» »

Upor kupcev

Upor kupcev

«
1
2

milica ::

Tole bo res lepo pokazalo koliko (ne)znamo
Slovenci potegniti skupaj, ko je resna stiska.

MUC ::

kr nekej

Loki ::

Jaz pa mislim, da bi bilo najbolje, da kar za vedno nehamo nakupovat! Ce se trgovci nocejo (ne bodo) prilagoditi nam, naj pa propadejo!
Oblast se mora bati ljudstva, ne pa ljudstvo drzave!

:\
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Matek ()

R33D3M33R ::

Tistih 100 ljudi, ki bo to prebralo se bo pa res poznalo. Treba je obveščati po pošti, da bi zadevo videla dogledna količina ljudi.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

milica ::

In na kakšen način lahko preživimo v tem primeru Loki?

Thomas ::

Sick tired od tega defetističnega duha in jamrovskih orgij.

Če ti je kruh drag, potem ga začni pečt in prodajat za malenkost ceneje kot drugi. Boš dobro služil in živel.

Če je res tako drag.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

A. Smith ::

Nekaj mesecev po tem so trgovci dobili zeleno luč za dvig cen. S tem se je jasno povečal dotok DDVja v državno blagajno v taki meri, da je državni proračun v treh, štirih mesecih izplaval iz rdečih številk.


Tole je pa bolno. Off the charts >:D
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

w00tnes ::

Ne zastopim kk bi bojkot trgovin karkoli resil (nenazadnje, lahko cel teden se izogibas trgovinam pa pol v 1 šusu eno soboto pustis toliko denarja, kot bi ga s sprotnim kupovanjem...)?
Edino kar se strinjam je, da vcasih kupimo stvari, ki jih ne rabimo (osebno mam najraje listek pa gor kaj rabim pa sibamo po stacuni da cimprej nabasem vse skup pa da pridem domov pred racunalnik)

milica ::

Ne zastopim kk bi bojkot trgovin karkoli resil
V osmih dneh bo veliko izdelkom potekel rok trajanja.

'FireSTORM' ::

Se še kdo sploh čudi da grejo cene vedno bolj gor? Ker jaz se namreč ne in se povsem strinjam z trgovci za dvigovanje cen, če se seveda postavim v njihovo kožo.
Vsak dan jim ljudje kažejo koliko denarja imajo, s tem ko kupujejo vsega PREVEČ in vsako glupost ki se jim vidi dajo v nakupovalni voziček. Trgovci pa to pridno spremljajo in dvignejo cene. Kaj se zgodi? Par se jih zbuni, ostali kupujejo enako naprej in tričetrt od tistih par ki se je bunilo še vseeno nakupuje dalje kot prej. In kaj se spet zgodi? Cene se dvignejo še enkrat, itd., itd....
Those penguins.... They sure aint normal....

Ziga Dolhar ::

> Nekaj mesecev po tem so trgovci dobili zeleno luč za dvig cen.

Kako pa država da "zeleno luč za dvig cen"? A mora izdati dovoljenje al kaj? >:D
https://dolhar.si/

jype ::

Ziga Dolhar> Kako pa država da "zeleno luč za dvig cen"? A mora izdati dovoljenje al kaj?

Eh, ti se pa tut ne spoznaš.

Temna sila iz ozadja z globokim glasom v pisarni predsednika uprave naznani "ČAS JE...".

WarpedGone ::

>> V osmih dneh bo veliko izdelkom potekel rok trajanja.

In doseglo se bo kaj?

Strošek z njihovo proizvodnjo in distribucijo je že nastal. Ker se izdelek ne bo prodal, bo te stroške potrebno pokriti s prodajo ostalih izdelov - s tem se bi trgovinam dejansko zmanjšal maneverski prostor, kolikor bi dejansko lahko spustili cene, brez da bi zašli v izgubo oz. še večji interes bi meli po podražitvah - da ohranijo enak profit.

To želite dosečt?

Celoten proizvajalni in distribucijski proces je optimiziran na dinamiko prodaje, kot jo vidi nek izdelek. Kakršen koli šok v ta proces nujno pomeni povišanje cene. Edini učinkovit pritisk je zmeren pritisk - ne bojkot prodaje ampak nakup pri konkurenci. Treba je nagrajevat tistega, ki prodaja najceneje s tem da greš kupit tja.

Kdo in kje je to? Če bi web bil malo bol porihtano področje, bi tak iskalnik že imeli, tko se pa še vedno zaj****m z tehničnimi detajli...
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

WarpedOne> tko se pa še vedno zaj****m z tehničnimi detajli...

A ti tudi? Jaz ne najdem OCR mašine, ki bi zmogla natančno prepoznavat vsaj števke z računov (kar je IMHO nujno), fotografiranih s povprečnim mobilnim telefonom.

Ko bo to šlo, bo rešitev v slabem tednu pripravljena.

Thomas ::

Ja. In koliko nam še fali do takrat? Kakšna naj bo resolucija fotografij pildekov? 50% boljša?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Ne smejo bit zmečkani, pa tiskalnik mora bit termični.

Na dot matrix sprintanih pildkih se pogosto ne vidi nič niti s prostim očesom.

borchi ::

> A ti tudi?

prekleto... jaz sem že pred leti študiral, da bi trgovine (na začetku samo tiste, ki presežejo nek prag prodaje) bile na zahtevo kupca obvezane izdat elektronski račun. vsaka postavka bi morala biti opremljena tudi z EAN kodo kupljenega izdelka + standardizirano labeliranje "ad hoc" (na licu mesta) pakiranjih izdelkov.

vidva sta se očitno namenila rešit stvar na način, ki zahteva manj tehnološke in pravne prisile za trgovce. še boljše!!! držim pesti!
l'jga

zee ::

kako lahko smrtniki pomagamo pri tem projektu?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

opeter ::

Kot je Thomas napisal... vse skupaj nima smisla. Večina ljudi bo pravtako šča nakupovat v trgovine kot pred in po "bojkotu".
Sploh pa boste s tem dosegli ravno "kontra-rezultat": zadeve se bodo podražile ravno zaradi takega bojkota, saj morajo izgubo nekako pokriti... ali pa tudi ne, sploh je na tistem blogu zanimiv komentar od uporabnika z nickom "gimp", skratka:

Ob branju mi gre kar na smeh...Bedarija...A vam ni logično, da če en teden čisto nič ne boste kupovali npr.v Sparu, bo zato pri ostalih trgovcih toliko večji promet?? In ko se boste spravili na naslednjega trgovca (npr. Mercator), boste pa naredili ravno Sparu toliko večji promet...In ko boste obdelali še vse ostale trgovce bo imel Spar že zdavnaj pokrito to eno tedensko izgubo.... in ravno tako ostali trgovci... Vse skupaj je en začaran krog... Spravite se početi kaj koristnega! Pa veliko sreče pri boju z mlini na veter!
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Thomas ::

> vidva sta se očitno namenila rešit stvar na način, ki zahteva manj tehnološke in pravne prisile za trgovce. še boljše!!! držim pesti!

Držim pesti tudi jaz.

Hkrati se pa sprašujem, kakšen user interface bi bil najboljši. Morda da pošlješ MMS z računom, nazaj pa samo SMS predlog, kam naj bi raje šel nakupovat.

To si zapomniš in drugiš bodeš pa tja. Slejkoprej nekje obtičiš. Tako kot drugi taki, kot ti. Tisti štacunarji ki ostanejo slabo obiskovani, morajo s cenami dol.

Po tem aloritmu se cene počasi in zanesljivo nižajo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

jaz še vedno mislim, da je EAN koda na elektronskem račun najboljša rešitev za vzpostavit bazo prodajnih artiklov, kjer potem lahko spremljaš, ob dovolj velikem številu kupcev, ki zahtevajo tak račun, spremljanje gibanja cen posameznega izdelka s praktično minutno časovno skalo.

takrat sem razmišljal, da bi blagajna "napiskala" el. račun kar v kupčev mobitel, ta pa bi ga potem upload-al v bazo. ko sem 15 minut plačeval hamburger z moneto me je stvar minila... poleg tega bi bilo najbolj enostavno, da bi kar blagajna upload-ala račun v bazo.

ampak takrat se mi je vse skupaj zdelo preveč fašistično. naložit dodatne stroške trgovinam (čeprav bi lahko država sponzorirala razvoj tudi client dela tega sistema, ki bi ga uporabljale trgovine), poleg tega bi verjetno pravni oddelki velikih trgovcev zlahkoto se izvili iz takih zahtev.

torej, zee, če uspeš prepričat vlado, da je tak fašizem še najmanjše zlo v borbi proti kartelnim dogovorom in najboljša pomoč informiranju kupcev, si verjetno opravil 49,5% dela. implementacija je pa delo par človek mesecev (ampak jype bo verjetno rekel, da je to stvar 5 človek dni dela, jaz sem pač pri sami produkciji izredno neučinkovit), se pravi to je 1% dela. ostalih 49,5% procentov dela pa odpade na prepričevanje ljudi, da se lahko o povišanju plač (ki ni direktni odraz povečane produktivnosti) pogovarjamo šele ko tudi ta sistem za zagotavljanje konkurence in informiranosti propade...

torej začni z agitacijo!
l'jga

Thomas ::

> takrat sem razmišljal, da bi blagajna "napiskala" el. račun kar v kupčev mobitel

To bi bilo super, samo lobisti trgovcev bi zavlačevali vsaj ene 10 let z uvedbo takega sistema.

Bo prej jure ali kakšen podoben dobavil techno rešitev, po kateri trgovcev noben niti nič ne vpraša, samo nazaj v štacuno ga ni, vsaj dokler ni kar ene par občutnih pocenitev.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

borchi ::

> Hkrati se pa sprašujem, kakšen user interface bi bil najboljši.

jaz sem takrat na potrošnikovem delu tega sistema mel naštudirane smart "playlist-e" (hvala ti iTunes za idejo). večinoma so nakupi sestavljeni iz železnega repertoarja. par takih "shoplist-ov" rabiš zašpecerijo, in zelo malo še za druge stvari. smart playliste pa postanejo, ko vneseš še druge pogoje. npr. želiš optimizirat cene, na drugi strani lahko se odločiš, da preferiraš pa danes porabit minimalno časa za nakup itd. stvar enega, dveh sliderjev v user interface-u.
l'jga

PacificBlue ::

Ja beda je vse skupaj..zadnjič po zadnjih podražitvah so me zelo šokirale cene nekaterih izdelkov..sicer v eni izmed manjših trgovin..recimo navadni jogurt 0,5 l 1,2 evra(če se prav spomnim so bili takšni jogurti pred prevzemom evra okoli ali celo manj kot 100 tolarjev)..potem da o kruhu sploh ne govorim(recimo toast 2,3evre8-O )...je pač tako, da vse skupaj se bo verjetno še samo slabšalo..cena energije se veča..s tem pa tudi stroški proizvodnje , prevoza in storitev..vmes pa še klimatske spremembe..
Pač bomo morali se navaditi bolj skromno živeti, zgleda da ne bo druge..

Ziga Dolhar ::

Upoštevaje tudi potne stroške :).
https://dolhar.si/

borchi ::

> Bo prej jure ali kakšen podoben dobavil techno rešitev, po kateri trgovcev noben niti nič ne vpraša

itak.
l'jga

jype ::

borchi> jaz še vedno mislim, da je EAN koda na elektronskem račun najboljša rešitev za vzpostavit bazo prodajnih artiklov, kjer potem lahko spremljaš, ob dovolj velikem številu kupcev, ki zahtevajo tak račun, spremljanje gibanja cen posameznega izdelka s praktično minutno časovno skalo.

Terja novo temo.

Bom nadaljeval v Informirani potrošnik strikes back.

borchi ::

> Upoštevaje tudi potne stroške :).

seveda, SMART shoplists... ;-)
l'jga

Matev ::

bojkot trgovin?

a niso trgovine, nova romarska središča

ljudje trumoma drvijo vanje

bluefish ::

eh, kar nekaj. Ravno lani je nekdo oglaševal bojkot sobotnega nakupovanja. In mimogrede, tudi če bi se v nekem imaginarnem svetu to res zgodilo, trgovci še zmeraj ne bi reagirali. No, mogoče, ko pa se gre za imaginaren svet in so v njem cene že tako ali tako nizke.

username ::

Sem zelo proti ideji, da bi od trgovcev zahtevali priskrbo podatkov o cenah na tak način, kot zgoraj sanjate.
Recimo če sem jaz lastnik ene štacune, nima noben pravice zahtevat od mene, da mu po internetu pošiljam cene mojih artiklov ali kaj podobnega elektronskega. Ni moja dolžnost izgubljat denar, čas in energijo s tem. (razem če se sam odločim, da bom to počel kot del mojega marketinga). Kogar zanima, naj pač pride v mojo štacuno, pa bo videl vse cene. Pa naj si jih zaradi mene zapiše, pa objavi kjerkoli*

Po drugi strani je pa absolutno potreben sistem obveščanja o cenah v posamezni trgovini.
Tukaj pride nazaj tista zvezdica zgoraj - pred kratkim sem v eni slo-tech temi nekaj takega že predlagal, pa je nekdo pripomnil "ampak da ni to v nasprotju s kakimi predpisi o nelojalni konkurenci" - ne vem sicer kako je s tem, ampak morebiten tak predpis je skrajno nemoralen.
Cene blaga v posamezni trgovini so IMO povsem javna zadeva in ne bi smelo biti nobenih omejitev glede njihovega javnega objavljanja in primerjanja.

Kdo pa naj bi priskrbel, zbiral, urejal in objavljal podatke o cenah? Trgovci, če bi to sami želeli. Sicer pa urad za varstvo potrošnikov. Naj njihovi zaposleni redno hodijo po štacunah, zapisujejo cene in jih primerjalno objavljajo na internetu recimo.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Matev ::

poznam osebe ki so se pripravljene voziti z dvema mestnima avtobusoma več
samo azto ker je na drugem koncu ljubljane na neki tržnici za par centov cenejša solata

zee ::

Imajo pa čas.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

borchi ::

> Recimo če sem jaz lastnik ene štacune, nima noben pravice zahtevat od mene, da mu po internetu pošiljam cene mojih artiklov ali kaj podobnega elektronskega.

glej, se strinjam. če bi mislil, da je to moč zahtevat od trgovcev, bi to imeli že pred mnogimi leti.

po drugi strani pa se nam zdi popolnoma normalno, da se od trgovcev zahteva izdaja papirnatega računa. elektronski račun ni nič drugačen. le da podatke trgovec ne pošlje na LPT ampak na IP, ki si ga jaz zberem. to se bo zgodilo. pa zaradi uporabe takih podatkov za nadaljne obdelave ali pa samo naprednejši billshare.

sicer pa se s tem off topicom nadaljuje v Informirani potrošnik strikes back, kot je že jype zgoraj povedal...
l'jga

dukenukem ::

ja nekej bi blo res treba ukrepat,nemormo sam kimat, pa tih bit ;) na eni strani maš bogataše ki kupjo 2 vozička ,na drugi pa enga k pride po kruh pa mleko ,pa je cel mesec delal ;)

jype ::

Napačno reč je delal, očitno.

Tear_DR0P ::

kupec=ovca

sploh če ne ve kako je s trgom - pač greš kupit tja, kjer je ceneje - v LJ je to zadnje čase tržnica
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

opeter ::

na eni strani maš bogataše ki kupjo 2 vozička, na drugi pa enga k pride po kruh pa mleko ,pa je cel mesec delal ;)


Zdaj odvisno. Poznal sem enga tipa, ki je dosti nakupoval (predvsem hrano), ampak večinoma na kredite (beri: izposoja denarja/gotovine pri, khm, khm, pač pri nekih tipih). Nakar je imel probleme, ko so prišli izterjevalci, saj ni imel nobenega cvenka.

...enga k pride po kruh pa mleko ,pa je cel mesec delal


Kot je že jype omenil: če je cel mesec delal in ima denar le za mleko in kruh (recimo pa še to le 1x tedensko), potem je nekaj zelo slabo delal.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

dukenukem ::

js govorim o razlikah med plačami ,ne o tem kaj si delu ;) povečuje se razlika ,med bogatimi in revnimi ,a si en delavec ne zasluži ,da bi lahko vsaj normalno jedel čez mesec ??

jype ::

dukenukem> a si en delavec ne zasluži ,da bi lahko vsaj normalno jedel čez mesec ??

Ne vem. A si? A je kdo za njegovo delo pripravljen plačati toliko, da bo lahko jedel?

Če ne, potem si ne. Če ja, potem si pa seveda zasluži. Če bi "kdo drug" plačal, njegov delodajalec pa ne, naj gre k "komu drugemu".

Nobene težke matematike ni tu.

T-h-o-r ::

kaj pa če vsi plačajo malo več kot nič? kot v19.st v Angliji
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

jype ::

T-h-o-r> kaj pa če vsi plačajo malo več kot nič? kot v19.st v Angliji

Potem delavci _morajo_ ustanoviti svoje podjetje, če želijo zaslužiti več, kot je socialna podpora.

Res je, naša država daleč premalo spodbuja take vrste podjetnost in zagotavlja daleč preveč administrativnih ovir pri ustanavljanju podjetij in njih vodenju, ter seveda brezposelnim ne zagotavlja dovolj denarja za normalno preživetje. Razmere niso rožnate, vendar je usoda vsakogar konec koncev predvsem v njegovih lastnih rokah. Ko bo več delavcev uspešnih podjetnikov, bo tudi več tistim, ki zaradi poljubnega razloga dela ne morejo opravljati ali ga ne dobijo, omogočena zadovoljiva socialna oskrba.

Luka Percic ::

Kot bi rekel Semolič;

"Vse preveč mladih ne dobi zaposlitve kar vodi v samozaposlitev, za to pa vemo da vodi v revščino"(po spominu)

Svinja, ki skrbi le da bo razredni boj potekal še naprej. Ter s tem njegova pozicija nedotakljiva.

Daedalus ::

Svinja, ki skrbi le da bo razredni boj potekal še naprej. Ter s tem njegova pozicija nedotakljiva.

Jaz ga ne bi takole obsojal. Pomoje sploh ni sposoben gledati sveta iz katerekoli druge pozicije, kot je marksistična delitev na razrede in s tem prisoten razredni boj. Sej je večina diskurza pri nas zalockana na čsito en tak banalen nivo "razumevanja" - kapitalisti vs izkoriščani delavci. Pri tem pa tud kapitalisti ne poštekajo, da je delavec precej bolj zadovoljen, če se ga ne jebe na suho. Al pa naša vlada - jo tud marskizem muči. Ma istega sovražnika, kot delavci - kapitaliste. Jadno, kaj češ.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

username ::

Pri tem pa tud kapitalisti ne poštekajo, da je delavec precej bolj zadovoljen, če se ga ne jebe na suho.
Zakaj se bi morali pa ozirati na zadovoljstvo delavcev? Mene čisto nič ne zanima življenjska pot in osebnostna uspešnost peka, ki mi speče žemljico, in mehanika, ki mi popravi avto. Ne vem, zakaj bi me. Zanima me samo, kako dobro bosta opravila svoje delo in kakšno ceno za to izstavila - pa se bomo pomenili, ali bom sklenil nakup ali ne.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

"Vse preveč mladih ne dobi zaposlitve kar vodi v samozaposlitev, za to pa vemo da vodi v revščino"
To je pa čisto prav povedal.
Samo treba je vedt, čigavo revščino bo to povečalo - tistih preostalih, ki ne bodo premogli poguma/volje, da se samozaposlijo oziroma ponudijo svobodnemu trgu nekaj, kar ta trg ceni in plača.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

aljazh ::

Jaz ravno ne bi zaupal popravila zavor nekomu, ki je nezadovoljen s svojim življenjem 8-)

username ::

Kako pa veš, da kdaj že nisi?
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Nejc Pintar ::

@username: Pa si kdaj pomislil, da je delavec, ki nima toliko skrbi (preziveti svoje otroke, ga zebe na sihtu) veliko bolj produktiven od delavca, ki ga itak firma jebe in se mu jebe za firmo?
Lahko je biti prvi, če si edini!

bozicek ::

username:
---Zakaj se bi morali pa ozirati na zadovoljstvo delavcev? Mene čisto nič ne zanima življenjska pot in osebnostna uspešnost peka, ki mi speče žemljico, in mehanika, ki mi popravi avto. Ne vem, zakaj bi me. Zanima me samo, kako dobro bosta opravila svoje delo in kakšno ceno za to izstavila - pa se bomo pomenili, ali bom sklenil nakup ali ne.---

A to govoris kot koncni kupec ali kot delodajalec (kapitalist)?
Ce je prvo, potem imas povsem prav.
Ce je drugo (kapitalist-delodajalec) si pa v hudicevi zmoti, da te ne zanima za lastnega delavca.
Darila letos samo za poredne
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Slovenski jogurt v Hoferju cenejši kot v Mercatorju (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28256260 (41028) cholt45
»

Življenje v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
22616257 (9999) Karaya 52
»

Kam gredo živila?

Oddelek: Problemi človeštva
402495 (1618) Tear_DR0P
»

Referendum o obratovanju trgovin ob nedeljah (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
58929443 (22819) Valery
»

Trgovine v nedeljo da ali ne? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1139389 (8203) MadMicka

Več podobnih tem