» »

Polariteta zvočnikov

Polariteta zvočnikov

1
2
»

kekz ::

Zakaj zvočniški kabli niso koaksialni? Zakaj niso zaščiteni pred zunanjimi induktivnimi vplivi? Ali je to sploh pomembno?

Preprosto. Induktivne motnje so velikosti reda mV napetosti in mW moči. Koliko se na zvočniku pozna 1 mW šuma proti 10-100W koristne moči? Stotinko do desetinko PROMILA! Torej nič, zero, nada, niente. >:D
Okolišno gibanje zraka bolj neželeno premika membrane in povzroči več šuma.
Da ne omenim, da so koaksialci mehansko štorasti.

Samo, da ne bo kdo še začel s kakšnimi karakterističnimi impedancami kablov (na srečo avdiofili itak ne vedo, kaj to sploh je. :D).

VolkD ::

Pigment verjetno res vpliva (nekoliko) na "prenos signala", sej je napisano, da so ugotovili, da imajo različni pigmenti različne relativne dielektrične konstante, če gre za kakšne čudne pigmente so verjetno te konstante tudi precej tenzorske.


Koliko? Izračun v roke! Rezultatom se boste smejali !

Več namreč vpliva, če gre kabel naravnost do zvočnika ali pa če ga peljemo okrog vogala. In vse skupaj je takooooo malo glede na prenašene moči, da ni merljivo (izmeriti se sicer da, a z metodami, ki nimajo nič skupnega s prenosom audio sigmaja)! In uho naj bi to zaznalo?
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Trancedeejay ::

HI
Evo bom probal prve tri odgovort, vsaj malenkost upam da se vem, glede na to da sedaj pridem na FE samo ob izpitnih rokih, ceprav bi moral ze zdavnaj zakljucit.
Relativna dielektricnost nekega izolanta je razmerje(oz. stevilka) kolikokrat je ta vecja od dielektricnosti vakuuma. Ta pa je 8,85......x10 na -12 (e0 da ne bo pomote)
Drugo, dokaj majhen glede na visok exponent v negativni smeri
Tretje, z oddaljenostjo se zmanjsuje

Problem je v tem da vas vecina nikoli ni preizkusila vase trditve, ker kao po teoriji ni mozno in potem basta, da pa bi imeli toliko jajc in prisli do mene, kjer bi vam celo ponudil kaksen sok, demonstriral razlike, to pa ne. Stavim 20 eur da so razlike in bi jo vsak clan foruma slisal, imas jajca sprejeti challenge VolkD?

Tudi sam sem bil skepticen in ker sem gorenc nisem hotel denarja metat brezveze za kabel, ki bi samo izgledal hudo, ampak zvok se z razlicnimi kabli spreminja, to sem dokaj hitro dojel - ampak pazi to - MORAL SEM PROBAT.

Recimo doma imam recimo tale kabel in pa tale imam pa tut Audioquest ff-8 in lahko komot primerjamo Nordost flatline in tega Audioquesta. Je pa res da je lahko na domacem sistemu pri kablu za 10 eur pa 4000eur minimalna razlika (no ja, verjetno bi imel drazji frekvencno karakteristiko bolj linearno)

Ko sem delal v Iskratelu mi tut en inzenir (ki ima cez napajanje procesorskih plosc) ni mogel verjet, da je lahko razlika med kabli, ki bi jo slisal, dokler ni sel do sodelavca, ki je tudi mahnjen na HI-FI.

Vglavnem sem zato tako samozavesten, ker bi rad da tudi nekdo, ki bolj obvlada teorijo slisi kako je to v praksi in da se potem na forumu zacnejo konstruktivne debate okoli tega, mogoce pa skupaj sestavimo soliden kabel. Tudi ko sem spraseval, zakaj so razlike pri napajalnih kablih mi nihce ni znal povedat, pa tudi sam si nisem znal razlozit. Tudi sam sem naredil 3 power corde(ok z istim lapp kablom), pa ni bilo kaksne pretirane razlike od tistega prilozenega(verjetno bi rekel isti k kot navaden kabel), razen pri enem xy na pamet narejenem power cordu je bilo nekaj razlike, samo ni imel oklopa, gor sem obesil tudi feromagnet pa zice za fazo, nulo pa ozemljitev so bile pletene.

Je ze res da je veliko nategov, ampak jebiga marsikdo kupi, ker lepo izgleda brez da bi probal. Delam na HI-FI Showu in sem videl ze marsikaj in tudi veliko HI-FI-ja sem preizkusil, nekatere stvari so dejansko bolj nikakve, dosegajo visoke cene, samo ko hoce nek izvoli bi rekli hrvaski kolegi. Sem tut ze testiral neke XY lampaske ojacevalce iz kitajske skupaj z zvocniki, ki so bili v sistemu, solidna izdelava, na prvi pogled res poceni komplet za 250 eur, samo potem ko sem pa zadevo slisal, moram rect da verjetno pol stolpov v BB spila veliko bolje. Tudi pri kablih je tako da se snake skin nabije na obican industrijski kabel, pa ene lepo izgledajoce konektorje in voila, kabel za 100eur . Nekatere firme pa dejansko delajo svoje kable, ni samo polepsan Beldenov kabel.

Have a nice Day

Matt
Music is the key

VolkD ::

8,85......x10 na -12 (e0 da ne bo pomote)
Drugo, dokaj majhen glede na visok exponent v negativni smeri
Tretje, z oddaljenostjo se zmanjsuje

Precej bolje, kot sem mislil, a še vedno slabo !

1. Odgovor je približen pa ne zaradi števila decimalk, ampak zato, ker nima enote mere. Pravilni se glasi : 8.8541878176 × 10−12 F/m
2. Sicer prav a še vedno ne vemo funkcije, lahko bi bila exponencialna ? Pa ni ! Pravilno je: C= K/d
Pri čemer je C kapacitivnost, d razdalja med površinami. K zajema površino in dialektrično konstanto. Ker je sprememba dialektričnosti glede na različne pigmente šele na 10-18 mestu je povsem jasno kolikšen vpliv ima to na skupno kapacitivnost kondenzatorja.
3.Odgovor je spet približen. Točen odgovor glasi : Z oddaljenostjo se linearno zmanjšuje. To pa je pravzaprav razvidno že iz zgornje enačbe.

Problem je v tem da vas vecina nikoli ni preizkusila vase trditve, ker kao po teoriji ni mozno in potem basta
Svoj prvi ojačevalnik sem naredil leta 1977.
i ko sem spraseval, zakaj so razlike pri napajalnih kablih mi nihce ni znal povedat, pa tudi sam si nisem znal razlozit.

Si kdaj slišal za sugestijo? Sam sem se dosti ukvarjal s tem. Če res pride do tega, da te obiščem, potem te bom prosil, če smem na tem področju še sam narediti nekaj experimentov. Rezultat bo, da boš ugotovil, kako slamnata bilka prevaja električni tok.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Trancedeejay ::

HI
Sploh ni vazno kdaj si naredil svoj prvi ojacevalnik, tukaj je govora o kablih, s katerimi pa dosedaj nisi nabral nic izkusenj ocitno. Jaz sem kable testiral po cele dneve, sploh ne vem kako se mi da in kje sem staknil tolk casa, vglavnem, koliko in kako si sam testiral kablovje - s kalkulatorjem?

Have a nice Day

Matt
Music is the key

VolkD ::

s katerimi pa dosedaj nisi nabral nic izkusenj ocitno.

Ja pa !

Od 100V instalacij naprej.

Ko boš poskusil ozvočiti en stadion se oglasi.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Trancedeejay ::

Pri čemer je C kapacitivnost, d razdalja med površinami. K zajema površino in dialektrično konstanto.

Pa saj nisem z Marsa padel, a bi moral napisat e0*er*A/d da bi bil zadovoljen? Jaz bolj kompliciram pri zvoku ti pa stromu. Tudi ce priklopimo DVD player na receiver preko optike je slabsi zvok kot preko coax, si to ze slisal?
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

HI
Vidis, HI-FI in pa napol energetika je cisto druga stvar. In pa ozvocenje in pa kvaliteten HI-FI sploh ne gresta skupaj - kot bi primerjal jabolke pa hruske.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

Ozvociti ni problem, problem je kaksen je zvok in v tem je point razprave.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

perci ::

Tudi ce priklopimo DVD player na receiver preko optike je slabsi zvok kot preko coax, si to ze slisal?
Kaj če človk na tako izjavo rečt :D.

Trancedeejay ::

HI
Sej tukaj pri optiki in coax ni ne vem kolk razlike, ampak je. Recimo sem imel nekaj casa DVD player priklopljen preko optike in je spilalo dokaj hladno digitalizirano, potem sem priklopil 3m coax kabel 75ohmski za subwoofer od Profigolda, in je bil bolj okolju prijazen zvok(ja ta je dobra:), vsak kanal posebej bolj povezan. Prej se je bolj slisalo, da je vsak kanal posebej posnet, ni bil tak surround. To opazis potem ko dalj casa poslusas zvok in pol presaltas na drug kabel, potem opazis razliko.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

gumby ::

problem pri teh razlikah je to, da je stvar hudo subjektivna. ti pac slisis, kar hoces slisat.

sploh pa za vsaj priblizno verodostojne rezultate ne smes vedet, kaj poslusas.
my brain hurts

kekz ::

je spilalo dokaj hladno digitalizirano, potem sem priklopil 3m coax kabel 75ohmski za


Saj je CD ali DVD že sam po sebi digitalen. Predvidevam, če ima digitalni izhod, da je cela pot do tja digitalna in se vmes ne pretvarja v analogno in spet digitalno. Preko koaksialca gre pač analogen signal. Očitno imaš v ojačevalcu slab D/A konverter in je pač direktno v DVD playerju boljši.

In zakaj je važno, da je koaksialec ravno 75 omski? In kaj po tvoje to sploh pomeni?

Trancedeejay ::

Evo, da se malo podaljsam tole razpravo klikni sem na eno razpravo. Sam moram rect, da se nisem testiral razlike v zvoku ce bi zamenjal konektorje na kablu, ker to bi bilo mogoce malo prevec(se mi ne zdi da pa imam toliko vreden HI-FI, da bi za to toliko denarja zmetal) Najboljse RCA ki jih imam so WBT se prejsnji modeli, ne Nextgen, ki imajo precej zasoljeno ceno, ze tastari WBT so okoli 10eur komad, tanovi pa mislim da imajo ceno x5.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Trancedeejay ::

Preko coax-a gre digitalen signal ce bi rad vedel, prav tako preko optike. DVD ima optical out in coax, oba digitalna, ima pa seveda tudi navadna rca left pa right.
Have a nice Day

Matt
Music is the key

Zgodovina sprememb…

Trancedeejay ::

Preverjal sem pa tako da sem imel optiko in coax povezano, potem pa sem preko daljinca saltal source optical ali coax.

Have a nice Day

MAtt
Music is the key

BluPhenix ::

Tudi ce priklopimo DVD player na receiver preko optike je slabsi zvok kot preko coax, si to ze slisal?

Seveda. Ampak to se da hitro razložiti. Pač drugi čip s slabšim D/A konvertejem. Receiverji imajo DSPje, ki delajo več stvari naenkrat in verjamem, da lahko slabše delajo konverzijo. Še enkrat, vse se da razližiti preko elektrotehnike, odgovori v smislu jaz slišim ne pomenijo čisto nič.

Glede konektorjev ipd.... meni ni jasno, če res toliko vplivajo, zakaj audifili ne lotajo kablov direktno na izhod končne stopnje in priključke zvočnika. Kaj se matrat z nekimi konektorji, raje direktno priciniš, če ti res toliko pomeni dober zvok. Pri audiofilih je tudi velikokrat smešno to, da da se ukvarjajo samo s tistim, kar je zunaj škatel. Nikoli se ne ukvarjajo s tem, kako so recimo konektorji pricinjeni na plošče ipd. Važno je samo, da je drag konektor. Če se v ojačevalniku stika s kablom pod pravim kotom z eno fanj špičko cina pa ne briga nobenega ...

Glede optike in coaxa ... štekaj nekaj je bilo slabšega v eni ali drugi napravi, al konverter za optiko ali kaj drugega. Tudi optika ni kr en kos pa čim cenejše konektorje gor. Tam se šele vidi cene konektorjev za profi uporabo. Ampak v nasprotju z audiofilstvom se prednosti boljših konektorjev pokažejo že v simulacijah.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

kekz ::

Priciniti? Kaj si nor? 8-O Ptem dobiš 2 stika namesto enega (prehod kabel-cin in še cin- karkoli že) >:D >:D
Ta pravi audiofili bi morali kable privariti :D

VolkD ::

Nagradno vprašanje za pico !

Zakaj sem postavil točno teh 10 vprašanj ?
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

perci ::

Ker je to vse prvi letnik FE? Kdaj gremo na pico? :D

VolkD ::

Ni čisto pravi odgovor...
Je pa res, da je vprašanje enačba z več neznankami in ima torej več rešitev. Torej mala pica ;)
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

BluPhenix ::

Em, ker je to 10 najbolj osnovnih, ki jih lahko vprašaš v takšni temi? :D

Aja in to ni 1 letnik FE, bi moral biti, ampak se jim zdi da rabimo nekatere druge neumnosti namesto tega :D
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

VolkD ::

Aja in to ni 1 letnik FE, bi moral biti, ampak se jim zdi da rabimo nekatere druge neumnosti namesto tega :D


Evo.. za to pa res zaslužiš pico.

Odgovor sicer ni pravilen, a vseeno.
Ja prečitajte vse poste še enkrat, pa boste videli, da so trditve ki jih lahko prečitate v popolnem nasprotju z vsemi pravilnimi odgovori na teh 10 vprašanj.



p.s.: Kdaj gremo na pico ?
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

SSH ::

Hello!

Vidim, da se je ta debata zelo razvila :D Se pa po malem strinjam z vsemi.

Za tistega ki je spraševal o sistemih doma.

hmm :)

xoro HSD2100
SONY STR-DE698 (z nekaj popravki)
6X sony ss-mb250H
manjka samo še dober center
kabli: pač nekaj kar se mi je v primerjavi zazdelo, da bi lahko imelo dober zvok(low price). izvor: Belgija, Danska?

in pa za HI-FI


DIY ojačevalec 2X200W
2X JAMO x870(katere potencialno prodajam)
enaki kabli.
nekoč tudi NATD CD player.

In ker je to v moji sobi kjer preživim večino časa mi je zvok zelo poznan. Razlika med enim in drugim sistemom je velikanska.

Kar se tiče kablov, JA res je razlike če 2 zvočnika povežem na SONY receiver. Ene pod A in druge pod B z različnimi kabli. ko preklopim se sliši razlika. (tudi če zamenjam kable a-b b-a je isto)

slikca sistema pred cca. pol leta, ko sem še delal tudi prostor za ves sitem. Prosim ne glejte na (ne)red (z JAMO sistemom žal nimam nobenih na disku)




Za razliko če menjavem VSE +/- pa še nisem probal. Vendar je pri vseh teh stvareh potrebno še gledati na akustičnosat prostora in pa postavitev zvočnikov.

Kar pa se tiče pice pa bi tut jaz mel kakšen kos vstran :P


lp, Aleš.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

Trancedeejay ::

HI
Glede na to da sem dal pobudo za predstavitev sistemov bom tudi jaz nastel nekaj stvari, ki jih imam doma:

V svoji sobi imam:
Pri stereo sistemu
Komponente:
-integrirec NAD S300 (Gryphon)
-CD player NAD C542
-Tuner NAD 414RDS
-DVD player Onkyo DV-SP 501
-DAT Sony DTC-670
-Rack AUDIO MASA Ypsilon
- XLR-RCA interkonekt Nordost Blue Heaven(konektorji Neutrik)
-RCA-RCA interkonekt Audio Magic Air(konektorji WBT)
-Zvocniski kabli(AudioQuest FF-8, Nordost Flatline Gold MK 2, Isoda Electric)
-Zvocniki:
-System Audio 5010 Signature, Audio Masa stojala
-System Audio 1130
-Audio Epilog Pimienta in AE Raiz stojala (na testu)

Pri surround sistemu imam:
-DIY rack z granitnimi polickami
Zvocniki:
-System Audio 1150
-System Audio 210AV
-System Audio 905
-Aktivni sub Mirage Omni S-10
Komponente:
-Receiver NAD T753 V2
-DVD player Onkyo DV-SP 503
-Videorekorder Sony SLV-SE710
-DVD rekorder Sony RDR-HX717
-Kasetofon Rotel RD-945AX
Kabli:
-zvocniski front Nordost OCTAVA
-kabel za center - Dali
-Kabel za surround - Profigold
-Kabel za sub - Jamo 5m
-Scart Profigold PGV7000
-Opticni kabel Profigold PGD5000
-Coax - Profigold xy
-Interkonekt Audio Magic Air

To sta sistema v sobi, imam pa se kar nekaj tehnike v klubski sobi v kleti, a la Technics gramofoni, double CD player s pitch kontrolo......

Lahko uploadam tudi kaksno sliko, ce jo moderator postavi na slo-techov streznik

Have a nice Day

Matt
Music is the key

SSH ::

-Aktivni sub Mirage Omni S-10

za nakup le tega (mislim da ravno ta model) sem se odločal tudi sam ampak mi je zmanjkalo $$ za nakup in pa poguma (doma sem v bloku :D )


lp, FReAK.
MSI NEO4 SLI PLATINUM, A64 3000+@2500mhz, 2048mb geil 2.5-3-3-5 245mhz,
MSI NX7800GT 256DDR3, 300GB maxtor 16MB cache, LC6420 (420W)

Trancedeejay ::

Ce bi se kdo iz elektro stroke zelel "spregledati" oz. rabi Visine za to, da res obstajajo zvocne razlike, ki jih clovek zazna CLICK HERE
Have a nice Day

Matt
Music is the key
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Oprema / naprave (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Zvok in slika
74073429 (5392) MaStr
»

[Hi-Fi] - O zvočnikih (strani: 1 2 3 428 29 30 31 )

Oddelek: Zvok in slika
1501187582 (52725) Janac
»

[Hi-Fi] - Fizikalna razlaga pri napajalnem kablu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
10010188 (5364) Trancedeejay
»

Kako je folk naiven - ne vedo kaj kupujejo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Zvok in slika
27428575 (13899) CoolBits
»

[Hi-Fi] - Debata: Kabli, kabli, kabli ... (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Zvok in slika
92562538 (29362) rs1975

Več podobnih tem