» »

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg!

Izbrisani na Evropsko sodisce v Strasbourg!

«
1
2 3
...
5

Razerzone ::

"Skupina pravnikov iz Slovenije in Italije je v imenu enajstih izbrisanih na Evropskem sodišču vložila tožbo proti Sloveniji." je naslov na 24ur!

Zanima me kaj vi mislite o tem? Jaz mislim, da so si ti "izbrisani" sami krivi za to, kar se jim je zgodilo, saj verjetno sami niso hoteli vzeti SLO drzavljanstva, ko jim je bilo ponujeno! Tko da pomoje nimajo nobene pravice nikakrsnih odskodnin, ali kaj podobnega zahtevat, pac naj grejo ziveti tam, kjer so mislili, da jim bo bolje, ko so zavrnili slovensko drzavljanstvo! Ne pa da sedaj neki obtozujejo drzavo, kako se jim je zgodila krivica! No to je samo moje mnenje, in pa seveda lahko da se motim, zato me zanima vase mnenje o tem mogoce kdo bolje pozna situacijo!?

LP Amir!

Mati ::

Izbrisanci so ene velike seronje in dvoličneži.

Najprej so pljuvali po slovenskem pasušu in se smejali "kakva nezavisna Slo. Nikad ovog neče biti!", sedaj pa jočejo, da bi pa oni vseeno vzeli pasuš, po katerm so prej pljuvali.

Če mene kdo vpraša, bi jih brez dslabe vesti izgnal iz države, saj menda vsi ilegalno prebivajo v Sloveniji! Tako, bi najbolj elegantno rešili problemček.

Daedalus ::

Imajo pravico iti do najvišje sodne stopnje probat uveljavit svoj prav. Kaj točno vama tu ni jasno?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Razerzone ::

Jah Daedalus samo problem je v tem, da je blo tocn tko kokr je povedv Mati smejal so se Sloveniji kot neodvisni drzavi, ko so jim ponujal drzavljanstvo, zj pa ko je Slovenija bolj razvita od drzav, za katere so oni "navijal" bi pa oni radi se zasluzl na racun tega, da so se smejal samostojni Sloveniji! In tud to mislim, da ma Mati prav tukaj so v bistvu ilegalno in bi jih morali izgnati ne pa neke odskodnine placati!!

Daedalus ::

Amir - linke, dokaze. Al pa daj mir. M'kay? Oziroma, itak sam priznavaš, da pojma nimaš o problematiki. Kaj torej pizdiš? Si slišal v gostilni kako, pa se zdaj nekaj kurčiš naokoli?

:\

Sicer pa tema o izbrisanih že obstaja...preberi si jo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Razerzone ::

Jst se ne kurcim jaz samo povem svoje mnenje, ti pa temu tako nasprotujes, kot da bi bil ti ta "izbrisani">:D

Ziga Dolhar ::

Tvoje 'mnenje' je, da so oni takrat nekaj storili?

Wow ... that's power!
https://dolhar.si/

Daedalus ::

Heh, ad hominem argumente rajš pusti pri miru, če ne bo šiba pela>:D In ne, nisem izbrisan, mam Slo državljanstvo od rojstva naprej. Mam pa tud nekaj za tebe:

Link, pa citat:

Kljub dejstvu, da je ustavno sodišče leta 1999 in nato ponovno leta 2003 - takrat so sicer za posameznike že nastopile nepopravljive posledice - ugotovilo nezakonitost odstranitve iz registra stalnega prebivalstva in slovenskim oblastem naložilo, da morajo neustavno stanje odpraviti, se ni zgodilo "nič, kar bi tožnikom vsaj delno omogočilo človeka dostojno življenje", utemeljujejo svojo odločitev za začetek postopka na sodišču v Strasbourgu.

Torej?

p.s. - kaj je ironija v tej "debati"? Da me "čefurstva" poskuša obtožiti uporabnik z nickom Amir:D
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Razerzone ::

Jst ne vidm nikjer da sm napisv, da si "cefur"?!

Sam pac trdim, da ne vidim razloga zakaj bi drzava storila to, kar ti ljudje pravijo? Verjetno so morali biti neki razlogi za to, ker ce bi blo res to neko "anti-cefurstvo" s strani drzave jih neb sam tok mal izbrisal????

p.s. se nekaj pricevanje enenga "izbrisanega" citat: Jaz in še en moj kolega sva veljala problematična v tem prostoru. Javno sva govorila, da smo prej, v Jugoslaviji, bolje živeli kot zdaj, v demokraciji.

Ok samo po sebi to ni nic takega, sam ne vem zakaj se mi zdi da nista on pa njegov kolega to na nek lep nacin izrazala, in da mogoce iz tega sledi brisanje??? Pa Daedalus to temo nisem ustvaril, da bi se prepiral s tabo ali kom drugim. Pac vsak ima pravico, da izrazi svoje mnenje, tko da ne vidim potrebe po neki "agresivnosti" s tvoje strani?!

In se link do pricevanja Izbrisani

Zgodovina sprememb…

zee ::

lahko dobijo državljanstvo. odškodnin pa ne! mnogi (ki bi lahko bili izbrisani) namreč priznavajo, da kdor si je hotel urediti papirje, je to lahko mirno storil in pri tem ni imel težav.

delno izkušnjo s tem smo imeli doma, ko so hotel izbrisati mojo babico (Slovenka, rojena v Reki). pa si je pri svojih 60 letih vse uredila ...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Daedalus ::

Stalno prebivališče, državljanstvo nima veze...vidim da obvladate.

Tule je vse lepo razloženo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zorro ::

Kljub dejstvu, da je ustavno sodišče leta 1999 in nato ponovno leta 2003 - takrat so sicer za posameznike že nastopile nepopravljive posledice - ugotovilo nezakonitost odstranitve iz registra stalnega prebivalstva in slovenskim oblastem naložilo...


Vidim, da nekateri še vedno ne ločite med tem kaj je slovensko državljanstvo in izbris iz registra prebivalstva, čeprav vam vse lepo piše. V registru prebivalstva so vsi prebivalci Slovenije, tako tujci kot državljani. Torej, če je nekdo ostal v Sloveniji iz republik bivše države, tudi po njeni osamosvojitvi in si ni pridobil državljanstva, je postal tujec (lahko tudi oseba brez kakršnegakoli državljanstva - apatrid). To pa pomeni, da bi ga morali tretirati kot druge tujce (npr. Italijane, Nemce...), katere pa niso izbrisali iz registra prebivalstva. Z izbirisom jim je bila namreč odvzeta že pridobljena pravica do stalnega bivališča. Npr. če se nekdo na novo naseli v SLO, ne dobi takoj te pravice, ampak jo lahko pridobi šele po določenem obdobju nepretrgane začasne nastanitve (začasnega prebivanja).
POleg tega se pravico do začasnega prebivanja mora "obnavaljati", medtem ko pri stalnem prebivanju to ni potrebno. Seveda, na koncu je dolžina prebivanja (beri kot biti vpisan v register prebivalstva) tudi "odskočna deska" za pridobitev SLO državljanstva. Tako lahko za državljanstvo zaprosi vsakdo (poleg ostalih pogojev), ki prebiva v SLO najmanj 10 let, od tega zadnjih 5 neprekinjeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

itak37 ::

Poglejte, kaj o tem mislijo na BBC-ju:
Klik!
Politically, Slovenia was the most liberal republic within the Yugoslav federation. Throughout the 1980s there was pressure from Slovenia for greater political freedom and pluralism.

This reputation was tarnished after independence when thousands of nationals of other former Yugoslav republics were removed from population records and lost residency rights.

Parliament later passed a bill restoring their citizenship but a referendum held shortly before EU entry in 2004 overturned it by an overwhelming margin. Human rights groups expressed dismay at the move which embarrassed the leadership as it prepared to celebrate EU membership.

zee ::

priznam svojo napako. v vsakem primeru lahko dobijo odvzete pravice vendar brez odškodnin. dejstvo je namreč, da so bili vsi pozvani (s strani države), da si uredijo/preverijo svoj status.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zorro ::

Ne vem ali se jih je pozivalo ali ne in kako je to takrat potekalo, vem pa da so tistim, ki jih niso izbrisali, lepo potalali začasna prebivališča, čeprav so nekateri tu bivali skoraj celo svoje življenje. Izbrisan ali neizbrisan, končni rezultat je bil enak, odvzelo se je že pridobljene pravice.
Res vzor pravne države!

Da se razume, ne poznam nobenega izbrisanega, poznam pa nekaj neizbrisanih in njih je doletela takšna usoda. Če se še neizbrisani "zbudijo" se lahko zgodi, da bo imelo sodišče v Strasbourgu še malo več dela.:\

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Razerzone ::

Ko se je Slovenija osamosvojila, je vsakdo, ki je imel na dan plebiscita 23. decembra 1990 tu stalno prebivališče, lahko zaprosil za državljanstvo. Leta 1991 je rok za to potekel in 26. februarja naslednje leto je država vse tiste, ki tega niso storili, izbrisala iz registra stalnih prebivalcev.

se link: izbrisani

Ne vem kot tukaj pise so bili pozivani, kot vsi ostali?? Mogoce kdo ve, kaksne odskodnine sploh zahtevajo oni?

Zorro ::

Da še malo razširim zadevo. Tisti, ki niso bili izbrisani, so bili še v slabšem položaju kot izbrisani. Zakaj? Zato, ker si izbrisani niso pridobili državljanstva in dokumentov iz bivših republik, t.j. novih držav. Tako so se smatrali za apatride, ki pa jih, hočeš, nočeš, ne moreš nikamor odstraniti. Zgodba z neizbisanimi pa je bila sledeča. Ti so si morali pridobiti dokumente iz novih držav in vizo za SLO. Ker pa so bili začasno prijavljeni, so si začasni status morali obnavaljati. Tega jim sicer ne bi bilo treba, če bi jim ostalo stalno prebivanje. Podaljševanje začasega prebivanja pa je med drugim pogojeno tudi z zaposlitvijo oz. zmožnostjo, da se oseba sama finančno vzdržuje. Tako, če so ostali brez službe, so lepo leteli iz SLO, pa čeprav so pred tem dejansko bivali tudi po več kot 20 let in v tem času v marsičem prispevali k izgadnji naše države.
Kar se (je) dogaja(lo) z izbrisanimi je "mačji kašelj" v primerjavi s to krivico.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zorro ()

Mati ::

Dedalus, kot pisun in moderator sem pričakoval višji nivo od tebe. Poskušaš očefuriti Amira, pravtako z izrazi, kot so kurčenje in podobno dokazuješ, da nisi vreden pisuna.

Daedalus ::

Vidim, da eni ne razumejo preproste ironije. Ah ja, nič novega...

Pa pisun != moderator. Glede nivoja pa ne vidim v svojem prispevku čisto nič spornega. Pač (bolj groba seveda) reakcija na docela neprimerno zastavitev teme, podajanje nepravilnih navedb in med drugim tud tvoj komentar, ki je tudi vse prej kot neko primerno podajanje mnenja ali navajanje vsaj približno resničnih dejstev. Da žaljivega in sovražno nastrojenega podtona proti določeni skupini ljudi niti ne omenjam.

Če te pa moje "sporno" vedenje tako hudo moti - maš pa na voljo Pritožbe. Pa naj za to pristojni presodijo, kolko sem vreden naziva pisun in pripadajočega avatarja in kaj narediti z mojim, bojda neprimernim prispevkom.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

krneki0001 ::

Izbrisani so imeli možnost dobiti državljanstvo za škatlco cigaret al pa namest ene štruce kruha - taka je bila cena. Možnost so imeli, a je niso izkoristili, tko da naj bodo sedaj tiho. Upam, da jih bodo na sodišču potolkli in da bodo oni moral plačat za ves postopek in vse, pa še odškodnino državi za izgubljen ugled.

Daedalus ::

Nebivedo - ne se smešit. Resno. Ker očitno ne veš, o čem govoriš.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

poweroff ::

Štejejo le argumenti.

Ustavno sodišče je ugotovilo, da je bil izbris nezakonit. Država in slovenski neonacisti so imeli ves čas možnost vsem sodiščem do najvišjega podati svoje argumente. Očitno argumenti niso vzdržali presoje.

Torej bo odločilo mednarodno sodišče. In morda bo Slovenija plačala kakšno kazen. Takrat bomo spet poslušali jokcanje slovenskih neonacistov, resnica pa bo, da bomo zaradi njihove trme plačevali kazen vsi davkoplačevalci.

V primeru, da Izbrisani zmagajo v Strassbourgu sem mnenja, da bi morali račun za odškodnino izstaviti slovenskim neonacijem in politikom, ki so izbris zakrivili!
sudo poweroff

poweroff ::

Amir, glede na tvoj podpis - "Forza Italia!" - bi lahko kdo zaključil da si protislovensko nastrojen. Misliš, da bi bilo primerno, da te "obišče" lokalna policijska patrulja in te jutri s kovčkom pospremi do najbljižje italijanske meje?
sudo poweroff

kopernik ::

Mah, sodišče je odločilo in ne vem, zakaj se tega pri nas ne upošteva. Verjamem, da marsikomu razsodba ni všeč (meni tudi ni), ampak sodišča imamo z določenim razlogom - da se jih upošteva. Strici so rekli, da je bil izbris nezakonit in nezakonitost je potrebno odpraviti. Ne razumem, zakaj se tako mečka in cinca.

poweroff ::

Očitno zato, da bomo davkoplačevalci zaradi trme nekaj politikov spet plačevali kazni.

Saj vem, težko je priznat, da si odgovoren za kršitev človekovih rpavic in se po tem še prebijati v evropski politiki.
sudo poweroff

Monster ::

politika politika :D ... ma jih bojo že v strasbursu spametoval
Ka zaboga...

AlexP ::

Mene samo nekaj moti. Večkrat opažam, da nekateri izenačujete domoljubnost do nove države s pravico do pridobitve novega državljanstva. Skratka kdor je bil proti, nima pravice do slovenskega državljanstva. To naj bi bili samo izbrisani, zato naj bi bili sami krivi za svoje težave. Ampak kdor je gledal ponovitve dnevnikov izpred 15 let na rtvslo, bo opazil, da do intervencije JLA po razglasitvi samostojnosti na trgu republike, skoraj nobena država, ampak res skoraj nobena država, ni priznavala Sloveniji pravico do samoodločbe. Edino Vatikan in Nemčija sta bili pripravljeni priznati Slovenijo kot samostojno državo. ZDA ni ni bila pripravljena priznati Slovenije in Hrvaške - zunanji minister James Baker je na obisku v Beogradu še dva dni pred razglasitvijo samostojnosti odločno poudarajal, da Amerika ne bo priznala Slovenije in Hrvaške. Tudi Evropska komisija je pošiljala jasne signale, da jo moti razpad Jugoslavije, češ kdo pa ste vi da nam rušite povojno ureditev Evrope.
Zdaj kar meni ni jasno - zakaj potem ameriškim, angleškim nizozemskim, italjijanskim itd. državljanom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ni bilo potrebno iti na občino(ali kamorkoli je že bilo potrebno iti), stati pred okenci in zaprositi za slovensko državljanstvo?

mercutio ::

"Zdaj kar meni ni jasno - zakaj potem ameriškim, angleškim nizozemskim, italjijanskim itd. državljanom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ni bilo potrebno iti na občino(ali kamorkoli je že bilo potrebno iti), stati pred okenci in zaprositi za slovensko državljanstvo?"

Kaj si siguren, da jim ni bilo potrebno?

Tear_DR0P ::

po eni strani se joka kako je slovencev premalo, po drugi strani pa bi lahko število takoj za cca 20.000 ljudi povečali, pa je nočejo - to je 20.000 glasov a si tega res noben politik ne želi? ne upa?

mogoče so vsi ti ljudje nekoč slovenijo zavračali kot svojo državo, danes pa javno izražajo željo da bi postal državljani, mi pa jim to željo povsem neutemeljeno odrekamo.
težava ki jo jaz vidim je v tem, da si noben politik ne želi imeti v svojem zapisu, da je bil prisiljen plačati odškodnino vsem tem ljudem iz proračuna
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

poweroff ::

Mene pa poleg vsega naštetega moti še to lažno domoljubje: da se ne sme govoriti proti lastni državi.

Pa kaj še!

"Dol z vlado, dol z državo, Rupel/Janša/Cukjati/Drnjo/... naj odstopi!"

Dokler živimo v svobodi ima vsakdo pravico kritizirati lastno državo. 133. člena KZ ni več.
sudo poweroff

sparklyslo ::

Morda se je določenemu krogu ljudi zgodila krivica v času osamosvojitve. Izgubil je stalno prebivališče.
Na hrvaškem in v bosni jih je 10 x več izgubilo glavo. Slovenija ni izvajala genocida in Matthai-jeve primerjave in označevanje z neonacisti so več kot neprimerne.

Če za hipec odmislim pravni vidik:
Prepričan sem, če bi natančno pogledali zgodovino podobnih primerov, lahko ugotovili, da je bilo v primeru slovenske osamosvojitve "malo" napak in "žrtev". Takratni prebivalci (beri Srbi) Slovenije, ki so slovenski osamosvojitvi nasprotovali (tu sploh ne mislim vojaško), po mojem mnenju nimajo moralne pravice zahtevati popravo "krivic". Če niso marali in podpirali novo nastale države, si zaslužijo njeno gostoljubje? Seveda, pa lahko na podlagi zakona izsiljujejo državo...

Kje je zakon, da se pritožim, zakaj hudiča sem se moral v OŠ učiti cirilice in srbohrvaško. Kdo lahko toži koga, ker v času Juge v določenih postopkih ni smel govoriti slovensko, pač pa srbsko. Noben. Pa smo bili prikrajšani še za marsikaj drugega. Smo pač požrli.

Todorovič and Company, se lahko jajca po sodiščih kolikor hoče, v bistvu pa vsi vemo, da se mu gre le za $$. Iskreno upam, da v kolikor bo uspel izsiliti iz države tiste bajne miljone, ki si jih tako želi, nato zapusti našo domovino in si poišče za dom drugo državo, ki bi se v primeru takšnih zgodovinskih dogodkov, odrezala drugače. Takšno, ki je ne spoštuješ, zavračaš in hkrati tožiš za odškodnino.

Škoda, da ne sprejmejo ustreznega zakona, ki bi rešil te zadeve. Upravičenim res popravil krivice, špekulantom pa za vedno onemogočil tožarjenja.

poweroff ::

Slovenija ni izvajala genocida in Matthai-jeve primerjave in označevanje z neonacisti so več kot neprimerne.

Nihče ne trdi, da je Slovenija izvajala genocid. Trdim pa, da gredo Izbrisani najbolj v nos ravno neonacistom. In potem tudi ostalim, ki posredno podpirajo take ideje.

Takratni prebivalci (beri Srbi) Slovenije, ki so slovenski osamosvojitvi nasprotovali (tu sploh ne mislim vojaško), po mojem mnenju nimajo moralne pravice zahtevati popravo "krivic".
Potem tudi RKC nima moralne pravice zahtevati vrnitve premoženja. Pa komunisti tudi nimajo moralnih pravic zahtevati česarkoli že.

Kdo lahko toži koga, ker v času Juge v določenih postopkih ni smel govoriti slovensko, pač pa srbsko.
Kje to?
Moji starši so vedno govorili slovensko in nihče jim tega ni preprečil.

Škoda, da ne sprejmejo ustreznega zakona, ki bi rešil te zadeve. Upravičenim res popravil krivice,
Saj to tudi jaz pavim. Ustavno sodišče je namreč zelo natančno določilo kakšen bi moral biti ta zakon. Zakaj hudiča še ni sprejet? Zakaj je treba iti v Strassbourg???
sudo poweroff

Daedalus ::

Prepričan sem, če bi natančno pogledali zgodovino podobnih primerov, lahko ugotovili, da je bilo v primeru slovenske osamosvojitve "malo" napak in "žrtev". Takratni prebivalci (beri Srbi) Slovenije, ki so slovenski osamosvojitvi nasprotovali (tu sploh ne mislim vojaško), po mojem mnenju nimajo moralne pravice zahtevati popravo "krivic". Če niso marali in podpirali novo nastale države, si zaslužijo njeno gostoljubje? Seveda, pa lahko na podlagi zakona izsiljujejo državo...

Razmere se spremenijo. Ljudje se spremenijo. Nekoga danes obsojat zarad "napačnega" razmišljanja 15 let nazaj je pa debilizem tipa metanja ljudi v fojbe. Simple as that. Slovenija je pač htela in na svoje in vsi se s tem niso strinjali. Vsi se niso strinjali z vstopom v EU, al pa NATO. A njim bomo tud odrekali neke "moralne pravice," ker so proti splošnemu prepričanju in razpoloženju? Oni iz vojaške kategorije - so pa seveda druga zgodba.

V teh debatah je, kot se večkrat opozarja, prisotno ogromno šuma v obliki nekega "patriotizma" pa seveda šovinizma do vseh, ki se smatrajo kot južnjaki. Heh, mam soseda, ki je mel takrat neke izpade o Veliki Srbiji, pa je drugače čisto pošten človek. A mu naj zdaj za to snamem glavo? Ker je takrat pač očitno nasedel neki glupi propagandi?

Sej, točno to trmasto ločevanja na prave in neprave onemogoča rešitev precej starejšega vprašanja komunističnih svinjarij med in po drugi svetovni vojni. In lej ga hudiča - isti vzorec se ponavlja zdaj. Slovenija pohodi 20k ljudi in zdaj, ko zahtevajo neko pravico na to temo - pa večina nori in čisto besno pizdi naokoli. Zafrustriran Slovenček očitno ne premore tolko razmišljanja, da bi mu ratalo jasno, kako je tud država generator napak in kako se take napake poštimajo. Pa še enostavno se vas da spinat, da veselo kupite najlepše zapakiran paket, kljub temu da iz njega smrdi, da je joj. Bleh... Očitno rabite ene par lekcij o pravni državi, demokraciji pa še kako o tem, kako lep (kot bi rekel Thomas - tehničen) izraz izbrisani obravnava ljudi z imeni, priimki, osebnostmi pa vsemi ostalimi atributi človeškega bitja.
Verjamem pa, da je lažje slediti sebi ljubim politikom in ljudi obravnat kot statistične enote. Kar je v današnji družbi tudi trend, valda. Tak je pač lažje, da nek izraz, pojem, nima obraza, imena ter ostalih lastnosti človeškega bitja, ampak se predstavlja kot neka fantazma, neki skupek slabih idej, ki obenem pomeni še ne vem kako grožnjo z Juga ubogi Sloveniji.

A ni propaganda krasna reč?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sparklyslo ::

>>Potem tudi RKC nima moralne pravice zahtevati vrnitve premoženja

Sem govoril o moralni pravici. Po mojem prepričanju je tudi RKC nima.

>>Kje to?
>>Moji starši so vedno govorili slovensko in nihče jim tega ni preprečil.

Em, tvoj oče ni bil v vojski? V Srbiji so namreč vsi razumeli slovensko in nadrejene si ogovarjal slovensko...
Sploh ti nihče ni ukazal, da moraš govoriti srbohrvaško. Vojaška sodišča so bila itak pojem zase.

>>Saj to tudi jaz pavim. Ustavno sodišče je namreč zelo natančno določilo kakšen bi moral biti ta zakon

Sicer vem, da se ti s tem ne strinjaš, meni pa je vseeno, če gredo tukaj tudi malo "mimo" odločbe ustavnega sodišča,
ki jo itak nihče ne upošteva. Če je problem zakon, se ga lahko tudi popravi.

Deadalus:
Država bi morala postaviti svoje meje.
In te tožbe za nazaj: Italjani bi hoteli odškodnine za vsakega, ki so ga morebiti vrgli partizani v fojbo.
In potem bodo prišli še Nemci, pa Madžari, pa beli in rdeči. Na koncu še izbrisani. Zakaj bi enim dali drugim pa ne. Če so upravičeni
izbrisani potem je tudi vnuk vsakega italjanskega deda, ki je končal v fojbi. Pa ni. Zakaj? Ker je tako rekla takratna politika in država. Pa se v Sloveniji kdo obremenjuje s tem? Ne?
Zakonodajalec sprejme zakon, da je v prid državi. Pravično? So vsi zakoni pravični?

bozickus ::

Vsega je kriva naša politika.
Na osnovi izbrisanih nabirajo točke, a iz proračuna bomo plačeval za kazni, ki nam jih bo Bruselj nabil.
Lepo bi jim pač dal državljanstvo in zdravo.
Med temi je tud nekaj takih, ki niso po svoji volji bili izbrisani.

Z novo pobudo NSI-ja, da bi imel še štiri poslance za vse tiste slovecne, k so na tujem, se ne strinjam.
Pravim pa tako. Revežev ne rabimo. Tist ki je zbežal iz SLO pa na tujem ni nič dosegel pa bi prišel v "matično domovino" po podporo...hvala lepa.
Pismo, sej bi vsi kr neke pravice mel, a da bi kej prispeval pa ne.
Žalostno je tud to, da naš gospod Rupel gleda sam svoj interes. (kar je današnje cajte normalno)
Carpe diem permaneo!

poweroff ::

No saj, jih bomo pa sedaj v Strassbourgu dobili po p***. Vsaka šola nekaj stane. Pravilno.
sudo poweroff

Razerzone ::

Matthai, moj podpis je izkljucno nogometne narave,... sem pac navijac italjanske nogometne reprezentance, in ne vidim razloga, da bi me izselili, plus jaz sem drzavljanstvo vzel takoj ob osamosvojitvi Slovenije, in nikoli nisem nic proti Sloveniji govoril. Glede teh izbrisanih pa verjamem, da so ljudje, ki so oskodovani, jih je pa dosti, ki v tem vidi samo zasluzek in se delajo uboge,... Pa nekaj me zanima, sej ce niso zaprosili za drzavljanstvo takrat pa sirili neko "anti-slovensko" propagando, na podlagi cesa lahko potem sedaj zahtevajo odskodnine????

poweroff ::

Hecno. Jaz državljanstva nisem nikoli vzel, niti nisem zaprosil zanj. So mi ga preprosto dali. Njim pa ne. Je pa res, da sem "čistokrvni Slovenec". Zato pač zadeva smrdi po diskriminaciji.
sudo poweroff

Daedalus ::

Država bi morala postaviti svoje meje.
In te tožbe za nazaj: Italjani bi hoteli odškodnine za vsakega, ki so ga morebiti vrgli partizani v fojbo.
In potem bodo prišli še Nemci, pa Madžari, pa beli in rdeči. Na koncu še izbrisani. Zakaj bi enim dali drugim pa ne. Če so upravičeni
izbrisani potem je tudi vnuk vsakega italjanskega deda, ki je končal v fojbi. Pa ni. Zakaj? Ker je tako rekla takratna politika in država. Pa se v Sloveniji kdo obremenjuje s tem? Ne?


V času fojb Slovenija kot državna tvorba ni obstajala oziroma je obstajala kot del druge državne tvorbe in ta vprašanja rešuje v okvirih nasledstva Juge, če se prav spomin, kako grejo ti psotopki. In ja, Italjani bi lahko zahtevali odškodnine. Pravzaprav jih. Sam poglej kampanjo ezulov za vrnitev lastnine, recimo. Slovenija je tud mogla vrnit nasilno podržavljeno lastništvo. Zakaj ni tu "postavla meje," če pa jo je vračanje vsega tistega premožnja po tvoji logiki stalo nekaj velikostnih razredov več, kot pa bodo (če sploh) stali izbrisani? Torej? Cela jeba, a ne?

Kar je pa zagrešila Slovenija kot samostojna država, je pač zajeb samostojne države in ga kot takemu nimaš kaj "mej postavlat." Je kršitev zastarala? NI, torej ima vsak, ki je bil z odločitvijo oškodovan PRAVICO zahtevat povrnitev škode. More pa vlada okoliščine lepo razjasnit na sodišču in dokazat, da mu je bila povzročena škoda (ja, zavzemam se za individualno obravnavo, kot je bila pri denacionalizaciji) Česar torej NE razumeš? Kaj ti še ni jasno?

Aja, pa danes se v SLo marsikdo obremenjuje s povojnimi poboji. Če tega ne veš, ne vem, kje si preživel zadnjih 10 let.

Pa da ne boš mislil. Nemčija še danes prejema tožbe in plačuje za svoje zajebe v 2. svetovni vojni. Pa še nekaj časa bo.

Problem (ki se ga ne zavedate) vseh tistih, ki zagovarjate nekako "postavljanje mej" pri reševanju takih vprašanj je v tem, da pravzaprav zagovarjate arbitrarno pravo. Tako, ki obravnava ljudi glede na priimek, poreklo, magari frizuro. No, jaz iz znanih razlogov takega prava nočem, hvala lepa. Če ga pa kdo hoče, se pa naj preseli v Iran, recimo. Tam so znani po sodbah, ki se prilagajajo osebi/primeru.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

sparklyslo ::

Kar je pa zagrešila Slovenija kot samostojna država, je pač zajeb samostojne države in ga kot takemu nimaš kaj "mej postavlat." Je kršitev zastarala? NI, torej ima vsak, ki je bil z odločitvijo oškodovan PRAVICO zahtevat povrnitev škode. More pa vlada okoliščine lepo razjasnit na sodišču in dokazat, da mu je bila povzročena škoda (ja, zavzemam se za individualno obravnavo, kot je bila pri denacionalizaciji) Česar torej NE razumeš? Kaj ti še ni jasno?


Jaz ne vem, kaj tebi ni jasno. Zakonodajalec sprejme ustrezni zakon, ki določa kdo je do česa upravičen in ob kakšnih pogojih. To je dovolj. Če se bo odločil, da nihče ni upravičen do ničesar ali obratno pa tudi prav. Sodišča na obravnavah, pa morajo ta zakon upoštevati.
Tudi Nemčija je za prisilno delo v 2 svetovni vojni namenila določen denarni sklad in ne more vsak dobiti kolikor je njemu volja. Če bi bilo drugače, bi nekdo, ki je bil na prisilnem delu v Nemčiji recimo 3 leta + obresti (60 let) moral dobiti mnogo več denarja kot pa ga je prejel. Če se ne motim, so bili zneski takšnih odškodnin nekaj 100 000 sit.

Daedalus ::

Jaz ne vem, kaj tebi ni jasno. Zakonodajalec sprejme ustrezni zakon, ki določa kdo je do česa upravičen in ob kakšnih pogojih. To je dovolj. Če se bo odločil, da nihče ni upravičen do ničesar ali obratno pa tudi prav. Sodišča na obravnavah, pa morajo ta zakon upoštevati.

Mhm, and pigs fly. Tak zakon more biti tud skladen z ustavo, med drugim. Tako da preko palca odločat - ne gre. Poleg tega je tu govora o ustavnem zakonu, ki rabi malo večjo večino, kot navaden. In dokler ne bo nekega širšega konsenza, tud zakona ne bo. Malo preveč poenostavljaš..."malo"
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sparklyslo ::

Pač, če gre za državni interes se lahko sprejme tudi zakon z 2/3 večino. In ta je lahko povsem skladen z ustavo. Treba je le nekoliko konsenza.
Tole o letenju pujsov pa raje prihrani za kakšen drug komentar, ker tvoja kredibilnost s tem ni nič večja.

Zgodovina sprememb…

Daedalus ::

Hja, hudič je, ker vsi ne delijo istega pogleda na "državni interes." Še dobro da ne, ker drugače bi bli šele v pravem zosu, ko bi se na podlagi nekih pozivov okoli nekakšnega "državnega interesa" glasovali enoumno (kar se tudi da kje razbrati med vrsticami). Konsenz pa tudi vemo, kako se dosega. Včasih se, včasih se ne.


p.s. - moja kredibilnost te pa naj ne skrbi.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Razerzone ::

Matthai jst tud nism prosu zanj:D

BigWhale ::

Torej, poraja se vprasanje:

Ali so izbrisani lahko dobili drzavljanstvo in ga niso hoteli ali pa jim ga nihce ni nikoli niti ponudil, samo 'ven so jih zabrisali'?

Ce prvo, potem brez veze jokajo, ce drugo potem brez veze jokajo politiki.

Ce mesanica obojega, potem bi morali ustanoviti komisijo, ki bi preucila vsak primer posebaj. Takole pavsalno sprejemanje zakonov je rahlo trapasto.

AlexP ::

Izbrisanim je bila ponujena možnost pridobivanja državljanstva. Eni ga namerno niso hoteli vzeti, ker so špekulirali. Eni ga niso vzeli, ker so bili polpismeni in niso razumeli posledic svojih dejanj. Eni ga niso mogli, ker je divjala vojna, pa zato niso mogli urediti vseh papirjev - npr. kako boš šel v Sarajevo iskati rojstni list, če so ga srpske sile popolnoma obkolile, da niti hrana ne more priti not. Eni ga niso mogli dobiti zaradi birokratskih zmot itd. Še vedno pa ni jasno, zakaj je moral neki južnjak Mujo iti pred okence državne uprave in prositi za urejanje svojega statusa, čeprav se že nahaja v registru stalnega prebivalstva več kot 30 let, medtem ko kakšnemu evropskemu tujcu ni bilo potrebno z ritjo migat. Vsaj še nisem slišal, da bi kašnega zahodnega tujca izbrisali, pa čeprav sta ameriški in italijanski zunanji minister l.1991 odločno trdila, da Slovenije še 50 let ne bodo priznali...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AlexP ()

butkomutko ::

izbrisani so vecinoma spekulanti no nekaj pa je tudi krivicno izbrisanih

butkomutko ::

tisti ,ki so sprejeli slovensko drzavljanstvo so odlocno proti ,da se jim ga prizna saj so jim mnogi izmed izbrisanih grozili z vislicami ko pridejo njihovi gor

Daedalus ::

Državljanstvo nima veze...vi pa pojma ne. Sad, but true.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

mercutio ::

Daedalus:
Državljanstvo nima veze...vi pa pojma ne. Sad, but true.


Prosim obrazloži to z državljanstvom.

Link

Iz povezave:
Ko je čas za pridobitev državljanstva potekel, so po zakonu postali tujci. Državni organi so jih februarja 1992 izbrisali iz registra stalnih prebivalcev, saj naj bi v ta register sodili samo državljani, ne pa tudi tujci.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ESČP: Slovenija je kršila 8. in 13. člen konvencije o človekovih pravicah (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
36679467 (43552) PaX_MaN
»

Ustavnost referenduma (o izbrisanih, džamiji ...)

Oddelek: Problemi človeštva
357912 (7462) Poldi112
»

Izbrisani Todorović dobil odškodninsko tožbo proti državi (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
52129648 (19043) Zheegec
»

Najprej so ga izbrisali, nato izgnali, potem je bil ubit (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1138719 (7200) Keyser Soze
»

Zakon o izbrisanih (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Problemi človeštva
46726493 (20698) majcenf

Več podobnih tem