» »

Meneđerski odkupi in privatizacija podjetij

Meneđerski odkupi in privatizacija podjetij

drejc ::

Meni osebno se zdi hrvaški način privatizacije zgled za privatizacijo monopolnih sektorjev tranzicijske države (mislim da sta podobno naredili tudi Češka in Slovaška). Naj se da državljanom republike predkupno pravico do nekega zneska in naj potem tujec (ali meneđer) plača razliko. Kaj stane državo da naredi kaj takega? V tem pogledu sem blazno razočaran nad to vlado.

Kaj menite vi?
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

TESKAn ::

Menedžerski odkup je lahko nevaren, saj more kupec v večini primerov najet zajeten kredit za odkup, ki ga potem vrača iz dobička podjetja. Tako se lahko zgodi, da gre vse, kar podjetje ustvari, v odplačevanje tega kredita, malo ali nič pa v razvoj. V tej državi imamo pa še to novo "cvetko", da lahko zastaviš delnice podjetja, ki ga hočeš kupit, kot poroštvo za najem kredita. Da je to svinjarija, mi, upam, ni treba pravit.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Luka Percic ::

Naj se da državljanom republike predkupno pravico do nekega zneska in naj potem tujec (ali meneđer) plača razliko. Kaj stane državo da naredi kaj takega?


Meni se zdi tak način eden slabših- saj kupijo le "pretkani", bogati, revni pa lahko le veliko tvegajo(krediti). Najbolj pravično je še vedno da da država delnice na borzo, pa naj se potem menijo naprej- sama pa pokasira keš, iz katerega naj recimo enkrat dokončno konča problem pokojninske blagajne (recimo vplača točke pokojninskega zavarovanja, do določene vsote, ki bo zagotavljala pokojnino po nekem ključu).

Daedalus ::

V vsakem primeru kupijo tisti, ki si to lahko privoščijo. Če si reven, ne boš šal najemat kredita za delnice, IMO.

Je pa bistvena razlika, kje se trgovanje dogaja. Če se na (vsaj približno poštenem) trgu, pol je ok. Če se pa takole...pol pa ni ok. Mislim, zastavim bajto, ki ni moja, da jo lahko [taisto bajto] kupim? Kaka bolana logika je to?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Avby ::

Stiščati pač holče bogastvo v roke vsaka vlada svojim nastavljencem. Ostali pa se borijo proti tem.

Samo za to se gre. Kateri bo pač kaj dobil. Pa ni pomebna držav, ne njeni državljani tud tržna logika ne.

#000000 ::

Če bi navaden državljan, vzel hipoteko na sosedovo bajto ki jo hoče šele kupiti, ali kakrkoli v tem stilu, bi ga tko hitro pohopsal in zaprli, da bi blo veselje. To kar oni delajo je v bistvu isto. LP

podbevna ::

Teskan in Deadalus sploh ne razumem kje vidita problem.

Hipotekarni krediti, kjer zastaviš nepremičnino, ki jo šele kupuješ so nekaj čisto običajnega. Ne vem kako vi kupujete nepremičnine, a večina nas uporabi ta način. (hmmm... mislim, da je Deadalus ciničen, pa jaz nisem dojel :8) )

Enako so lombardni krediti za delnice nekaj povsem običajnega. Vrednostni papirji so dobro zavarovanje. Sporen bi bilo lahko bil le obseg kredita, ki se zavaruje z delnic. Toda to je problem banke, ne najemnika kredita. Debate v zvezi z vzvodi so glavnem zavistno pizdenje ljudi, ki ne razumejo teme ali nimajo sposobnosti, da bi sami izpeljali kaj podobnega.

Glede načina privatizacije, pa ima Luka Veliki prav. Vaucherska privatizacija ali privatizacija prek predkupnih pravic je bedarija. "Imetniki posebnih pravic" - državljani dobijo peanuts, playerji v sekundarni trgovini pa ogromno. Tender je najboljši mehanizem, država pa naj učinkovito porabi izkupiček za vsaj malenkostno saniranje katastrofe, ki je naš pokojninski sistem (vem, da je to wishful thinking, a je to drug problem...).

jrtjtejtt ::

To, da menedžerji za kredit zastavijo tisto kar bodo s tem kreditom kupili je čisto normalno. Gre samo za odločitev banke, ali se ji zdi odobritev kredita preveč tvegana ali pa ne. Seveda ma tle veliko vezo tudi poznanstvo menedžerjev z bančniki. Nekateri lahko dobijo kredit drugi pa ne. Če je banka v lasti države, potem se ve kdo bo dobil kredit in kdo ne. Poplačilo kredita iz poslovanja podjetja je pa tako, tako. Ko si enkrat lastnik se boš obnašal tko, da bo podjetje preživelo, ker skrahirana firma pač ne nosi denarja. In če bo lastnik ves dobiček dal za poplačilo dolgov, bo podjetje postalo nekonkurenčno in bo šlo cugrunt.

drejc ::

Glede načina privatizacije, pa ima Luka Veliki prav. Vaucherska privatizacija ali privatizacija prek predkupnih pravic je bedarija. "Imetniki posebnih pravic" - državljani dobijo peanuts, playerji v sekundarni trgovini pa ogromno.


Ve se dobro da je trg delnic en velik gambling, kjer pa verjetnostna teorija deluje odlično. Vsak ki ima znanca na hrvaškem in malo pozna razmere v TK biznisu je že zaslužil 2k€ v nekaj dnevih/tednih, kar ni ravno drobiž.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

TESKAn ::

Roky, kaj ti pomagajo dobri nameni, ko pride račun iz banke za obrok? Vsak se bo na koncu obnašal tako, kot bo zanj najbolje. Če bo moral ves dobiček iz firme dat za dividende, da bo lahko odplačeval dolg, bo to tudi naredil.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Daedalus ::

Pol resen, pol ciničen. Čudno se mi zdi, kako lahko zastaviš nekaj, kar ni tvoja lastnina. Je pa res, da nepremičnine še nisem kupoval (je tud ne bom kmal) in ne poznam poslovnih postopkov okoli tega.

Če se da komu na kratko razložit...?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jrtjtejtt ::

Dvomim, da je spravljanje podjetja na kant najboljše obnašanje. Podjetje (Merkur) lahko menedžerju (Binetu) prinese v prihodnosti potencialno velike denarce (večje kot kredit) tako, da bo dobr premislu kaj je za narest. Jasno je, da so tile direktorji dobr preračunali, kaj se jim splača in kako bojo firmo kupili, odplačali in potem še služili z njo. Magari bodo za odplačevanje kredita najeli nov kredit (RS dela to non-stop). Dvomim pa, da bodo sesuli dobro stoječo firmo. To ponavadi dela država (KAD in SOD), ko hoče pocen prodati kolegom.

MadMicka ::

podbevna, niti pod razno ne moreš primerjati nakupa nepremičnine s pomočjo hipoteke na tej nepremičnini ter nakupa podjetja. Bistvena razlika je v tem, da nepremičnina je stvar, podjetje je pa pravna oseba. Podjetje plačuje tuj dolg. Na ta način tisti, ki kupuje, škodi pravni osebi in vsem "malim lastnikom", ki jih prej ali slej iztisne.

Nadalje, nepremičnino s hipoteko lahko kupi VSAK, podjetje pa le tisti managerji, ki so trdno zasidrani v podjetju in imajo hudičevo dobre povezave z bankami. Za nič rizika dobijo ogromno (no, razen, če odgovarjajo tudi z osebnim premoženjem, ne vem). To je ena tista temna, skrajna stran kapitalizma in jo še zdaleč ne moremo jemati tako zlahka, kot to dela podbevna.

Nekje sem zasledil (lahko, da se motim), da tovrstno problematiko urejajo celo evropske direktive (zakoni) in da gre zadeva v to smer, da pri managerskem odkupu ne smeš izčrpavati podjetja tako, da bi oviral njegovo tekoče poslovanje, npr. obremenjevanje nepremičnine, akumuliranih sredstev, tekoče proizvodnje, ipd. Ampak, če smo pošteni, tudi če zastaviš delnice in v primeru neplačila dolga postane "lastnik" npr. banka, bo meni nič, tebi nič, po potrebi sesula podjetje z likvidacijo, tj. s prodajo nepremičnin ipd., dalje.

Pomislite, da bi vladajoča garnitura oz. njihovi predstavniki, ki imajo vpliv in v podjetjih in v bankah, kot za šalo malo, kupovali na ime in priimek eno podjetje za drugim. Potem pa razlagajte, kako je managerski odkup nekaj povsem normalnega v tujini. Ja, tudi borza je nekaj povsem normalnega v tujini. Ampak, če bi v tujini na borzi delali na podlagi notranjih informacij tako, kot to delajo pri nas, bi bili že vsi za zapahi.

cekr ::

Bilo bo res nenavadno, da neki Bine ne bi bil sesznanjen z notranjim stanjem svojega podjetja.
Problem pri nas je tudi, da so firme več ali manj povezane med seboj. Recimo lahko pogledaš samo Merkur: Sava, Gorenjska banka, Merfin. Tu se lastništvo zelo prepleta in skrajno nenavadno je, če Gorenjska banka da kredit svojemu lastniku. Vendar to se dogaja.

Sem pa pristaš tega, da nekdo kupi podjetje, če stoji zadaj s svojim premoženjem, ker bo takšno podjetje cenil in ga ne bo izžemal do uničenja. Ti sedajni prevzemniki so inteligentno na precej višji ravni kot tisti, ki so firme prevzemali zadnjih 10-15 let. Tam je direktor samo prišel do jadrnice, vikenda in do veliko dolgov na račun podjetja, ki ga je potem spravil v stečaj. Ti sedanji morajo pač nekaj prispevati. Je pa problem, kako so nekateri prišli do tako velikega premoženja, ko v preteklosti niso bili obdavčeni tako kot se spodobi. Samo borzne špekulant/posrednike poglejte. Brez davkov so prišli do miljardnega premoženja. Tu je nastala največja kraja družbenega premoženja, ko so prišlo do skrajno podcenjenih podjetij.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

BluPhenix ::

Daedalus. Deluje nekako kot leasing za avte. Hiše ne kupiš ti, kupi jo banka, ti pa jo banki potem odplačuješ s tem, da za garancijo daš hišo samo (ki ja, ni tvoja to je res malo čudno). Če normalno plačuješ je po n letih tvoja. Če pa zamujaš obroke, pa banka pobere vse kar si do sedaj vplačal, ter bajto, ki jo nato proda na dražbi ali kakorkoli.

Glede teh prodaj ... vsaj kmet svoje pujske hrani, dokler jih kahko in dokler ne pridejo koline.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

jrtjtejtt ::

MadMicka

Preden lahko menedžer začne izčrpavat podjetje, mora postati večinski lastnik. Po zakonu mora dati prevzemno ponudbo in moraš biti nor, da ne prodaš, ko pride do prevzemne ponudbe, ker pol ponavadi nimaš več kaj praskat. Seveda je problem, če država nekaterim deleže prodaja pod mizo in mimo vseh zakonov. Ampak to ni več problem menedžerjev ampak države in nadzora in sodišč.

JSt osebno vidim največji problem naše privatizacije v tem, da je država dejansko zadržala velik del podjetij, bank, zavarovalnic... Tle so se potem dogajale velike mahinacije, vsaka nova/stara oblast nakradla kolk se je dalo. Vse bi morali prodati na mednarodnih razpisih, zadržat mogoče le kontrolne deleže v par bankah, pa luki koper.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kordež (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18037192 (27040) arnecan1
»

Istrabenz Holding in stečaj (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11410288 (5638) Icematxyz
»

Nov vladni časopis (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
995851 (3868) Thomas
»

Prevzemi podjetij

Oddelek: Loža
133033 (3033) Vikking

Več podobnih tem