» »

PS3 ne bo dopuščal izposojanja iger?

PS3 ne bo dopuščal izposojanja iger?

The inquirer - Ko se je izvedelo, da se na nekaterih zaščitenih Sonyjevih zgoščenkah nahaja rootkit, je završalo med kupci. Zavrelo je Italijanom in Američanom, o čemer smo že poročali. Sonyju to seveda ni preprečilo širjenja prodaje dotičnih zgoščenk, ki so sedaj na voljo v Nemčiji in verjetno tudi kje drugje, kjer jih še niso tožili. Nekateri sicer ugotavljajo, da je proizvodnja XCP ploščkov (začasno?) zaustavljena, Sony pa se vseeno najbrž sprašuje Kam z zalogo. Verjetno bo končala pri nas - mi ne tožimo ...

Nekaj zelo sumničavih ljudi (hvala bogu, da jih imamo) je pobrskalo po potencialnih Sonyjevih namerah. Odkrili so japonski patent (in kasneje še ameriško različico), ki bo Sonyju omogočal kupljen medij prikleniti na komponento, na kateri bo prvič predvajan. Za postopek se bo uporabljal poseben optičen medij, ki bo vseboval kodo za overovljenje - to bo moč prebrati samo enkrat, preden bo postala neberljiva. Posledica je zapis, ki ga bo moč predvajati samo še na tej komponenti in nikjer drugje. S tem patentom naj bi se preprečilo piratiziranje iger, hkrati pa bo takšna zaščita onemogočala tudi dosedanjo prakso izposoje in menjave iger, pa tudi prodajo naslovov, ki se jih je kupec naveličal.

Vse skupaj je voda na mlin Microsoftu in moji pomisleki v novici Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?, se ne zdijo več tako iz trte izviti, kot nedavni slavljenec Martin.

Seveda še ni jasno ali bo tovrsten patent zaživel že na prihajajočem PS3 ali naslednji generaciji. V vsakem primeru pa nič več ne bo tako, kot je bilo.

33 komentarjev

antonija ::

Kako bo pa stvar delala ce bos kupu igro, jo probal, ti kej ne bo delalo (al ti pa ne bo vsec) in jo v zakonskem roku vrnil v trgovino? A pol nej ma trgovina za salterjem eno skatlo za neuporabne igre?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

jamiroq ::

lepo, lepo. potem mi zamenjajo tudi celotno zbirko iger, ko se mi pokvari konzola in mi jo zamenjajo z novo?

Dr_M ::

tisti tapametni pac tega ne bodo kupovali. a ni preprosto?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

G-man ::

PC - the ultimate gaming machine.


P.S. Neverjetno kako si pohlepneži pljuvajo v skledo.:D :D :D

zee ::

naj le pride ven ta PS3 pa bomo potem videli kako dolgo bo to delovalo >:D

Drugače se pa strinjam z G-manom!

zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

CCfly ::

tisti tapametni pac tega ne bodo kupovali. a ni preprosto?
Na žalost se izbira vse bolj oži.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

para! ::

V kolikor se pri Sonyju odločijo tole tehnologijo vgradit v PS3, ima Microsoft ogromno okno priložnosti, da tega ne vgradi. Posledica zna biti večja prodaja konzole Xbox360, kot konkurenčne PS3. Microsoftov cilj, torej.

IMO.

lp
Death before dishonor!

Dami ::

To je bs. Kaj če ti komponenta crkne in dobis drugo? Boš mogu nov plošček kupt? Kr neki...itak pa kdo še kupuje dvdje>:D Pa piratstva s tem ne bojo ustavl, kvečjemu posojanje.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Ziga Dolhar ::

antonija:

> Kako bo pa stvar delala ce bos kupu igro, jo probal, ti kej ne bo delalo (al ti pa ne bo vsec) in jo v zakonskem roku vrnil v trgovino?

Sploh ni težave. Če medij "ne dela" [celo na tehnično enakih konzolah!], gre očitno za stvarno napako na mediju, ki jo krije proizvajalec -- trgovec je neprizadet. Z "Al ti pa ne bo všeč" pa prav tako ni težav, saj iz tega razloga stvari ne moreš kar vrnit.
https://dolhar.si/

antonija ::

Pri www trgovinah mas v slo 8 dni casa da vrnes blago in zahtevas denar nazaj. Rect v trgovini "da ti ne dela" pa ni tko tezko.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

G-man ::

Rect v trgovini "da ti ne dela" pa ni tko tezko.


LOLOLOL!!!! Še en dokaz, da Sonyeve poteze delajo kriminalce (goljufe v tem primeru).

GapsoN ::

Ne vem, če pri nas zakon dopušča vračanje programske opreme in avdio nosilcev. Kolikor vem, se pri nas tega ne vrača, razen v kakšne trgovine z rabljenimi CD-ji in DVD-ji.
nobody else

DCER ::

Če blago naročiš preko spletne trgovine in pride po pošti, lahko vrneš če nisi zadovoljen. Jaz sem naročil enkrat eno igrico, pa se je zgodilo da je bil zraven napačen cd-ključ. Sem pisal trgovini zaradi tega in so ugotovili da se je ta napaka pri večih pojavila in mi dali ta pravi ključ. Če to ne bi storili bi cd vrnil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: DCER ()

simnov ::

Kupiš original igor za 15 prešernov potem jo pa čez čas ne smeš prodat da kupiš novo
ma naj grejo nekam

AndrejS ::

naj se kr trudijo, ampak uspelo jim ne bo!

Tear_DR0P ::

uspelo jim bo
sam ne pr šahu in taroku - he he
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

MaKjaVelli ::

Torej če bo kodo mogoče prebrat samo enkrat, se bo morala ta koda nekam zapisat. In če se bo nekam zapisala jo bo mogoče naknadno tudi prebrat - in zakaj ne - spreminjat:)

Lahko pa bojo na servisu prepisali kode iz starega pokvarjenega PS v novega...

Sicer pa mi ni jasno, kako bo PS vedel kaj je v enoti, če koda ploščka ne bo več berljiva... Pomojem je vse to brezveze in ne bo prineslo nič pametnega...

Bojevnik ::

Ne vem, če pri nas zakon dopušča vračanje programske opreme in avdio nosilcev. Kolikor vem, se pri nas tega ne vrača, razen v kakšne trgovine z rabljenimi CD-ji in DVD-ji.


Kolikor vem tega ne dopušča. imaš pa pravico do treh varnostnih kopij, če imajo CD-ji zaščito pa imaš pravico zahtevat umik zaščite (razen če ti oni dajo 3 varnostne kopije).

Sam ne me za besedo držat ker se spomnim dobt točno kašen je zakon:)

Pyr0Beast ::

Eh, se bomo pa že spet s flomastri igral. :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

christooss ::

Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

frenk ::

Pri www trgovinah mas v slo 8 dni casa da vrnes blago in zahtevas denar nazaj. Rect v trgovini "da ti ne dela" pa ni tko tezko.

ne vem kje sti ti vidu teh f*kin k*rchevih 8 dni...rok je 15 dni in ne 8
ja res je simpl rečt da ti ne dela, ampak trgovina si lahko vzame 8 dni časa da prever če res ne dela

antonija: če že mislš uveljavljat svoje pravice se najprej pozanimej kakšne pravice sploh maš, da se ti ne bojo v kakšni trgovini še smejal:D

Ziga Dolhar ::

antonija: moja trditev seveda velja za "navadne" trgovine, dočim za nekatere določene oblike velja obdobje 15 dni, da. Vendar pa te vseeno želim opozorit na to, da ne glede na to, kakšen problem je rečt "ne dela" [in da to drži], to bremeni proizvajalca, ne prodajalca.
https://dolhar.si/

Dami ::

If your house gets burgled, you have to delete all your music from your laptop when you get home. That's because the EULA says that your rights to any copies terminate as soon as you no longer possess the original CD.

HAHAHA omg rofl to je pa največji BS kar sn jih kdaj prebral. Pa keri šupak je to pisal jao kam gre ta svet ;( ;((
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

nurmaln ::

Zakon o varstvu potrošnikov


43.č člen

(1) Pri pogodbah, sklenjenih na daljavo, ima potrošnik pravico, da v petnajstih dneh podjetju sporoči, da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Pri pogodbah o življenjskem zavarovanju, sklenjenih na daljavo in pogodbah sklenjenih na daljavo, ki zadevajo osebna pokojninska zavarovanja, je ta rok 30 dni. Šteje se, da je sporočilo pravočasno, če je pošiljka oddana v roku.

...

(5) Razen če sta se pogodbeni stranki dogovorili drugače, potrošnik nima pravice do odstopa od pogodbe iz prvega odstavka tega člena:
1. pri pogodbah, katerih predmet je blago ali storitve, katerih vrednost je odvisna od nihanj na finančnih trgih, na katere podjetje nima nobenega vpliva in ki lahko nastopijo v roku odstopa od pogodbe, kot npr. pri pogodbah o storitvah v zvezi z devizami, instrumenti denarnega trga, prenosljivimi vrednostnimi papirji, deleži v kolektivnih naložbenih podjemih, finančnimi terminskimi pogodbami, vključno z enakovrednimi instrumenti z gotovinskim plačilom, terminskimi pogodbami o obrestni meri, obrestnimi in valutnimi zamenjavami ter zamenjavami na podlagi delnic ali delniškega indeksa, ter opcijami za nakup ali prodajo kateregakoli navedenega instrumenta, vključno z enakovrednimi instrumenti z gotovinskim plačilom;
2. pri pogodbah, katerih predmet je blago, ki je bilo izdelano po natančnih navodilih potrošnika, ki je bilo prilagojeno njegovim osebnim potrebam, ki zaradi svoje narave ni primerno za vračilo, ki je hitro pokvarljivo ali kateremu je že potekel rok uporabe;
3. pri pogodbah o dobavi avdio ali video posnetkov ali računalniških programov, če je potrošnik odprl varnostni pečat;
4. pri pogodbah o dobavi časopisov, revij in periodičnih publikacij;
5. pri pogodbah za igre na srečo in storitvah loterije;
6. pri zavarovalnih pogodbah za potovanje in prtljago ali podobnih kratkoročnih zavarovalnih pogodbah z veljavnostjo, krajšo od enega meseca.


Iz tega izhaja, da za programsko opremo ne obstaja možnost vračila (vsaj ne brez kakšnega bolj utemeljenega razloga).

Sicer se pa strinjam da so bedaki....

chuck ::

Z zaščitami si upajo iti zelo daleč, pogosto z ne dovolj obzira na lastnike originalov. Prav tako z odstranjem zaščite več ne dohitevamo novih zaščit, še posebno na PC trgu, kjer so stvari dosti bolj dinamične: recimo Starforce.
Pa tudi pri PS2 špilih je preteklo mnogo časa preden se je dalo prekopirati Gran Turismo 4.

Omenjene zaščite po mojem ne bo nikoli v uporabi, vendar da že razmišljajo o takšnih stvareh je problem. V zadnjem letu so si (ne samo Sony) dovolili marsikaj, mnogo več kot kadarkoli prej. In stvari se bodo še samo stopnjevale.

Čas "varnostnih kopij" se počasi izteka, seveda nikoli v celoti, vendar dovolj, da stvari več ne bodo dovolj praktične za večino uporabnikov. Recimo trenutno SFcure kloni špilov, v prihodnosti posebna strojna oprema, ki jo je potrebno pogosto nadgrajevati (sedaj dober primer DreamBox, kjer kode za programe delajo nekaj časa, potem pa je treba iskat nove, zraven pa še posodobit programsko opremo), itd...

kiFni ::

A shit zdaj bojo še to zje... Saj vsi menjamo igre s sosedi. Če bo to zihr ne bom kupil njihove konzole. To je glih tako, kot da cajtenga ne bi smel dat sosedi.

PC - the ultimate gaming machine.????
-s tem glih ne strinjam. Že nekaj let nisem menjal PC-ja. Imam athlon xp 1400. Namesto tega sem si za ceno novega PC-ja (ali še manj) kupil obe konzoli PS2 in Xbox, ker sem imel dosti tega nova igra-nova grafična pa premal rama, prešvoh procesor. Pa ravno tko igram vse najnovejše igre. Če ne na eni pa na drugi. Za vsakdanje stvari, internet, e-mail,... je čisto zadosti. Vem da je mal off topic ampak veeno.

nodes ::

na tehtnico se bo postavila kvaliteta, in riziki, ki jih vsaka uporaba izdelka prinaša. Verjetno bo PS3 kar precej težka zadeva, ker pri Sonyju niso ravno z drevesa prišli. Za tiste, ki si ne morete-jo privoščiti originala, ali vam to ne piše pod kožo, se bo tudi našla rešitev...brez panike

sleby ::

brez skrbi, da se bo naredu cip za ps3 za piratske spile. se za vsako konzolo do zdej se je!
drugac sm si pa tut jz namesto vsake pol leta nove graficne kupu ps2. in morm rect da je dost manj problemov kot z pcjem:)

swar ::

Ne pozabte na rek:Kar clovek nardi,lahko clovek pokvari >:D
1.Omejil bodo izposojo iger tistim kupcem ki se niso slisal za mod-chip.
2.Iger na konzolah ne mores primerjat z unimi na PCju ze zaradi tega ker igras na tvju(gnila resolucija).Upam da bo kdaj moznost priklopa na monitor.HDTVja ne bom kupoval se nekaj casa!

sleby ::

PS2 lahko ze dolgo prikljucis na monitor (samo scart prikljucek mora met) vendar se slika kar se resolucije tice ne izboljsa.

Doc ::

Skrajni kapitalizen v obliki novega svetovnega reda (NWO) nastopa. Še malo pa bodo prepovedali odsvetovanje nakupa igre svojim prijateljem, saj s tem dejanjem ravnotako izničiš enega potencialnega kupca kakor z piratiziranjem.

Če gre tako naprej bodo uzakonili kupovanje nefizičnih stvari kot so barve, besede...itd. Če jo hočeš uporabit za komercialne namene plačaj firmi, ki jo je odkupila....

Resno... Se jaz spomnem kot sem kot otrok imel Super Nintedno. Igre so bile drage kot vrag, naveličal si se jo pa hitro. Edino kar smo delali je sposojali med sabo. Noben nebo kupil take konzole, katere nemore sposojati igre med prijatelji. Tudi če zrihtajo probleme s pokvarjenimi konzolami itd. Isto tako kot skoraj noben nebo kupil računalnik na kateremu mu bodo delale samo originalne legalne stvari, kot so predlagali z enim sistemom nadzora (sem že pozabil ime) kot sem bral v jokerju kako leto nazaj. Skrajni crony kapitalisti naj vejo da se ne moreš jebati z močjo ljudstva. Če bodo pretiravali bodo dobili še eno komunistično revolucijo kot so jo lastniki tovarn v industrialcijski Angliji koncem 19. stoletja.

Roadkill ::

DmncAtrny: I will write on a huge cement block "BY ACCEPTING THIS BRICK THROUGH YOUR WINDOW, YOU ACCEPT IT AS IS AND AGREE TO MY DISCLAIMER OF ALL WARRANTIES, EXPRESS OR IMPLIED, AS WELL AS DISCLAIMERS OF ALL LIABILITY, DIRECT, INDIRECT, CONSEQUENTIAL OR INCIDENTAL, THAT MAY ARISE FROM THE INSTALLATION OF THIS BRICK INTO YOUR BUILDING."
DmncAtrny: And then hurl it through the window of a Sony officer
DmncAtrny: and run like hell


BASH
Ü

Crimson_Shadow ::

Tole sem najdu na /.

> ... flaws in Digital Rights Management schemes;

DRM stands for Digital Restriction Mechanism!

Rights are inherent. They cannot (don't need to) be "managed".


Sam sem dodal cannot in dal don't need to v oklepaj) Tole pa resnično smrdi na corporate takeover.
We create worlds


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[Hi-Fi] - Debata: original CD vs CD-R (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10110791 (8187) Quikee
»

Microsoft tožijo, Sony BMG uvaja nove "DRM luknje"

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
184116 (3454) 64202
»

Bo Sony zaradi rootkita tožen zaradi piratstva?

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
404401 (3132) Stepni Volk
»

Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
163710 (3238) BigWhale

Več podobnih tem