» »

Zakaj je pobralo PIC-a

Zakaj je pobralo PIC-a

Filozof ::

Torej. Imel sem PIC16F876, ki je bil vstavljen v vezje robotka in sem ga IN-CIRCUIT programiral z JDM programatorjem. Nato sem vse skupaj nekaj časa pustil (ni blo časa) in čez čas spet pognal. Vse je delovalo dobro le, da ko sem hotel programirati ni šlo. IC-Prog s katerim pošiljam program v čip je javljal napako na nekih random mestih. Mislil sem da je kaj narobe s programatorjem zato sem probal tak za foro zamenjati tranzistor na njem. No po še nekaj poskusih mi je pa začelo javljati napako že kar takoj na začetku in PIC je bil zgodovina.
Zdaj pa ne vem zakaj ga je stisnilo. Če ga zdaj priklopim na napajanje se začne segrevati.

Skoraj ne verjamem, da bi ga lahko pokončal programator. Msilim, da bi ga prej lahko pobrala previsoka napetost napajanja na robotu. Kakšna je približno maksimalna vrednost napajalne napetosti, če je kdo testiral? Jaz imam že dolgo malo pod 6V pa je delalo dobro. Sicer se mi čudno zdi, da imam tako visoko napetost saj imam PIC napajan preko nap. stabilizatorja L4940V5. Kaj stabilizator na izhodu ne daje 5V? Ali pa mi je tega tudi kdaj pobralo pa sploh nisem opazil? :(

No in ko sem malo raziskoval po netu sem naletel še na to stran
in tam zagledal sliko na koncu strani... Prejšnjega PIC-a sem že nekajkrat sprogramiral, tako da ne vem če bi res rabil tisti 10 k upor. In zdaj pri novem PIC-u ne vem če lahko kar takoj začnem programirati direktno v vezju ali ga moram prvič sprogramirati z uporom?

Če se je komu dalo pribrati do sem, in če mogoče ve kaj bi lahko bil vzrok za edino-za-odpad-primernega PIC-a bi mu bil zelo hvaležen za odgovor.
Lep pozdrav!
Pogled v oči...

Azrael ::

Tole bo ugibanje, ker s PICi nimam izkušenj:

1.) Probelm prenapetosti, ki nastajajo pri vklopih relejev in motorčkov, lahko se prenapetosti prenesejo tudi preko vhodov in izhodov ne samo preko napajanja.
2.) Preslabo filtrirana napetost napajanja, majkajo blokirni kondenzatorji
3.) Slab primerek PICa
4.) Napaka v sami konstrukciji vezja, preobremenitev (napetostno ali tokovno), preglej pdf od PICa, da vidiš mejne vrednosti in preveriš razmere v vezju
5.) Lahko kaj narobe s programatorjem (vsaj točki 1 in 2)

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

16F84 ::

Sicer ti je v glavnem odgovoril Azrael.

Po svojih dolgoletnih izkušnjah z to vrsto čipovja ti lahko povem, da so sicer zelo trdoživi. So pa zelo občutljivi na prenapetost. Vzrok za to, da je "odletel" tvoj je definitvno previsoka napetost napajanja. "Plafon" je 5.5V Tudi z "lowcost" progamatorjem JDM v koliko je narejen po načrtu ga ne moreš uničit. Glede samega progamatorja pa priporočam izdelavo paralelnega programatorja P16PRO domačega avtorja katerega je letost ponudil free. ***Klik***
Ob tvoji težavi upoštevaj tudi točko 1, ki jo je napisal Azrael.
Glede filtriranja napajalne napetosti ter motenj zaradi "onesnaženosti" omrežne napetosti vsaj novejši pic-i niso zelo občutljivi. Eventuelno lahko pride do preskoka programa (padanja v WDT reset), a mislim, da glede na tvojo aplikacijo v kateri vrjetno uporabljaš baterijsko napajanje je to izključeno. Tudi na "slab" primerek še sam nisem naletel.

lp
Silvo

Filozof ::

Pozabil sem dodati tudi, da s PIC-em vklapljam dva lastno sestavljena H mostiča. Napetost za vse te tranzistorje vzamem pred napetostnim stabilizatorjem, tako da imam na koncu na motorčkih nekoliko večjo napetost kot na preostalem vezju. Ne vem če je to ravno pametna ideja. Do zdaj je sicer delovalo. Je pa res, da sem imel pred kratkim tudi težave s tranzistorji in sem jih po nesreči (nerodi :\ ) narobe vklapljal. Pri tem so se mi kar fajn pregrevali. Mogoče bi tu lahko bil vzrok zakaj se je PIC poslovil.

Zdaj sem probal tudi novega PIC-a in dela lepo... Bojim se samo do konca napolnjene baterije :D

Glede tistih maksimalnih 5,5V ... Jaz sem že dostikrat priklopil PIC-a direktno na 4 750 mAh AAA akumulatorčke, ki imajo skupaj napetost 6V in mi ga še ni pobralo.
Pogled v oči...

LoneWolf ::

Jaz sem že dostikrat priklopil PIC-a direktno na 4 750 mAh AAA akumulatorčke, ki imajo skupaj napetost 6V in mi ga še ni pobralo.

Stirje AAA akumulatorcki (NiMh, NiCd) imajo ponavadi skupaj napetost 4.8V. Ga nima kaj pobirat, se malo je podhranjen.

Azrael ::

@LoneWolf:

NiCD in NIMh akumulatorjem se napetost kar lepo spreminja, odvisno koliko so napolnjeni, povezava (poglej vsaj diagram), na napetost vplivajo tudi drugi dejavniki klik.

@andrelinoge:

Potreboval boš stabilizator napetosti za PIC, vsaj kakšen upor in Zener diodo na napajanju mu privošči.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PIC programator

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
255775 (620) MadMax
»

Nekašno vezje...

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
171720 (1375) Pyr0Beast
»

DS18B20, meritve v mraziščih (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
828338 (6853) TESKAn
»

programiranje procesorja (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
50534705 (24106) icek
»

Kako diy binarna ura

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
213242 (2896) Mikron

Več podobnih tem