim je umazano delo. Niti s palco se ne smejo dotikat take tematike.

A je tako razmišljanje objektivno? Jaz vedno zagovarjam znanstveno metodo in to pri vseh tematikah, naj bodo še tako absurdne, raziskati in potrditi je treba kaj je res in kaj ne, ne pa govoriti nekaj na pamet.

gzibret ::

Glede kontrole srčnega utripa, ki bi naj bil najvišji cilj meditacije - se ne strinjam glih.

Čisto zavestno in brez meditiranja se bom zdajle (v mislih) razburil in si povečal število utripov na minuto. Po drugi strani si bom zamišljal plažo in sinje morje in modro nebo in mi bo utrip padel. V bistvu kontrole utripa se nauči vsak posameznik v manj, kot 1 uri. Zelo pomaga, če je priklopljen na EKG, katerega lahko nemoteno opazuje, in seveda motivacija delati kaj takega.
Vse je za neki dobr!

norcuron ::

Boljše od EKG gledat je uporaba biofeedback mašince, ki je narejena ravno s tem namenom učenja samokontrole. So uporabljali se mi zdi za učenje nižanja krvnega tlaka in pulza pri migrenah.

Biofeedback info
Great are mysteries of the mind ... or not?

grex ::

Boljše od EKG gledat je uporaba biofeedback mašince,aj


A niso tud enih računalniških igric delalo, kjer objekt premikaš s pomočjo spreminjana prevodnosti kože ali EEGja ipd... In je tako bilo, da si napredoval, če si se bolj znal pomirit.

Meditacija ima vsekakor fiziološke učinke, le definicija meditacije je bull. Lahko temu rečeš stanje popolne (ne)zavesti/misli/dražljajev/vstavi_poljubno. Lahko pa si le rečeš: "smanji doživljaj". Fiziološki efekt bo verjetno isti.

Sicer pa hitri vdihi in zelo počasni izdihi (proti uporu) ti upočasnijo srčni utrip, pa če pornič zraven gledaš. Nobene meditacije, po katerikoli definiciji.

itak37 ::

Evo se en moj "komad":
klik
So binauralni zvoki( Theta_deep_relaxation_glide) v ozadju, za podlago so pa zvoki iz džungle (razni ptiči, voda, ...). Primerno je za enourni pocitek ali za uvod v spanje. Poslusat je treba seveda na slusalkah...
Imam se en par takih miksov, ma sem nekam založil CD...

Trololololo1 ::

Tole te pa res sprosti. Po parih minutah sploh ne slišiš več tistega šumanja v ozadju.
Hvala za link!

bMozart ::

Hm.... Sm dal oba signala, levi in desni na center zvočnik, pa se mi zdi čist isto.... vou-vou-vou... Kje sem naredil napako, oz. zakaj rabiš pol slušalke....?
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Gundolf ::

ČE imaš zvočnike ti zvok interferira v zraku, in že slišiš 'seštevek'. Če imaš pa slušalke ga morajo pa možgani sami sešteti. V tem je kao fora.

bMozart ::

Ah... to se mi sploh ne zdi fora, sploh si ne predstavljam kako bi možgani to drugače odkodiral? Ker če bi to drugače odkodiral bi ti rabu miselni proces x2 da bi dojel vsak signal posebej, se pravi edin če bi bilo več osebnosti v eni osebi... Je kakšen tak med nami da nam opiše občutke??>:D
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

gzibret ::

bMozart, saj je že napisano....

Če imaš slušalke na sebi, potem gre zvok iz enega ušesa v eno hemisfero, zvok iz druge slušalke pa v drugo hemisfero. In potem morata obe hemisferi rešit eno zagonetko, kako ta dva tona spravit skupaj. In to baje dobro vpliva na karkoli pač že. BTW - na tak način lahko "slišiš" tudi frekvence pod mejo slišnosti.
Vse je za neki dobr!

bMozart ::

Ja to že, ampak recimo, kako bi možgani sploh to lahko drugače odkodiral, kot tako kot si napisu? Kaj hudiča bi pol slišu? Pač navadno višji in nižji ton hkrati kot pri večjih razmakih med frekvencama... ? Ali kaj tretjega kot to sliši kakšna žival:)
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

gzibret ::

> Kaj hudiča bi pol slišu?

A si že kdaj poslušal pevski zbor ;)
Vse je za neki dobr!

bMozart ::

V 4. razredu OŠ sm bil v enim:D

Pomoje smo to temo doteral do konca... A ve kdo še kakšno podobno foro z zvokom ki na tak ali drugačen način čudno vpliva na ljudi?
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

gzibret ::

Techno ;) Deluje precej hipnotično. Pa sej vsaka muzika deluje na čustva. Heawy metal (recimo System of a Down) deluje kar agresivno, te zbudi in našpiči čute. Kaka umirjena klasika (godalni kvartet recimo) deluje uspavajoče.... Vsaj na mene.
Vse je za neki dobr!

bMozart ::

Hm... zj mi je padlo na pamet zakaj so nam eni akordi bolj všeč, spet drugi, če sta tona(ali več) v pravim razmaku hrešč in za uho neprijetno... Mogoče ravno zaradi tega efekta binauralnih tonov... Na prvi pogled že zgleda tako. Pa še dokaj logično je... A kdo ve, je bla kdaj kakšna študija narjena o tem??? Mislim o povezavi akordov(ali not) in binauralnih tonih. Bi mi prihranilo veliko dela in časa, ter denarja!
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

antonija ::

Sej se ze ve kaksno glasbo vecina prebvalstva rada poslusa, zato pa so vse pop muzike prakticno enake.

Od zvokov pa pomojem kar vsi vplivajo na mozgane. Recimo vceraj, ko so po nasem bloku nekaj vrtali, je to imelo kar precejsen vpliv name;(
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

bMozart ::

Ampak zakaj je imelo vrtanje nate slab vpliv in ne dobrega? Se skriva uganka ravno v binauralnih tonih? Če mi bo uspelo pridit stvari do dna...:)) , velik dela me še čaka. Bi mi pa ful prav prišla kakšna študija o tem. Če kdo ve zanjo, naj me prosim obvesti o njej. Hvala.
I NEED The Point of View Gun effectible on girls too! And then...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bMozart ()

Gundolf ::

Efekt binauralnih tonov imaš samo kadar sta si frekvenci le nekaj Hz narazen. Akordi tu nimajo veze (ker prvič niso le nekaj Hz narazen in kolikor jaz vem gre pri akordih predvsem za zaporedja frekvenc in ne sočasno oglašanje). So pa človeškemu ušesu bolj prijazne harmonične kombinacije frekvenc. Torej če daš skupaj 1kHz + 2kHz + 4Khz (mnogokratniki in delitelji neke frekvence) v nasprotju z kombinacijo 1kHz + 1.33kHz + 2.1kHz (neke random frekvence).

ajin ::

Vse to se da realizirat z meditacijo. Scasoma lahko slisi ta notranji zvok v sebi.
Samo problem je, in nevem zakaj, vedno ko ga skusam poslusati zavestno, se osredotociti nanj, potem izgine.

Jaz pa bi rad meril svoje mozganske valove, ker mislim, da sem veliko v alpha, precej veliko, mogoce vcasih se nizje..

Vajenc ::

To, da ti piska v glavi je čisto nekaj drugega.

ajin ::

Njbolj mi pase shumannova resonanca. Drugace pa ne morem poslusati tega, malo me vznemirja.

MarkV ::

Tale resonanca nima veze z binauralnimi toni, poleg tega jo je potrebno poslušati na zvočnike, če se ne motim. Efekti naj bi bili bolj fiziološki kot psihološki.

Če te moti, zmiksaj en lep umirjen komad (šumenje morja + klavir ali kaj takega) in daj binauralne tone v ozadje (čisto potiho). Enostavna rešitev.

ajin ::

Neznam, samo tam k pise SHuman resonance to sem dal in mi je prav prijetno. In poslusam na zvocnike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ajin ()

gzibret ::

ajin - fora teh tonov je, da jih poslušaš preko slušalk. Drugače je brezveze.
Vse je za neki dobr!

MarkV ::

Ti jaz naredim en posnetek... Pošlji mi email na ZS in reci kaj bi rad:
a) meditacijski posnetek
b) indukcija v spanje
c) sprostitev
d) pomoč za glavobol
e) pomoč pri učenju
...

MarkV ::

Gzibret - tale resonanca nima veze z binauralnimi toni, to so zelo visoke frekvence, ki med sabo "resonirajo" in tako "zdravijo telo". Posluša se na zvočnike.

gzibret ::

Aja, nisem vedel. Sem mislil, da spada pod bineuralne tone. Sem spregledal tvoj zgornji post :8)
Vse je za neki dobr!

ajin ::

To nic ne vpliva name. Krneki.

ajin ::

Ce bi res radi zavestno spreminjali svoje mozganske valove, potem izgovarajte mantro, pozorno poslusajte mantro, pa boste izkusili posledice.

satfinder ::

Neuro-Programmer 2 [NP2, isochronic tones "delajo" na zvočnike]
http://www.transparentcorp.com/products...
Mind WorkStation™ [v info]
http://www.transparentcorp.com/products...
Kdor se s tem ukvarja, itak pozna/že uporablja.
Kakšne so vaše izkušnje z NP2 [isochronic tones, Head-Phone Free].V katere žanre jih miksate [oz. v katera glasbena/zvočna ozadja]. Katere frekvence imate najraje v rabi ?-)
Korak do konca in Naprej :).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: satfinder ()

kitzbrado ::

Malo bom dodal se svojo skledico...

Ce sestejes dva tona z malce razlicno frekvenco, dobis utripanje s frekvenco enako razliki frekvenc obeh tonov. To si seveda lahko tudi narisemo za poljuben primer (spodaj za 25 Hz in 26 Hz, razlika je torej 1 Hz).

Slika vsote podobnih frekvenc. Lepo se vidi utripanje s frekvenco 1 Hz.



Mozgani seveda ta vzorec vidijo in tudi pravilno interpretirajo.

Se mi zdi pa zanimivo vprasanje, zakaj naj bi omenjene frekvence imele kakrsen koli vpliv... IMO mozgane enostavno "prepricas", da so v drugem stanju, ce jim to dovolj casa dopovedujes. Verjetno je tudi dojemljivost za to med ljudmi zelo razlicna.

Za konec se... A za "prepričat" možgane moraš pustiti, da sami seštejejo različna signala in se ob tem dodatno pomatrajo, ali je dovolj, da tak signal dobijo - torej ali bi bilo dovolj samo predvajat omenjene tone z dovolj velikimi zvočniki (če imaš dva zvočnika, je po moje težava v tem, da nimas idealne interference, ki jo veliko lazje dosezes s slusalkami)?

Zanimiva tema v glavnem... Se moram spravit probat. Hvala za linke.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

WarpedGone ::

>> Se mi zdi pa zanimivo vprasanje, zakaj naj bi omenjene frekvence imele kakrsen koli vpliv

Za delta, theta, alfa, beta, gama valove si že 100% slišal. V možganih so vedno prisotna valovanja s frekvencami iz vseh teh frekvenčnih pasov, se pa spreminja njihov "energetski delež". Ko spiš ko ubit močno prevladujejo zelo nizke frekvence (okrog 4Hz), ko si sproščeno buden so najmočnejše okol 9Hz, ko kej skoncentrirano študiraš, se pojačajo frekcence med 8 in 12, ko študiraš na kakšno premikaje, se pojačajo frekvence tja do 16Hz, če si blazno živčen al pa napet, pa se pojačajo frekvence od 16Hz do 24Hz. Prisotne so še višje frekvence, vendar njihova vloga nekako še ni pojasnjena.

Trik je, da so te frekvence v "dvosmerni povezavi" z dogajanjem s tabo. Če globoko spiš se ti pojačajo 4Hz in upadejo višje frekvence. Če ti nekako uspe možgane prepričat da ojačajo te počasne in upočasnijo višje frekvence boš - zaspal. Podobno velja za srednje področje. Če maš na primer težave s koncentracijo, lahko poskusiš poslušat 10 Hz, dvignile se bojo te možganske frekvence in hkrati se bo izboljšala koncentracija.

Še par linkov:
Brainwave synchonization
Electroencephalography
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Učenje tujega jezika v alfa/theta stanju

Oddelek: Loža
2419200 (7182) 737
»

pomoč pri magistrski nalogi

Oddelek: Šola
142587 (1954) D3m
»

zasvojenost

Oddelek: Loža
456557 (4412) MIHAc27
»

Asralna potovanja

Oddelek: Loža
111694 (1516) MarkV
»

Pranje možganov

Oddelek: Znanost in tehnologija
202973 (2347) lymph

Več podobnih tem