»

Nov način hlajenja prenosnikov

Tech Web - Procesorji, pa naj gre za navadne ali mobilne, so v zadnjem času poleg hitrosti veliko pridobili na oddani toploti. In če to pri namiznih računalnikih ne povzroča pretiranih težav, pa pri prenosnikih lahko krepko vpliva na trajanje avtonomije. Varčnejši način hlajenja so odkrili v laboratorijih Bell Labs.

Postopek, ki so ga avtorji poimenovali tudi nanotrava, kljub temu da z nanotehnologijo nima povezave, temelji na mikronskih cevkah, ki dovajajo hladilno tekočino samo na mesta, ki se dejansko grejejo. Preostanek tekočine gre do hladilnika, kjer se zbere in ohladi, preden gre v ponovno kroženje. Princip je obetaven, ker omogoča manjšo porabo energije, poleg tega pa tekočina vseskozi kroži v zaprtem sistemu in ne segreva pretirano zraka v okolici, poroča Tech Web.

Saj ne, da postopek ne bi bil zanimiv, samo prava nanotehnologija bi tole izvedla veliko bolje ...

1 komentar

Zima vsak dan

Slo-Tech - Ekstremni pristopi k hlajenju niso domena daljnih krajev. Rednim bralcem oddelka Hlajenje in modifikacije našega foruma je gotovo znan Sharpov sistem hlajenja s spreminjanjem faze. Ako so vam tovrstne pošasti in fizika za njimi nepoznane, dovolite, da vas poprej omenjeni oddelek razsvetlji s temama Kako z kompresorskim hlajenjem in Water chiller!!!.

Niso pa hlapljivi plini in razvejana omrežja bakrenih cevčic edina ekstremnost, v katero se podajamo na sončni strani Alp. Mnogi smo se vdali in poteptali predsodek, da voda in električne naprave niso najboljši par. Toda v kolikšni meri stojimo za svojimi novimi prepričanji? Dovolj, da vodno hladimo napajalnik? w1n5uck3r že.

Čemu...

6 komentarjev

Pregledi lanskega leta I.

Slashdot - In smo dočakali novo leto. Medtem ko nekateri še spijo in drugi že iščejo zdravilo za mačka pa se po spletu počasi pojavljajo pregledi dogodkov lanskega leta. Tako so ustvarjalci spletnega časopisa Mozillazine objavili pregled dogodkov povezanih s tem, vedno bolj popularnim projektom. Na kratko bi ga lahko opisali z besedami: 5. rojstni dan, nov načrt izdaje programov, Firebird in težave z izbiro imena ter novo poglavje v knjigi Mozille. Seveda ne smemo pozabiti na Projekt slovenjenja Mozille v okviru katerega so bile prevedene vse različice Mozilla zbirke kot tudi tudi nova Firebird in Thunderbird in njune spletne strani. Ko smo že ravno pri odprti kodi naj omenim še LWN kjer so naredili lep časovni pregled dogodkov povezanih z Linuxom v letu 2003.

Na drugi strani so tudi pri Googlu objavili Zeitgeist lanskega leta. Najbolj iskana oseba je bila Britney Spears, največ ljudi je iskalo novice o Iraku ter od znamk Ferrarija. Ne pozabite primerjati s predlanskim letom in...

6 komentarjev

Slotech Linux 1.0.0

Slo-Tech - Izšla je nova različica Slotech Linuxa. Dobrote, ki jih tokratna različica prinaša, obsegajo tako OpenOffice 1.0.3, Mozillo 1.4, KDE 3.1, kot tudi podporo za divx in še marsikaj.

Prav tako boste na CD-ju našli komada Easy sequencing našega uporabnika Kalskeeja in Heat skupine The Stroj.

Še vedno velja, tako kot za prejšnjo različico, da preprosto posnamete CD in naročite računalniku, naj se zažene s CD-ja. Za svoje delo ne potrebuje diska tako, da se vam ni potrebno bati za vaše podatke.

Dolpoteg in dodatne informacije na uradni strani: stran na www.slo-tech.com.

Seveda pa še vedno velja, da bo mogoče dobiti CD tudi na jutrišnjem dogodku.

44 komentarjev

Aktualno v forumu

Slo-Tech - Kot morda dobro veste, se zadnje čase radi odpravimo spisati kako novičko, kjer zajamemo vse aktualne teme v forumu. se še vedno ubada z izdelavo doma narejenega zvočnika. V forumu navijanje nastaja dokaj zanimiva debata in sicer se simonchelo ukvarja z zelo težkim problemom pri navijanju AMDjevega TbredaB. Pri zapravljanju težko prisluženih tolarjev pride vedno prav kak nasvet in Grimlorda zanima kateri je najboljši hladilnik za njegov procesor, medtem ko nam umetnic odsvetuje nakup v Italiji, overmana pa zanima, če je pameten nakup MP3 predvajalnika Innovision. Oddelek strojna oprema nam prinaša nekaj zanimivih problemov. Morda je še najbolj komplicirana težava, ki se je pripetila, da je monitor začel piskati. S tem problemom se ubada pingo76. zirc00 nas že kar nekaj časa v oddelku igre opozarja na slovenski America's Army klan, medtem ko pa smo v debati o novem Wolfensteinu prišli na zanimivo idejo, da bi se preizkusili koliko obvladamo. V oddelku internet...

2 komentarja

Aktualno v Forumu

Slo-Tech - Kot vedno se tudi v tem vročem poletnem času na Slo-Techu dosti dogaja. Ne glede na letni čas navijamo procesorje, modificiramo ohišja in uporabljamo ekstremne pripomočke za hlajenje, malo bolj izvirni pa doma izdelujejo zvočnike in načrtujejo manjše prilagoditve sedežne garniture.

Nekateri osvajajo vrhove, medtem ko smo drugi zaradi peklenske vročine doma, kjer snemamo zgoščenke, igramo strelske igre in se branimo pred komarji, ki nam kratijo spanec. Skupinico politično navdahnjenih osebkov bolj kot vročina skrbi izkoriščanje tretjega sveta, na katerega pa se požvižga forumaš Bx, ki ima dosti veselja z lastnimi skrbmi [;)].

7 komentarjev

AMD ponovno izdeluje Thoroughbrede A?

ProCooling - Joe, glavni urednik strani ProCooling, je presenečeno pogledal, ko je zapazil, da je njegov novi, v 24. tednu izdelani nizkonapetostni (DLT) Thoroughbred 1700+ iz stare serije A. Procesor se temu ustrezno slabo navija, saj mu ga je uspelo spraviti le na 1,73 GHz pri 1,65 V. Ako se nameravate podati po nakupih dajte oči na peclje, kak pogled pa velja nameniti tudi naši bazi Thoroughbred in Barton stopničk (steppingov) in njihovega navijaškega potenciala.

6 komentarjev